Вирощування червоної та чорної смородини.
Обзор: Цей чагарник можна назвати самим ароматним рослиною саду. Тільки що розтанув сніг, і листя садових рослин ще не розпустилися, а по запаху вже відчувається, що в саду посаджена чорна смородина.
Рейтинг: 1 - количество голосов за статью Рейтинг: 5,0
Публикация: 18.08.2012, в категории "Сад и огород"
Просмотр: эта статья прочитана 1662 раз

Вирощування червоної та чорної смородини.

Вирощування чорної смородини  Цей чагарник можна назвати самим ароматним рослиною саду. Тільки що розтанув сніг, і листя садових рослин ще не розпустилися, а по запаху вже відчувається, що в саду посаджена чорна смородина. Цей чагарник як лікарський згадується ще в давньоєгипетських папірусах, культивувався і застосовувався з лікувальною метою в Західній Європі і в Росії. Перші повідомлення про харчове використанні ягід чорної смородини відносяться до кінця XVII століття. Чорна смородина - невисокий чагарник, рідко перевищує 150 см. Листя пільчатолопастні, при підставі серцеподібні, знизу покриті розсіяними смолистими залозками, завдяки чому рослина має приємним специфічним запахом. Квіткові кисті у чорної смородини на відміну від червоної одиночні, а ягоди - запашні і чорні. Чорна смородина на відкритих сухих місцях росте погано.

 Любить вологу. По берегах річок і струмків часто утворює обширні густі порослі. Недарма в Архангельській області рослина часто називають поречка. Хімічний склад. Ягоди чорної смородини містять до 16% цукру, органічні кислоти (яблучну, щавлеву, лимонну), залізо, калій. Свіжі ягоди містять рекордну кількість аскорбінової кислоти - до 400 мг, також рутин, вітаміни B1 і В2, дубильні речовини, ефірні олії. Застосування. З лікувальною метою можна застосовувати ягоди, листя та бруньки смородини. Потужним цілющим дію має сік чорної смородини. Особливо добре допомагає сік при виразці шлунка і 12-палої кишки, гастриті зі зниженою кислотністю шлункового соку, при кашлі та захриплості голосу. Сік має жарознижувальну і потогінну дію. Можна як потогінний застосовувати настій з молодих листків смородини. Його ж призначають при каменях у нирках, при подагрі, поліартритах, набряках серцевого і ниркового походження. Є дані про ефективність настоїв з бруньок чорної смородини як свіжих, так і висушених, при гіповітамінозі аскорбінової кислоти, добре допомагають вони при кровоточивості ясен.

 Цікаво підкреслити, що на відміну від багатьох інших ягід в смородині майже немає ферментів, що руйнують аскорбінову кислоту, тому вітамін добре зберігається і в сухих ягодах. Приготування препаратів. Сік з ягід. Зібрані і відсортовані ягоди миють і розчавлюють дерев'яним товкачем в емальованому відрі. На 1 кг мезги додають 300 мл води, підігріті до 80 градусів. Масу підігрівають до 60 градусів і при цій температурі витримують 30 хвилин у цьому ж відрі під кришкою. Потім віджимають сік через тканину або на пресі і консервують методом гарячого розливу. З чорної смородини краще готувати натуральний сік з м'якоттю. Для цього промиті ягоди поміщають в каструлю, в яку попередньо налита вода (200 г води на 1 кг ягід). Суміш, безперервно помішуючи, нагрівають до 65 градусів, потім швидко протирають через сито і консервують. Сік із чорної смородини як з мезги, так і без неї, ароматний і густий. Однак він містить до 3% кислоти і в натуральному вигляді до вживання непридатний.

 Вирощування червоної смородиниТому в готовий сік необхідно додавати за смаком 40% цукровий сироп. Приймати сік чорної смородини слід як потогінний і жарознижуючий по 1 склянці одноразово, у всіх інших випадках по півсклянки 3 рази на день. Настій з листя. Зібрані під час цвітіння чагарника листя пров'ялюють (можна заготовити про запас), ріжуть ножицями, заварюють окропом з розрахунку один стакан на 20 г листя, витримують, прикривши щільною тканиною, проціджують і приймають по 2 столові ложки 3 рази на день до їжі. Навіть при згадці про цю ягоді, в роті з'являється слина. Дійсно, смак ягід приємно-кислий і викликає рясне слиновиділення, а якщо з'їсти велику порцію, то з'явиться «оскома» на зубах. Недарма в Архангельській області ягоду називають кислиця. Червона смородина відома в літературі з XIV століття. Спочатку її використовували тільки як лікарська рослина, а потім і як харчове. Червона смородина - чагарник 60-130 см заввишки.

 Листя довгочерешкові, знизу покриті смолистими залозами, що виділяють ефірні масла. Однак запах майже не відчутний, і тому червона смородина не так ароматно пахне, як чорна. У червоної смородини квіткові кисті зібрані в грона, ягоди червоні. Відноситься до холодостійких культур. Хімічний склад. Ягоди червоної смородини містять до 11% цукру, органічні кислоти, мінеральні солі, пектинові і дубильні речовини, аскорбінову кислоту, вітамін Р. За складом до червоній смородині близькі ягоди білої смородини, але вітамінів в них менше. Так, ягоди білої смородини містять тільки 5 мг аскорбінової кислоти. Застосування червоної смородини. Сік червоної смородини здавна застосовується як жарознижувальний і потогінний засіб. Якщо при цьому болить голова і мається занепокоєння, то після прийому соку головний біль проходить, настає заспокоєння.

