Майбутнє за гібридизацією
Обзор: Хоча поняття гібридизація не таке вже нове, знаємо ми про неї ще дуже і дуже мало. Що ж таке, ці гібриди яблуні і груші?
Рейтинг: 1 - количество голосов за статью Рейтинг: 5,0
Публикация: 19.08.2012, в категории "Сад и огород"
Просмотр: эта статья прочитана 2751 раз

Майбутнє за гібридизацією

Гібрид  Хоча поняття гібридизація не таке вже нове, знаємо ми про неї ще дуже і дуже мало. Що ж таке, ці гібриди яблуні і груші? Звернемося до Г.П. Рилова, одному з творців найбільшого в Європі Руткевічского помологічного саду в Щучинський районі Гродненської області.

- Геннадій Петрович, ви ознайомилися з редакційною поштою з цього питання, ваше враження?

- Гібрид яблуні з грушею, звичайно ж, існує. І не один. Але про це я хотів би сказати дещо пізніше. А ось зараз під враженням від прочитаного, хочу сказати ось що. Дуже і дуже мало уявлення наші садівники мають про віддаленій гібридизації і, зокрема, про міжвидових і міжродових гібридах. Тут виходить свого роду парадокс. Багато вчених і любителі зі сторінок газет і журналів несуть всякі небилиці і тим самим вводять читачів в оману. Тому вважаю, що якщо Ви представите таку можливість, ми зможемо як слід освітити цю тему.

- Постараємося. І, судячи з вашої реакції, почати можна вже зараз.

- Існує проблема створення нових високопродуктивних форм і сортів рослин. В її рішенні важливе місце належить віддаленій гібридизації. Вона дозволяє поєднувати найцінніші властивості та ознаки, роз'єднані в ході багатовікової історії, і створює ні з яким іншим схрещуванням не порівнянне нове різноманітність нащадків. Цінні властивості плодових рослин, такі, як холодостійкість, посухостійкість, імунітет до хвороб і шкідників, якість і лежкість плодів, рідко поєднуються в одному сорті, вигляді і навіть більше роду. У цих випадках і доводиться вдаватися до міжвидового схрещування, щоб поєднати корисні властивості і позбутися небажаних. До речі, віддалена гібридизація плодових рослин широко поширена в самій природі. Найбільші успіхи у віддаленій гібридизації досягнуті у рослин, що розмножуються вегетативним шляхом, у зв'язку з можливістю закріпити і розмножити будь-які отримані форми.

У нас, в е / б «Руткевич», вивчалися дуже багато гібриди. Це айва х яблуня; яблуня х айва; яблуня х груша; зливу Бессея х абрикос; терен х абрикос; терен х персик; алича х персик; вишня х черешня; зливу Опанта х абрикос; персик х мигдаль низький (бобовник); алича х абрикос ; персик х мигдаль звичайний; вишня карликова х алича Согдійська; уссурійська зливу х абрикос; уссурійська зливу х повстяна вишня; аґрус х смородина і деякі інші. На превеликий жаль, вся ця колекція знищена.

- Геннадій Петрович, давайте все ж спочатку зупинимося на гібриді яблуні і груші.

- Перші гібриди між яблунею і грушею, яблунею і айвою, грушею і айвою були отримані в кінці XIX століття відомим американським селекціонером Лютером Бербанк. Він, до речі, вважав найбільш цікавим з усіх своїх схрещувань гібридизацію яблуні з айвою і грушею. Бербанк сподівався, що в майбутньому від таких схрещувань будуть отримані сорти, вдало поєднуються властивості цих двох порід.

Йому вдалося схрестити деякі сорти яблуні з грушею Бартлет і сортами. Вийшли низькорослі і швидкорослі рослини. Головна трудність цих міжродових схрещувань полягала в тому, що отримані сіянці не цвіли. Але Л. Бербанк вірив у перспективність міжродової гібридизації зерняткових культур.

І.В. Мічурін теж проводив гібридизацію яблуні з грушею, вважаючи, що цей шлях відкриває можливості для отримання абсолютно нових видів плодових рослин з небувалими формами і властивостями. Надалі гібридизацією яблуні з грушею займалися багато наших видатні вчені-садівники.

- І який же результат? Чи вдалося чогось досягти?

