Обрізка виноградних кущів
Обзор: Обрізка дозволяє регулювати ріст і плодоношення виноградних рослин у межах прийнятої форміровки.
Рейтинг: 4 - количество голосов за статью Рейтинг: 4,8
Публикация: 21.08.2012, в категории "Сад и огород"
Просмотр: эта статья прочитана 6152 раз

Обрізка виноградних кущів

Обрізка виноградних кущів  Обрізка дозволяє регулювати ріст і плодоношення виноградних рослин у межах прийнятої форміровки. З перших років вегетації кущам необхідно надати певну форму, відповідну природним умовам місцевості і біологічним особливостям сорту. Після вступу в плодоношення щорічно при обрізанні підтримується виведена Формування видаленням частини однорічної лози і багаторічної деревини. Помилки, допущені в період виведення форміровки, можуть призвести в подальшому до значного зниження врожаю.

 Щоб зменшити негативний вплив хірургічного втручання при обрізанні, необхідно дотримуватися таких правил: всі зрізи розташовувати на одній стороні рукава або ріжка; при повному видаленні однорічних пагонів, рукавів не залишати пеньків, до залишеної частини лози зріз повинен бути перпендикулярним; вирізати порослеві втечі і підщепних поросль слід, відкриваючи підземний штамб куща; секатор вузьким лезом повинен бути звернений до частини лози, яка видаляється; вище зимуючого вічка на однорічних лозах залишають після обрізки 0,5-1 см однорічної деревини.

 Для обрізки винограду необхідно користуватися секатор, ножівка. Секатор повинен бути гострим. Навантаження в період підрізування на цей інструмент дуже велика, тому якісна його заточування, мастило і регулювання значно підвищать продуктивність праці і поліпшать якість зрізів. Тупий, з щілиною між лезами інструмент робить рвані, «жування» зрізи. Садова ножівка використовується для видалення товстих (більше 3 см) багаторічних частин куща.

Строки обрізки
У покривної зоні до обрізку виноградних кущів - можна приступати з другої половини вересня за наявності на рослинах зеленого листя. До цього часу рукави, корнештамби і коріння оптимально насичені вуглеводами, які надійшли з листя і пагонів. Ранні терміни обрізки пояснюються тим, що часті осінні заморозки (-3 ... -5 ° С), наступаючі після тривалої теплої погоди, сприяють загибелі значного числа центральних бруньок зимуючих вічок. При обрізанні восени вкорочують однорічні пагони до рекомендованої довжини, вирізують зайві, непотрібні для формування лози і рукави. Залишають запас очок (до 30%) на випадок їх загибелі в період перезимівлі.

У зоні непокривного виноградарства насадження обрізають з осені, всю зиму в безморозного дні і навесні. При зниженні температури до -3 ... -5 ° С обрізка не проводиться через крихкість лози. У цій зоні в першу чергу обрізають сорти більш морозостійкі - Рислінг, Клерет, Ркацителі, Каберне та ін, в останню - менш стійкі - Мускати, Аліготе, Кардинал і ін.., а також молоді насадження першого, другого і третього року життя.

Довжина обрізки плодових лоз
Важливою біологічною особливістю винограду є здатність закладати плодові бруньки по всій довжині пагона - з будь нирки може розвиватися втечу, що несе одне або декілька суцвіть. Оченята по довжині лози мають різну плодоносність. Найбільш високою продуктивністю відрізняються оченята середнього ярусу (4-9-й вузол). Це треба враховувати при визначенні довжини обрізки. Існують наступні способи обрізки: коротка (до 4 очок). Застосовується на маточниках підщепних і прівойних лоз, на голівчатих форміровках, приземному укороченому віялі, сучках заміщення;
середня (до 7-8 очок). Переважає при обрізку плодових лоз більшості сортів у покривної зоні; довга (від 9 до 14 очок). Найбільш поширена на сильнорослих середньоазіатських сортах.

