Щоб щеплення були успішними, або про те, як живе плодове дерево
Обзор: У чому полягають завдання щеплення?
Рейтинг: 2 - количество голосов за статью Рейтинг: 5,0
Публикация: 19.08.2012, в категории "Сад и огород"
Просмотр: эта статья прочитана 6514 раз

Щоб щеплення були успішними, або про те, як живе плодове дерево



щеплення  У чому полягають завдання щеплення? Їх може бути багато: вирощування посадкового матеріалу бажаних сортів; можливість отримання на одному дереві кількох цікавих сортів; перещеплення дикої порослі або дерев малоцінних сортів більш перспективними; можливість мати високодесертні, але не цілком зимостійкі сорти на більш стійкому скелету; виправлення дефектів крони; введення відсутнього обпилювачу (наприклад, на жіночих екземплярах обліпихи), ремонт пошкоджених штамбів і стовбурів дерев і ін.. З наведеного переліку видно, що просто купити кілька саджанців і посадити їх - явно недостатньо, рано чи пізно доведеться зіткнутися з необхідністю щеплення. Тому кожен поважаючий себе садівник просто зобов'язаний уміти прищеплювати. Це зовсім нескладно, а, до речі, навчившись, багато стають такими завзятими прищеплевульниками та колекціонерами-випробувачами різних сортів, що їм може позаздрити інший професіонал.

  Про терміні
Щоб щеплення були успішними, треба мати хоча б короткий уявлення про ті процеси, які відбуваються в дереві. Недаремно знати і загальноприйняту термінологію. Плодова рослина складається з двох основних частин: підземної (коріння) і надземної. Місце переходу між ними називається кореневою шийкою (її часто плутають з місцем щеплення, яке може бути на 10-20 см вище). Надземна система - це стовбур і його розгалуження (крона). Нижня частина ствола від штамба дощенту приросту останнього року - це центральний провідник, або лідер. Верхівковий приріст останнього року на лідері називають пагоном продовження.

 Найбільші гілки, що відходять безпосередньо від стовбура, називаються скелетними. Вони складають кістяк дерева, його скелет. Дрібні гілки - обростаючи, на них щороку з'являються однорічні прирости, які на практиці називають пагонами. Саме вони і потрібні для щеплень в якості живців. На пагонах в пазухах листків утворюються нирки. З одних на майбутній рік виростають нові пагони і листя - це вегетативні бруньки; з інших з'являються квітки і листя - це генеративні (квіткові) бруньки. Вони досить помітні: вегетативні - загострені, квіткові - більш великі і округлі. У нижній частині пагона нирки найчастіше не проростають, їх називають сплячими, так як вони пробуджуються тільки в екстремальних ситуаціях. Тому для щеплень їх не використовують. Верхні нирки у ряду сортів часто бувають недорозвиненими, вони теж не годяться для щеплень. Все це важливо враховувати, набуваючи прищепний матеріал і розраховуючи кількість щеплень.

Фізіологія дерева
Щоб помилок у садівника було менше, важливо знати основи фізіології дерева. Зріжте гілку впоперек і ви побачите добре розрізняються тканини. Зверху - кора, потім - деревина, а в самому центрі - серцевина. Кора зовні покрита корковим шаром, що захищає внутрішні частини від висихання і різних пошкоджень. Внутрішня частина кори називається лубом (всім відоме липове мочало виробляються зі луб'яних тканин). Всі тканини дерева пронизані судинами, якими пересуваються поживні речовини. Від корінь до листів йде висхідний струм води з розчиненими в ній мінеральними шарами, а від листя йде спадний струм органічних (пластичних) речовин, створених у процесі фотосинтезу. Висхідний струм йде по деревині та серцевині, а низхідний - по корі (лубу). Без такого кругообігу поживних речовин дерево не може існувати, тому всі тканини важливі і взаємозалежні. Навіть якщо тільки одна тканина буде пошкоджена, дерево може загинути. Наприклад, при кільцевому відмирання кори через морози або пошкодженні її гризунами коріння перестануть отримувати пластичні речовини з листя, вони будуть голодувати, виснажуватися і, в свою чергу, не зможуть подавати воду в надземну частину. Тому дерева з окільцьованими штамба необхідно відразу ж ремонтувати щепленням «містком», інакше вони приречені на загибель.

