Дайте ґрунту відпочити
Обзор: Обробляючи на своїй ділянці одні й ті ж культури на одному і тому ж місці, землероби переконалися, що урожай з кожним роком зменшується в кілька разів у порівнянні з застосуванням сівозміни.
Рейтинг: 1 - количество голосов за статью Рейтинг: 5,0
Публикация: 19.08.2012, в категории "Сад и огород"
Просмотр: эта статья прочитана 2535 раз

Дайте ґрунту відпочити

ґрунт  Обробляючи на своїй ділянці одні й ті ж культури на одному і тому ж місці, землероби переконалися, що урожай з кожним роком зменшується в кілька разів у порівнянні з застосуванням сівозміни. Це явище було названо ґрунтовтоми, причини якого полягають в наступному. Різні рослини споживають з ґрунту неоднакова кількість поживних речовин. Картопля бере з неї азоту і калію в два рази, а буряк - в три рази більше, ніж зернові культури. А ось бобові рослини (горох, квасоля, соя, сочевиця, боби) споживають з ґрунту багато калію і фосфору, а кількість азоту навіть підвищують.

 Таким чином, причина зниження врожаїв при повторній культурі полягає в однобічному використанні поживних речовин. Щоб не допустити виносу одних і тих же поживних речовин з ґрунту у великих кількостях, використовують чергування культур.

 Рослини мають різну кореневу систему, тому одні засвоюють їжу з верхніх шарів грунту, а інші - з нижніх і переносять її в верхні, надаючи харчування подальшим культурам. Так, наприклад, гречка, гірчиця, редька олійна, люпин добувають харчування з малорозчинних сполук і залишають деяке його кількість для більш слабких в цьому відношенні культур.

 Простежується також різну дію рослин на грудкувате ґрунту (структуру). Картопля і буряк через обробок руйнують структуру, до того ж мало залишають після себе кореневих залишків для освіти родючого верхнього шару. В результаті грунт набуває білястий колір, розпорошується і погано утримує поживні речовини і воду. Бобові (люпин, горох, квасоля, соя, сочевиця, боби) і хрестоцвіті культури (гірчиця, редька олійна, ріпак озимий та ярий, перко, рижик) залишають більше кореневих решток і тому роблять грунт більш родючий, що утримує воду.

 Не всі рослини однаково борються з бур'янами. Більш високорослі не сильно реагують на бур'яни, вони їх самі пригнічують, а ось повільно розвиваються культури, навпаки, заростають ними. Тому чергування культур сприяє зниженню засміченості посівів.

 Беззмінне обробіток або часте повернення культури на одне і те ж місце викликає накопичення хвороб, однак вони знищуються кореневими виділеннями інших видів рослин, що висіваються на зміну. При беззмінних посівах накопичуються також специфічні шкідники: колорадський жук, хрестоцвіті блішки, цибульна муха та інші.

 Досвід показує, що ґрунтовтоми не можна зняти високою агротехнікою. Внесення мінеральних і органічних добрив, а також обробка ґрунту лише частково усуває зниження врожаїв при беззмінних посівах. Ідеальне умова - щорічна зміна ділянки, тобто суворе дотримання сівозміни.

У давні часи при ґрунтовтоми хлібороб закидав ділянку і переходив на інший. На старий він повертався після двох і більше років. Однак зі зростанням населення необхідно було відновлювати родючість ґрунтів іншими методами.

Аналізуючи причини падіння врожаїв, можна запропонувати кілька способів позбавлення від ґрунтовтоми:
-сівозміна культур з поверненням на попереднє місце через два-три роки;
-зміна сортів однієї і тієї ж культури: пізньостиглих і ранньостиглих, з різною стійкістю до хвороб;
-обробіток культур на зелене добриво, яке за змістом елементів живлення не має переваги перед гноєм, проте оздоровлює грунт від хвороб, знижує засміченість. Найкращі зелені добрива - редька олійна, люпин, фацелія, гірчиця, рапс озимий та ярий. Однак і вони мають недолік: для їх розвитку потрібно більше часу, ніж, наприклад, для озимого жита, яка, будучи посіяною досить пізно, тобто після збирання врожаю на дачі, рано звільняє поле під весняну сівбу;
-використовувати рослини-санітари. При зараженні картопляної нематодою для оздоровлення ґрунту висівають конюшини-злакові травосуміші, буркун, овес. Ґрунтові гриби, переробні рослинні залишки і одночасно знищують нематод, підсилюють свою діяльність при оранки зелених і органічних добрив. Компост із зелених добрив знижує зараженість ґрунту;
-для оздоровлення ґрунту можна застосовувати зелені добрива двома способами, в залежності від розмірів дачної ділянки. На малих площах сівозміну вести важче, тому доводиться щорічно використовувати проміжні посіви культур на зелене добриво. Поле звільняється від врожаїв в різні терміни. Після пізніх культур хороші результати дає озиме жито, яку в південній зоні висівають до 20 вересня, в центральній і північній - до 10-15 вересня. При теплій і тривалій осені можна посіяти жито 30 вересня. Зелена маса її заорюють до 15 травня, після чого можна висівати майже всі сільськогосподарські культури.

 Після ранніх культур можна висівати хрестоцвіті (ріпак яровий і озимий, редька олійна, гірчиця біла), які відрізняються холодостійкістю і ростуть до пізньої осені. Якщо врожай забирається на початку серпня, можна обробляти люпин вузьколистий і жовтий. На зиму його рекомендується зорати.