 У більшості районів виноградарства застосовується змішана обрізка, що дозволяє поєднувати коротку і середню підрізування лоз плодоношення. Орієнтовна довжина обрізки плодових пагонів у покривної зоні за сортами: Шасла, Галан, Перли Саба, Королева виноградників, Мускат, кубанський, Молдова, Восторг, Кодрянка, Кардинал, Заладьендье, Авгалія, Сенсо та ін, що відрізняються високою плодоносний нижніх вічок до 6 очок; сорти зі слабкою плодоносний нижніх вічок - Каберне Совіньон, Таврида, Трамінер, Агадаі, Тайфи рожевий, Нимранг обрізають від 12 до 14 очок; однорічні лози у сортів Італія, Карабурну, Мускат гамбурзький, Аліготе, Молдова - від 8 до 10 очок; слабкі пагони діаметром 5-б мм - до 4-5 очок. Довжина обрізки залежить від метеорологічних умов року і для кожного сорту повинна щорічно коригуватися з урахуванням фактичної плодоносності нирок в осінній період.

Навантаження
Підрізаючи кущ, виноградар прагне дати йому правильну навантаження, тобто залишити певну кількість очок, щоб усунути коливання врожайності по роках. При встановленні навантаження необхідно враховувати силу росту куща, площа живлення, забезпеченість ґрунту поживними речовинами і вологою, рівень агротехніки. Наприклад, кущі, що володіють великою силою росту, вимагають максимального навантаження, ослаблені до молоді - меншою. Кущі винограду, що ростуть на родючих поливних ґрунтах, з великою площею живлення навантажуються сильніше, на них застосовуються і більш потужні форміровки; на загущених посадках навантаження невелика.

 Відповідність фактичного навантаження пагонами оптимальної для грунтово-кліматичних умов обробітку того чи іншого сорту відбивається як на силі росту однорічних пагонів, так і на співвідношенні всіх розвилися до кінця вегетації пагонів і повноцінних. Нормально розвинені середньорослі повноцінні пагони європейських сортів зазвичай мають наступні зовнішні параметри: діаметр більше 6 мм, довжина не менше 80 см, добре визріли. Неповноцінні, пригноблені пагони, на відміну від повноцінних, короткі, різко потоншує до верхівки, погано визріли. Якщо їх на кущах в 2,5-3 рази більше, ніж повноцінних пагонів, це означає, що в минулому році при обрізанні було залишено занадто багато плодових стрілок (очок) і в поточному році навантаження необхідно зменшити. Надмірне навантаження кущів не тільки послаблює силу росту пагонів, але і знижує врожай на наступні роки, погіршує якість ягід і призводить до поганої закладці суцвіть в нирках зимуючих вічок під урожай наступного року.

При недовантаженні кущів вічками й пагонами з'являються «жирові», надмірно розвинені або потужні пагони, діаметр яких перевищує 12 мм. На них часто розвиваються добре визріли пасинки різного порядку. Якщо щорічно навантаження близька до оптимальної, винареві простіше дотримуватися правил формування плодових ланок при обрізки, що забезпечує оптимальне навантаження куща на наступний рік майже автоматично. Таким чином, встановлення оптимального навантаження-основне завдання обрізки плодоносних виноградників. Рекомендується залишати наступну величину навантаження на кущ в розрізі сортів: на столових (Шасла, Галан, Сенсо, Кардинал, Королева виноградників, Перли Саба, Мускат кубанський) при схемі посадки 2,5 X1, 5 м - 20-25 пагонів; 4х2, 5 м - 40-50 пагонів на кущ. Сортам молдавської селекції (Страшенський, Ляна, Пам'ять Негруль, Грудневий та ін), що відрізняється високою продуктивністю зимуючих вічок і крупної гроном, слід давати невелику навантаження - в межах 20 пагонів на кущ; на технічних сортах (Аліготе, Ркацителі, Сапераві північний, Рубіновий Магарача та ін) при посадці 2,5 X1, 5 м -35-40 пагонів; 4X2, 5 м -60-80 пагонів на кущ.

 Дуже важливо не перевантажити кущі винограду в молодому віці, в період виведення форміровки. Це затримає процес вступу в плодоношення. Навесні другого року життя на кущах залишають навантаження, рівне 50% від рекомендованої норми для плодоносних насаджень, на третій рік - 75-80%. Остаточну навантаження зеленими, в тому числі і плодоносними, пагонами треба робити після розпускання бруньок навесні. Ця робота виконується одночасно з уламків. Починати її рекомендується, коли на молодих пагонах позначиться суцвіття, і закінчувати за тиждень до звичайного терміну початку цвітіння. Запізнюватися з-регулюванням навантаження зеленими пагонами (на 1-2 тижні після закінчення цвітіння) менш небезпечно, ніж залишити на кустах1 надмірна кількість їх. Якщо не менше 90% розвиваються зелених пагонів плодоносні, при регулюванні навантаження пагонами їх можна видаляти, як і безплідні.