 Якщо загине деревина, що буває при дуже сильних морозах, припиняється висхідний струм і відбувається аналогічне голодування всього дерева, що приводить до його загибелі. Найчастіше деревина відмирає не відразу, а поступово. Дерево всередині стає трухлявих, дуплистих, порушується його міцність, і воно легко розламується від вітру або ваги врожаю. Всі ці фактори необхідно враховувати при виборі дерева, на якому роблять щеплення. Воно має бути перш за все зимостійким, з неушкодженою корою і деревиною. У нормальному функціонуванні дерева і щеплень життєво важливу роль грає ще одна тканина, тонким шаром розташовується між корою і деревиною. Вона називається камбій. Погляду камбій непомітний, але його реальність можна легко визначити. Навесні, коли кора добре відділяється від деревини, поторкайте її внутрішню поверхню - вона слизька, волога. Це і є камбій. Незважаючи на свою зовнішню непомітність, камбій - найбільш діяльна тканину. У період вегетації його клітини інтенсивно діляться, утворюючи нові шари деревини і кори, за рахунок чого відбувається потовщення стовбура і гілок.

 Саме завдяки Камбіо відбувається загоєння ран і зрощення щеплень: на пораненої поверхні його клітини швидко діляться, утворюючи так званий каллюс, який своїм напливом з'єднує прищепні компоненти, стягує краї ран. Тому при щепленні необхідно з'єднувати прищепа з підщепою таким чином, щоб забезпечити якомога більшу і тісне зіткнення їх камбіальних шарів. Для цього важливі правильно виконані зрізи; швидкість операції та захист від підсихання (щільна обв'язка, обмазка); дотримання чистоти інструменту і місця з'єднання компонентів і т.п.

 Хороша життєздатність тканин важлива як для підщепи, так і прищепи. В садівничій практиці щепи для весняного щеплення зазвичай називають живцями. Їх заготовлюють з осені і зберігають в сніжному бурти, на льодовику або в холодильнику, забезпечуючи схоронність всіх тканин. Садівники-аматори зазвичай набувають живці необхідних їм сортів безпосередньо перед щепленням. Важливо, щоб вони не були підсохлими, запліснявілі або підмерзлих (це визначається потемнілій деревиною на поперечному зрізі).
Основні принципи щеплення

 Новачкові не слід одразу ж починати щеплення придбаними живцями, тому по недосвідченості можна зіпсувати дорогий матеріал. Краще спочатку навчитися робити правильні зрізи на тополевого, липових, вербових пагонах, які мають більш м'яку деревину. А потім можна потренуватися і на плодових культурах, використовуючи для цього непотрібні гілки, наприклад, що залишаються після обрізки дерев.

 Головне - навчитися робити правильний косий зріз на нижньому кінці черешка. Довжина його повинна бути 3-4 см, а поверхня зрізу абсолютно плоскою: при накладанні його на лезо ножа між ними не повинно бути просвітів. Тільки після виконання правильного зрізу держак з 3-4 бруньками секатором обрізають від цілого втечі. Пагони не слід заздалегідь розрізати на частини, оскільки завжди можливі невдалі зрізи. Тільки освоївши техніку зрізу, можна приступати до щеплень.

  Види щеплень.
1. Щеплення за кору. 2. Покращена Копуліровка з язичком. 3. Проста Копуліровка. 4. Щеплення в розщепів. Існує близько 200 способів щеплення, але важливо оволодіти трьома - чотирма найбільш простими у виконанні та надійними. Найпростіший спосіб - щеплення за кору. Його використовують тільки при активного сокоруху, коли добре відстає кора. Перещеплених гілку зрізують і на верхній стороні пенька роблять надріз кори довжиною 2-3 см. Краї кори злегка відвертають кінцем ножа і вводять під них держак зрізом всередину таким чином, щоб верхня частина косого зрізу на 2-3 мм залишалася над поверхнею пенька. Після цього щеплення спочатку щільно обв'язують і лише потім замазують варом.

 Спосіб простий, але щеплення неміцні, так як держак легко зрушується з місця, обламується і т.п. Найбільш надійним є спосіб поліпшеної копуліровкі з язичком, але він годиться тільки при однаковій товщині черешка і гілки. Проста Копуліровка - це поєднання двох однакових по довжині косих зрізів прищепи та підщепи. При поліпшеної теж роблять косі зрізи однакової довжини на черешку і гілки, але ще на кожному з них роблять невеликі розщепити. Зрізи прикладають таким чином, щоб утворився язичок одного увійшов в розщепів іншого. Цей спосіб вимагає певних навичок і краще спочатку побачити його правильне виконання.