- Так, сьогодні існує декілька яблуні-грушевих гібридів, що представляють інтерес для виробництва та селекції.

По-перше, це Мліївський № 5. Він отриманий в 1937 році П.Є. Цехмістеренко від запилення яблуні сорту Ренет Кассельський, сумішшю пилку айви звичайної, японської, ірги, груші дикої лісової і сорти Жозефіна Мехельнська. Молоді дерева його сильнорослі, утворять розкидисту, округлу, рідку крону. Кора на штамбі і основних гілках попелясто-сірого кольору, своєрідно відділяється, що створює характерну шорсткість гілок і стовбура. Багаторічні гілки темно-сірі, з коричневим відтінком, як у груші. Однорічні пагони колінчасті з сіруватим опушенням, слабо помітним на втечу. Листя порівняно дрібні, слабо пилчасті, з довгими черешками. У суцвіттях зазвичай від 6 до 13 квіток, і по послідовності їх розкриття гібрид схожий з грушею. Квіти мають слабкий приємний аромат, пелюстки у них великі, рожеві, як у яблуні. Плоди не вирівняні, великі - округло-конічної, грушоподібної форми, а дрібні - округлі, більше схожі на плоди яблуні. М'якоть у плодів білувато-кремова з зеленуватим відтінком, щільний, в'язка, незернисті, кисло-солодка з грушевим ароматом. Насіннєві камери, як у груші. У зрілих плодів м'якоть буро-коричнева, желеподібна, з приємною кислотою. При дозріванні плоди в'януть, але м'якоть залишається твердою. В холодильнику плоди зберігаються до середини березня. Максимальна вага окремих плодів досягав 196 г, а середній близько 80.

По-друге, це яблуні-грушевий гібрид № 6 з Болгарії. Він отриманий В. Пановим в 1955 році в результаті запилення яблуні сорту Канділле сумішшю пилку п'яти південних сортів груші: Бере Жиффар, Вільямс, Бере Арданпон, Деканка зимова і Улюблениця Клаппа. Мною він був привезений в 1969 році з Казахського карантинного розплідника. Листя у нього різноманітної форми. У молодому віці нагадують яблуневі, а при старінні стають шкірястими, блискучими і набувають велику схожість з грушею. Хоча крупнопільчатостью і навіть городчатие країв більше схожі на листя яблуні. У суцвітті містять 5-8 квіток з білими гофрованими округлими пелюстками. На білих пелюстках ледь помітна рожеве забарвлення. Квітки в суцвітті розвиваються по типу груші: найбільш великими і розвиненими залишаються нижні, а самий верхній квітка залишається недорозвиненим. Квіти мають аромат яблуні. Плоди грушоподібної форми. Максимальна маса плоду - 260 г, середня 110. Шкірка у плодів зеленувато-жовта. Плоди дуже лежкие, зберігаються 5-7 місяців. М'якоть у них салатового кольору, дуже соковита, терпка, кислувата і нагадує яблуко. А взагалі, плоди низьких смакових якостей.

І по-третє, це яблуні-грушевий гібрид з ЦГІ імені Мічуріна. Отримано він Т.А. Горшкової. Плоди гібрида дрібні, грушоподібної форми з міцною, абсолютно неїстівної м'якоттю, дуже лежкие. На жаль, він дуже малоперспективний.

В общем-то, отримані гібриди яблуні з грушею представляють інтерес як донори для подальшої селекції. Роботи з цим новим перспективним рослиною тривають. Але поки ця культура не доопрацьована для товарного вирощування, а тому для садівників представляє малий інтерес. Ми її умовно назвали Малуспуріфолія.

- Значить, серйозно ставитися до гібриду яблуні з грушею садівникам-аматорам поки зарано. А як же тоді ставитися до плодів цих гібридів, що продається на ринках?

- Плоди, продавані на базарі, цілком можуть бути яблуками сорту Делішес і його похідних. Крім того, в даний час в багатьох країнах світу все більшу популярність завойовують східно-азіатські сорти груші. Вони належать до китайських видам. На основі цих плодів склався певний сортимент груші, що включає кілька сотень китайсько-японсько-корейських сортів.