 Аналогічним, але більш слабким ефектом володіє настій з сухих ягід червоної смородини. Сік червоної смородини добре втамовує спрагу, стимулює апетит, активізує діяльність кишечника і може застосовуватися при запорах. Хорошим ефектом володіє сік при поліартритах і при подагрі, оскільки сприяє виведенню з організму солей сечової кислоти. Приготування препаратів. Сік з ягід. Ягоди червоної смородини дуже ніжні, і переробляти їх на сік потрібно в день збору. Ягоди миють, відокремлюють вручну від кистей, які можуть додати соку неприємний смак трави.

 Потім ягоди розчавлюють в емальованому посуді дерев'яним товкачем. Можна користуватися соковижималкою. Отриманий сік піддається тепловій обробці і консервується в банках або пляшках методом гарячого розливу. Чистий сік дуже кислий, тому в готовий сік перед вживанням слід додати 40% цукровий сироп за смаком. Приймають як потогінний і жарознижуючий по 1 склянці, в інших зазначених випадках по половині склянки. Настій ягід. 20 г сухих ягід заливають склянкою крутого окропу (не кип'ятити) і, закривши щільною тканиною, витримують 40 хвилин, проціджують. Приймають по дві столові ложки 3 рази на день.


Получить RSS Еще статьи по теме


 На главную страницу
Как Вы оцениваете эту статью?

Комментарии пользователей

Оставьте свои комментарии
Имя:
Адрес электронной почты:
Комментарии:
Insert Cancel
Полезная информация

14.10.2015
Подготовка к Вознесению. С чего начать?
Важная информация и инструменты, которые можно применять сразу сейчас! Попробуйте все, что считаете необходимым. Применяйте это в своем собственном темпе, однако, будьте последовательны и старательны, и вы почувствуете многие улучшения, такие как ментальное и эмоциональное освобождение. Статья Лизы Ренее С чего начать?

11.10.2015
Что такое Вознесение?
Это основное пособие для начинающих, в котором рассматриваются основное значение и механика «Вознесения» и обсуждаются различные симптомы, с которыми мы, как люди, можем столкнуться в процессе нашего развития. - - Статья Лизы Ренее Что такое Вознесение?

4.10.2015
Расшифровка кириллицы
Поистине, наша азбука дана нам Богом. Какой смысл несут буквы алфавита, размещенные в таблицу 7х7?

1.10.2015
Как вести себя, сталкиваясь в агрессией
Абсолютно железное правило в ситуациях, когда агрессивный человек или падшая сущность стремится вас запугать, состоит в том, чтобы всегда оставаться спокойным и сохранять хладнокровие. - Статья Лизы Ренее Как вести себя, сталкиваясь в агрессией

27.09.2015
Кого и что вы любите?
Этим летом усилилось давление новых уровней скрытой технологии управления сознанием, которая направлена на более сконцентрированные усилия военно-промышленного комплекса и включает в себя сотрудничество вооруженных сил человечества и многих группировок других измерений, управляющих секретной космонавтикой. - Статья Лизы Ренее Кого и что вы любите?

Наиболее эффективный способ охлаждения
Каждый любит в жаркий день выпить холодный напиток. Часто, чтобы его остудить, емкость с напитком ставят на лед. Действительно ли это самый эффективный способ охлаждения?

Инфракрасный пирометр – устройство и принцип работы
Современный инфракрасный пирометр измеряет силу теплового излучения, которое исходит от измеряемого объекта и лежит в интервале между длинами волн инфракрасного излучения и дневного света.




Оцените
Последние статьи

16.10.2015
История военных берцев
Берцы - вид военной обуви, который появился в 1944 году и до сих пор остаётся классикой обуви для военнослужащих по всему миру.

16.10.2015
Покупка автоподъемника – выгодное вложение денежных средств
Для проведения высотных работ покупка автоподъемника станет просто незаменимой. С его помощью можно выполнять поставленные задачи в самых труднодоступных местах, к которым добраться другим способом невозможно.

16.10.2015
Железные входные двери: критерии надежности
В настоящее время железные входные двери устанавливаются практически на каждое жилье – от квартир до частных домов.

15.10.2015
Фундамент на винтовых сваях и другие его разновидности
В основу свайного фундамента входят в качестве основных составляющих отдельные сваи. Потом их мастера перекрывают бетонными или железобетонными плитами.

15.10.2015
Лишение родительских прав отца ребенка
Когда доводится в суде, что ответчик, не имея уважительной причины, больше 6 месяцев не принимает участия в жизни малыша, не хочет выплачивать алименты и есть хоть какое-то документальное подтверждение, то тоже есть смысл говорить о возможном лишении родительских прав.

Партнёрские программы без санкций от поисковых систем
Начиная сотрудничать с какой-либо партнёрской программой, вы должны на сто процентов быть уверены, что не последуют санкции от поисковых систем и ваш сайт не потеряет позиции с посетителями.

Раскрутка сайтов
Раскрутка сайтов довольно сложный процесс и выполнять необходимо его постепенно, переходя от меньшего к большему.