 Для щеплення в розщепів торець зрізаної гілки акуратно розщеплюють по центру на глибину 5-6 см. Щоб у щілину легше було ввести держак, в її центр вставляють невелику розпірку. На черешку роблять два зрізу однакової довжини, щоб утворився клин. Його вставляють у край щілини таким чином, щоб кора підщепи та прищепи з одного боку збігалися. При товщині гілки більше 4-5 см можна вставити ще один держак на іншому кінці щілини. Після того як розпірка буде вийнята, живці щільно пригорнуться. Груба помилка, коли черешки вставляють в центр розщіп - вони засохнуть, тому при цьому немає точок дотику кори. Держак не повинен і випирати в сторону з тієї ж причини. Способом в розщепів не рекомендується прищеплювати дуже товсті гілки, тому що, незважаючи на хорошу приживлюваність черешків, щілина довгий час не заростає, що призводить до загнивання і загибелі всієї гілки. Тому розщепів необхідно застерегти від забруднення та впровадження хвороб і шкідників. Для цього його треба закрити шматочком плівки і зав'язати.

 У перерахованих способах полягають основні принципи щеплення. Зараз багато садівничої літератури з докладним викладом техніки різних способів щеплення, і багато початківці садівники легко освоюють їх, дивлячись на малюнки. Але при цьому різні тонкощі і секрети доводиться осягати методом проб і помилок. Всі їх просто не перелічити. Тому краще хоча б один раз побачити кваліфіковане виконання основних прийомів щеплення і тут же, під переглядом фахівця, потренуватися самому.

  Які бувають помилки
Численні питання свідчать про поширену помилку, коли у перещеплених дерев видаляють всі до єдиної гілки, а потім питають: чому щеплення спочатку прижилися, а потім засохли. Причина ясна - стався дисбаланс у харчуванні. Дерево позбулося листя, і припинилося його харчування пластичними речовинами. Тому дорослі дерева з великою кроною можна перещеплювати тільки в кілька прийомів, залишаючи частину гілок недоторканими.

 Помилкою є і перещеплення тільки що посадженого дерева. Адже воно ще сама не встигло прижитися, відчуває труднощі в харчуванні та існує перший час за рахунок запасу пластичних речовин в органах і тканинах. Тільки на другий або навіть третій рік після посадки можна зайнятися перещеплення, якщо, звичайно, деревце вже сформувало необхідний для цього скелет. Багато хто запитує: чому щеплення черешком, зроблена влітку і добре що почала рости, на наступну весну раптом засихає. Тут помилка в недотриманні оптимальних строків щеплення - від початку розпускання бруньок до кінця цвітіння дерева. Важливо зрозуміти сенс щеплення - держак повинен не просто добре прижитися і почати зростання, але вирослим втечам необхідно ще встигнути це зростання закінчити, визріти і підготувати свої тканини до зими. Тому зроблені влітку щеплення ризикують вимерзнути через незавершеність розвитку. Іноді запитують: чи можна прищеплювати дерева взимку? Можна, але не потрібно. По-перше, це технічно незручно (мерзнуть руки, не пристає вар). Але головне, не тільки держак, але і сама перещеплених частина дерева ризикує постраждати від можливих зимових або ранньовесняних морозів, сонячних опіків. У кращому випадку таке щеплення як би законсервується і буде чекати свого часу навесні, так як процес зрощення відбувається тільки при позитивних температурах.

 Для виконання щеплень спочатку підготовляють підщепа, а вже потім швидко роблять зрізи на черешку. Під час роботи необхідно стояти спиною до сонця, щоб корпусом тіла притіняти зрізані частини, захищаючи їх від підсихання. При спилюванні товстої гілки слід бути уважним, адже вона від власної тяжкості обламується, утворюючи задирак кори на пеньку, і той стає непридатним для перещеплення. Щоб уникнути цього, спилюють гілку поетапно. Намітьте місце щеплення і на відстані 15-20 см вище нього підпиляєте гілку знизу, поки не заклинить пилку. Після цього, відступивши ще далі на 5-6 см, гілка можна спилювати. Нижній підпил охоронить гілку від задирака кори. Тепер не складе труднощів спиляти частину, що залишилася гілки в наміченому для щеплення місці.