Що стосується виростають у одного з читачів гібридів яблуні та груші, то, ймовірно, це груша з групи сорту Бергамот. Вона включає в себе велику кількість круглих сортів груш, більше 100 найменувань. І серед них є сорти груш, які створені на Далекому Сході і називаються яблоковідними. Дуже цікава груша і перспективна для Білорусі. Однак щоб точно визначити сорт, необхідно подивитися на дерево або листя. Але те, що ця рослина із групи бергамот, немає ніяких сумнівів. Як я вже говорив, гібриди яблуні з грушею і назад є, але вони служать тільки вихідним матеріалом в селекції. Хоча є різні ділки і шарлатани від науки, які використовують її досягнення для своїх корисливих цілей.

- Геннадій Петрович, ви згадали про гібрид яблуні і яйви. Він представляє інтерес для садівників?

- Думка «повінчати» айву з яблунею зародилася давно. Багато вчених займалися цією проблемою. У 1935 році І.М. Рябовим в Нікітському ботанічному саду (Крим) був отриманий міжродовий гібрид яблуні сорту Сара синап і айви звичайної.

У Ботанічному саду академії наук Молдови більше 40 років працює над створенням гібрида айви і яблуні доктор біологічних наук І.С. Руденко. З айвово-яблуневих гібридів першого покоління, отриманих з Нікітського ботанічного саду і з Болгарії, він виділив ті, що мають один-дві квітки в суцвітті. Справа в тому, що у айви перед яблунею є одна істотна перевага: вона плодоносить щорічно, тоді як яблуня найчастіше через рік. Яблуня відпочиває не тому, що «втомлюється», а від того, що занадто багато поживних речовин витрачає на закладку «зайвих» квіток. А таких у яблуні приблизно дев'ять з десяти. Тому якщо зменшити кількість опадаючого квіток, то можна використовувати наявні у дерева енергію і поживні речовини і змусити яблуню плодоносити щороку.

За характером розвитку плодових бруньок і цвітіння айва відрізняється від яблуні та груші, хоча разом з ними входить до групи зерняткових плодових порід. У яблуні і груші плодові бруньки закладаються в рік передуючий плодоношення. За своєю формою і розміром вони відрізняються від вегетативних. У айви ж спеціальних плодових утворень немає. Будь втечу минулого року - потенційно плодовий. У період вегетації утворюються довгі і короткі пагони. І ті, і інші в наступному році стають плодоносними. Ось з яких міркувань виходять селекціонери.

Протягом 1969-74 років І.С. Руденко вдалося отримати 47 форм міжвидових гібридів (айва + яблуня) другого покоління, різних за кількістю хромосом і, отже, з різними генетичними можливостями. Більшість сіянців другого покоління походило і на «батька», і на «матір». Їх ознаки комбінувалися в самих різних варіантах і поєднаннях, але вирішальний ознака залишився. Квітки у всіх були великі, що «сидять» в суцвіттях в основному поодинці.

Двадцять відібраних форм вже дали «потомство». Це гібриди третього покоління від схрещування з яблунею Ренет Симиренка. Таким чином створена нова культура, і відкритий новий спосіб генетичного вирішення проблеми отримання форм і сортів яблуні з одно-двухквітковим суцвіттями. Крім того, з'явилися принципово нові форми низькорослих, вегетативно розмножуваних підщеп для зерняткових культур і насамперед для груші.

- Цікаво, а що являють собою плоди цього гібрида?

- Зовнішнім виглядом і ароматом вони схожі з плодами айви, але внутрішньою будовою і смаковими якостями нагадують яблуню. Шкірочка зрілих плодів жовта, у деяких із слабким рум'янцем на сонячній стороні, а м'якоть більш ніжна, ніж у айви.

Ми продовжуємо роботу з цим новим гібридним рослиною. І.С. Руденко умовно дав їй назву цідолус. Вона добре росте і розвивається у нас. Ми вже отримали перший урожай плодів. Так що з упевненістю можна сказати, що незабаром наших садівників чекає нова культура - цідолус.

- Загалом, ви вважаєте, що майбутнє селекції плодових культур в гібридизації видів і навіть родів?