Получить RSS Еще статьи по теме


 На главную страницу
Как Вы оцениваете эту статью?

Комментарии пользователей

Оставьте свои комментарии
Имя:
Адрес электронной почты:
Комментарии:
Insert Cancel
Полезная информация

14.10.2015
Подготовка к Вознесению. С чего начать?
Важная информация и инструменты, которые можно применять сразу сейчас! Попробуйте все, что считаете необходимым. Применяйте это в своем собственном темпе, однако, будьте последовательны и старательны, и вы почувствуете многие улучшения, такие как ментальное и эмоциональное освобождение. Статья Лизы Ренее С чего начать?

11.10.2015
Что такое Вознесение?
Это основное пособие для начинающих, в котором рассматриваются основное значение и механика «Вознесения» и обсуждаются различные симптомы, с которыми мы, как люди, можем столкнуться в процессе нашего развития. - - Статья Лизы Ренее Что такое Вознесение?

4.10.2015
Расшифровка кириллицы
Поистине, наша азбука дана нам Богом. Какой смысл несут буквы алфавита, размещенные в таблицу 7х7?

1.10.2015
Как вести себя, сталкиваясь в агрессией
Абсолютно железное правило в ситуациях, когда агрессивный человек или падшая сущность стремится вас запугать, состоит в том, чтобы всегда оставаться спокойным и сохранять хладнокровие. - Статья Лизы Ренее Как вести себя, сталкиваясь в агрессией

27.09.2015
Кого и что вы любите?
Этим летом усилилось давление новых уровней скрытой технологии управления сознанием, которая направлена на более сконцентрированные усилия военно-промышленного комплекса и включает в себя сотрудничество вооруженных сил человечества и многих группировок других измерений, управляющих секретной космонавтикой. - Статья Лизы Ренее Кого и что вы любите?

Наиболее эффективный способ охлаждения
Каждый любит в жаркий день выпить холодный напиток. Часто, чтобы его остудить, емкость с напитком ставят на лед. Действительно ли это самый эффективный способ охлаждения?

Инфракрасный пирометр – устройство и принцип работы
Современный инфракрасный пирометр измеряет силу теплового излучения, которое исходит от измеряемого объекта и лежит в интервале между длинами волн инфракрасного излучения и дневного света.




Оцените
Последние статьи

16.10.2015
История военных берцев
Берцы - вид военной обуви, который появился в 1944 году и до сих пор остаётся классикой обуви для военнослужащих по всему миру.

16.10.2015
Покупка автоподъемника – выгодное вложение денежных средств
Для проведения высотных работ покупка автоподъемника станет просто незаменимой. С его помощью можно выполнять поставленные задачи в самых труднодоступных местах, к которым добраться другим способом невозможно.

16.10.2015
Железные входные двери: критерии надежности
В настоящее время железные входные двери устанавливаются практически на каждое жилье – от квартир до частных домов.

15.10.2015
Фундамент на винтовых сваях и другие его разновидности
В основу свайного фундамента входят в качестве основных составляющих отдельные сваи. Потом их мастера перекрывают бетонными или железобетонными плитами.

15.10.2015
Лишение родительских прав отца ребенка
Когда доводится в суде, что ответчик, не имея уважительной причины, больше 6 месяцев не принимает участия в жизни малыша, не хочет выплачивать алименты и есть хоть какое-то документальное подтверждение, то тоже есть смысл говорить о возможном лишении родительских прав.

Партнёрские программы без санкций от поисковых систем
Начиная сотрудничать с какой-либо партнёрской программой, вы должны на сто процентов быть уверены, что не последуют санкции от поисковых систем и ваш сайт не потеряет позиции с посетителями.

Раскрутка сайтов
Раскрутка сайтов довольно сложный процесс и выполнять необходимо его постепенно, переходя от меньшего к большему.