 Деякі садівники помиляються, роблячи косий зріз не на підставі черешка, а на його верхній частині, тобто «Догори ногами». При цьому порушується полярність нирок, так як при щепленні вони виявляться перевернутими і будуть змушені рости вниз. Не можна вставляти держак занадто глибоко, коли його кора заходить під кору обрізаної гілки. В цьому місці вона загниє, і щеплення обломиться. Ще гірше, коли держак, вставляють зрізом назовні, а корою всередину - з тієї ж причини щеплення загине, навіть якщо дивом і приживеться спочатку.

 Для щеплень не забудьте підготувати заздалегідь обв'язувальний матеріал - стрічки з поліхлорвінілової або поліетиленової плівки шириною 1,5-2 см і завдовжки 15-25 см (залежно від товщини гілок). Для весняних щеплень необхідний ще і садовий вар, яким обмазують рани. В крайньому випадку можна використовувати дитячий пластилін. Обмазувати треба відразу ж після щеплення, не відкладаючи на «потім». Не забудьте нанести мастику на верхній зріз живця, інакше він може підсохнути. Щеплення спочатку щільно обв'язують і тільки після цього обмазують варом. Якщо вар потрапить на поверхню зрізів, він буде перешкоджати їх зростанню. Навіть пальцями не можна чіпати зрізи, так як від цього залишаються жирові плями, також заважають зростанню.

 Багато хто запитує про необхідність надягати на щеплення целофанові мішки і інші пристосування. Перш за все треба задати собі питання: а для чого це треба? Захистити від висихання? Від дощу? Так повапните щеплення варом, його жирова основа захистить і нирки, і кору від того й іншого. Названий прийом не тільки не рекомендується, але вважається шкідливим, якщо щеплення робиться в теплу сонячну погоду. Справа в тому, що всередині такого мішка створюється парниковий ефект, що стимулює розвиток нирок. Вони починають швидко розпускатися за рахунок поживних речовин черешка і виснажують його, оскільки він ще не встиг зростися. В результаті щеплення може загинути. Тому якщо і є необхідність в таких мішечках, то їх треба робити перфорованими, тобто з отворами.

 А от захистити щеплення від поломок птахами не всі здогадуються (правда, якщо птахи не перевелися на ваше щастя). Не виключено, що всюдисущий горобець (він, до речі, добре «збирає» личинок квіткоїда в бутонах) сяде на щеплення, яка навіть від його ваги може відламати. Тому держак треба розташовувати на верхній частині гілки, а не знизу, де у нього більше шансів обламатися навіть під вагою власних розпускаються листя.

 Для оберігання щеплень від поломок птахами над живцями слід зміцнити дугоподібно зігнуті прути або реечки з перекладинами, які і будуть посадочним місцем для птахів. Зростаючі щеплення швидко товщають і обв'язка може врізатися в них. При цьому утворюються перетяжки, що перешкоджають нормальному пересуванню поживних речовин. Тому необхідно послаблювати обв'язки, а потім і видаляти їх, інакше щеплення в місцях перетяжок облом.

Інструмент для щеплення

Садівники-аматори часто запитують: чи можна робити щеплення скальпелем, бритвою, складаним ножем і т.п. Років 5-6 тому, коли садовий інструмент коштував копійки і був по засобам кожному, на це питання можна відповісти чітким «ні». У нинішній економічній ситуації, пояснювати яку немає потреби, багато примудряються прищеплювати вищеназваними предметами. Але рекомендувати їх не можна, оскільки це порушує техніку безпеки садівника. Для виконання щеплень необхідний спеціальний окуліровочний або копуліровочний ніж, а для допоміжних робіт - секатор і пилка. Без них садівникові все одно не обійтися, тому краще їх придбати заздалегідь.

 Щеплення в садівництві - це хірургічна операція, успіх якої залежить не тільки від майстерності виконавця, але і від ріжучих властивостей інструменту. Він повинен бути настільки гострим, щоб всі деревні тканини були акуратно перерізані, а не розірвані або пом'яті. Найбільша гострота необхідна для прищепних або окуліровочним ножів, які спочатку заточують на дрібнозернистому і твердому бруску, а потім правлять на ремені з нанесеною спеціальною пастою (як небезпечні бритви).