 Однак слід мати на увазі, що щорічне застосування сидератів при беззмінних посівах основної культури повністю не знімає ґрунтовтоми. Сівозміна все ж таки необхідний, культури повинні змінювати один одного, нехай не так часто, як хотілося б.

 Якщо ділянка велика, його можна розділити на дві частини, одну частину з якої виводять із сівозміни і засівають озиминою або яровими на зелене добриво. У фазу цвітіння всю їх масу заорюють або скошують і із зеленої маси готують компост для інших культур. Потім можна посіяти ще поукісні культури, яку заорюють пізньої осені. І вже на наступний рік на даній ділянці можна розміщувати культури сівозміни. Це прискорений спосіб оздоровлення ґрунту.

 Перераховані способи використання зелених добрив мають свої переваги і недоліки. Слід врахувати, що культури на зелене добриво також потрібно чергувати, адже і вони, особливо люпин, можуть накопичувати специфічні захворювання.

 У теплиці є свої складності боротьби з ґрунтовтоми. Набір рослин обмежений (помідори, огірки, рідше фізаліс, баклажани), тому дотримуватися сівозміни складніше. Щорічно бажано висівати озимі (рапс, жито), коріння яких довше знезаражують грунт. Проміжні культури тут, як і у відкритому ґрунті, потрібно періодично міняти. Боротьба з хворобами ведеться почергово медьвмістимимі і синтетичними препаратами. У виняткових випадках в теплиці можна восени замінити орний шар ґрунту.

В.І. Сороко.


Получить RSS Еще статьи по теме


 На главную страницу
Как Вы оцениваете эту статью?

Комментарии пользователей

Оставьте свои комментарии
Имя:
Адрес электронной почты:
Комментарии:
Insert Cancel
Полезная информация

14.10.2015
Подготовка к Вознесению. С чего начать?
Важная информация и инструменты, которые можно применять сразу сейчас! Попробуйте все, что считаете необходимым. Применяйте это в своем собственном темпе, однако, будьте последовательны и старательны, и вы почувствуете многие улучшения, такие как ментальное и эмоциональное освобождение. Статья Лизы Ренее С чего начать?

11.10.2015
Что такое Вознесение?
Это основное пособие для начинающих, в котором рассматриваются основное значение и механика «Вознесения» и обсуждаются различные симптомы, с которыми мы, как люди, можем столкнуться в процессе нашего развития. - - Статья Лизы Ренее Что такое Вознесение?

4.10.2015
Расшифровка кириллицы
Поистине, наша азбука дана нам Богом. Какой смысл несут буквы алфавита, размещенные в таблицу 7х7?

1.10.2015
Как вести себя, сталкиваясь в агрессией
Абсолютно железное правило в ситуациях, когда агрессивный человек или падшая сущность стремится вас запугать, состоит в том, чтобы всегда оставаться спокойным и сохранять хладнокровие. - Статья Лизы Ренее Как вести себя, сталкиваясь в агрессией

27.09.2015
Кого и что вы любите?
Этим летом усилилось давление новых уровней скрытой технологии управления сознанием, которая направлена на более сконцентрированные усилия военно-промышленного комплекса и включает в себя сотрудничество вооруженных сил человечества и многих группировок других измерений, управляющих секретной космонавтикой. - Статья Лизы Ренее Кого и что вы любите?

Наиболее эффективный способ охлаждения
Каждый любит в жаркий день выпить холодный напиток. Часто, чтобы его остудить, емкость с напитком ставят на лед. Действительно ли это самый эффективный способ охлаждения?

Инфракрасный пирометр – устройство и принцип работы
Современный инфракрасный пирометр измеряет силу теплового излучения, которое исходит от измеряемого объекта и лежит в интервале между длинами волн инфракрасного излучения и дневного света.




Оцените
Последние статьи

16.10.2015
История военных берцев
Берцы - вид военной обуви, который появился в 1944 году и до сих пор остаётся классикой обуви для военнослужащих по всему миру.

16.10.2015
Покупка автоподъемника – выгодное вложение денежных средств
Для проведения высотных работ покупка автоподъемника станет просто незаменимой. С его помощью можно выполнять поставленные задачи в самых труднодоступных местах, к которым добраться другим способом невозможно.

16.10.2015
Железные входные двери: критерии надежности
В настоящее время железные входные двери устанавливаются практически на каждое жилье – от квартир до частных домов.

15.10.2015
Фундамент на винтовых сваях и другие его разновидности
В основу свайного фундамента входят в качестве основных составляющих отдельные сваи. Потом их мастера перекрывают бетонными или железобетонными плитами.

15.10.2015
Лишение родительских прав отца ребенка
Когда доводится в суде, что ответчик, не имея уважительной причины, больше 6 месяцев не принимает участия в жизни малыша, не хочет выплачивать алименты и есть хоть какое-то документальное подтверждение, то тоже есть смысл говорить о возможном лишении родительских прав.

Партнёрские программы без санкций от поисковых систем
Начиная сотрудничать с какой-либо партнёрской программой, вы должны на сто процентов быть уверены, что не последуют санкции от поисковых систем и ваш сайт не потеряет позиции с посетителями.

Раскрутка сайтов
Раскрутка сайтов довольно сложный процесс и выполнять необходимо его постепенно, переходя от меньшего к большему.