- Безсумнівно. І прикладів безліч. У сільськогосподарському виробництві різних країн світу успішно використовуються віддалені гібриди. Взяти хоча б наш, вітчизняний гібрид пшениці з житом - тритикале. Або гібрид смородини з агрусом, отриманий вперше в світі латвійським селекціонером Арвід Вікен. Сьогодні це вже сорту Йошта, Крома, Йожена, Йохем і безліч інших. У Великобританії методом гібридизації малини, ожини, Логанберрі отримана і рекомендована для обробітку нова ягідна культура тейберрі. Так що абсолютно впевнений, що майбутнє наших садів за гібридизацією.

PS. Гібрид - рослина, отримане від схрещування (перехресне запилення) двох сортів або видів рослин.


Получить RSS Еще статьи по теме


 На главную страницу
Как Вы оцениваете эту статью?

Комментарии пользователей

Оставьте свои комментарии
Имя:
Адрес электронной почты:
Комментарии:
Insert Cancel
Полезная информация

14.10.2015
Подготовка к Вознесению. С чего начать?
Важная информация и инструменты, которые можно применять сразу сейчас! Попробуйте все, что считаете необходимым. Применяйте это в своем собственном темпе, однако, будьте последовательны и старательны, и вы почувствуете многие улучшения, такие как ментальное и эмоциональное освобождение. Статья Лизы Ренее С чего начать?

11.10.2015
Что такое Вознесение?
Это основное пособие для начинающих, в котором рассматриваются основное значение и механика «Вознесения» и обсуждаются различные симптомы, с которыми мы, как люди, можем столкнуться в процессе нашего развития. - - Статья Лизы Ренее Что такое Вознесение?

4.10.2015
Расшифровка кириллицы
Поистине, наша азбука дана нам Богом. Какой смысл несут буквы алфавита, размещенные в таблицу 7х7?

1.10.2015
Как вести себя, сталкиваясь в агрессией
Абсолютно железное правило в ситуациях, когда агрессивный человек или падшая сущность стремится вас запугать, состоит в том, чтобы всегда оставаться спокойным и сохранять хладнокровие. - Статья Лизы Ренее Как вести себя, сталкиваясь в агрессией

27.09.2015
Кого и что вы любите?
Этим летом усилилось давление новых уровней скрытой технологии управления сознанием, которая направлена на более сконцентрированные усилия военно-промышленного комплекса и включает в себя сотрудничество вооруженных сил человечества и многих группировок других измерений, управляющих секретной космонавтикой. - Статья Лизы Ренее Кого и что вы любите?

Наиболее эффективный способ охлаждения
Каждый любит в жаркий день выпить холодный напиток. Часто, чтобы его остудить, емкость с напитком ставят на лед. Действительно ли это самый эффективный способ охлаждения?

Инфракрасный пирометр – устройство и принцип работы
Современный инфракрасный пирометр измеряет силу теплового излучения, которое исходит от измеряемого объекта и лежит в интервале между длинами волн инфракрасного излучения и дневного света.




Оцените
Последние статьи

16.10.2015
История военных берцев
Берцы - вид военной обуви, который появился в 1944 году и до сих пор остаётся классикой обуви для военнослужащих по всему миру.

16.10.2015
Покупка автоподъемника – выгодное вложение денежных средств
Для проведения высотных работ покупка автоподъемника станет просто незаменимой. С его помощью можно выполнять поставленные задачи в самых труднодоступных местах, к которым добраться другим способом невозможно.

16.10.2015
Железные входные двери: критерии надежности
В настоящее время железные входные двери устанавливаются практически на каждое жилье – от квартир до частных домов.

15.10.2015
Фундамент на винтовых сваях и другие его разновидности
В основу свайного фундамента входят в качестве основных составляющих отдельные сваи. Потом их мастера перекрывают бетонными или железобетонными плитами.

15.10.2015
Лишение родительских прав отца ребенка
Когда доводится в суде, что ответчик, не имея уважительной причины, больше 6 месяцев не принимает участия в жизни малыша, не хочет выплачивать алименты и есть хоть какое-то документальное подтверждение, то тоже есть смысл говорить о возможном лишении родительских прав.

Партнёрские программы без санкций от поисковых систем
Начиная сотрудничать с какой-либо партнёрской программой, вы должны на сто процентов быть уверены, что не последуют санкции от поисковых систем и ваш сайт не потеряет позиции с посетителями.

Раскрутка сайтов
Раскрутка сайтов довольно сложный процесс и выполнять необходимо его постепенно, переходя от меньшего к большему.