Як визначити ступінь гостроти леза у ножа:


1. Поверніть ніж лезом вгору і уважно розгляньте. Якщо по жалу леза видно блискучі точки - воно притуплені і вимагає додаткової правки на бруску й ремені. У гострого ножа жало не повинно бути видно, воно як би зливається з лезом.
2. Добре наточеними ніж легко ріже ребро тонкого аркуша паперу, а тупий - мне її. Гострий і правильно заточений ніж - запорука не лише успішного щеплення


Получить RSS Еще статьи по теме


 На главную страницу
Как Вы оцениваете эту статью?

Комментарии пользователей

Оставьте свои комментарии
Имя:
Адрес электронной почты:
Комментарии:
Insert Cancel
Полезная информация

14.10.2015
Подготовка к Вознесению. С чего начать?
Важная информация и инструменты, которые можно применять сразу сейчас! Попробуйте все, что считаете необходимым. Применяйте это в своем собственном темпе, однако, будьте последовательны и старательны, и вы почувствуете многие улучшения, такие как ментальное и эмоциональное освобождение. Статья Лизы Ренее С чего начать?

11.10.2015
Что такое Вознесение?
Это основное пособие для начинающих, в котором рассматриваются основное значение и механика «Вознесения» и обсуждаются различные симптомы, с которыми мы, как люди, можем столкнуться в процессе нашего развития. - - Статья Лизы Ренее Что такое Вознесение?

4.10.2015
Расшифровка кириллицы
Поистине, наша азбука дана нам Богом. Какой смысл несут буквы алфавита, размещенные в таблицу 7х7?

1.10.2015
Как вести себя, сталкиваясь в агрессией
Абсолютно железное правило в ситуациях, когда агрессивный человек или падшая сущность стремится вас запугать, состоит в том, чтобы всегда оставаться спокойным и сохранять хладнокровие. - Статья Лизы Ренее Как вести себя, сталкиваясь в агрессией

27.09.2015
Кого и что вы любите?
Этим летом усилилось давление новых уровней скрытой технологии управления сознанием, которая направлена на более сконцентрированные усилия военно-промышленного комплекса и включает в себя сотрудничество вооруженных сил человечества и многих группировок других измерений, управляющих секретной космонавтикой. - Статья Лизы Ренее Кого и что вы любите?

Наиболее эффективный способ охлаждения
Каждый любит в жаркий день выпить холодный напиток. Часто, чтобы его остудить, емкость с напитком ставят на лед. Действительно ли это самый эффективный способ охлаждения?

Инфракрасный пирометр – устройство и принцип работы
Современный инфракрасный пирометр измеряет силу теплового излучения, которое исходит от измеряемого объекта и лежит в интервале между длинами волн инфракрасного излучения и дневного света.




Оцените
Последние статьи

16.10.2015
История военных берцев
Берцы - вид военной обуви, который появился в 1944 году и до сих пор остаётся классикой обуви для военнослужащих по всему миру.

16.10.2015
Покупка автоподъемника – выгодное вложение денежных средств
Для проведения высотных работ покупка автоподъемника станет просто незаменимой. С его помощью можно выполнять поставленные задачи в самых труднодоступных местах, к которым добраться другим способом невозможно.

16.10.2015
Железные входные двери: критерии надежности
В настоящее время железные входные двери устанавливаются практически на каждое жилье – от квартир до частных домов.

15.10.2015
Фундамент на винтовых сваях и другие его разновидности
В основу свайного фундамента входят в качестве основных составляющих отдельные сваи. Потом их мастера перекрывают бетонными или железобетонными плитами.

15.10.2015
Лишение родительских прав отца ребенка
Когда доводится в суде, что ответчик, не имея уважительной причины, больше 6 месяцев не принимает участия в жизни малыша, не хочет выплачивать алименты и есть хоть какое-то документальное подтверждение, то тоже есть смысл говорить о возможном лишении родительских прав.

Партнёрские программы без санкций от поисковых систем
Начиная сотрудничать с какой-либо партнёрской программой, вы должны на сто процентов быть уверены, что не последуют санкции от поисковых систем и ваш сайт не потеряет позиции с посетителями.

Раскрутка сайтов
Раскрутка сайтов довольно сложный процесс и выполнять необходимо его постепенно, переходя от меньшего к большему.