Посадка капусти
Обзор: Її по праву можна назвати нашою щоденною їжею. Регулярно вживаючи капусту свіжу, квашену, тушковану, у щах, борщ, голубці, солянках і як гарнір до м'ясних і рибних страв, ми не замислюємося про її цілющі властивості.
Рейтинг: 1 - количество голосов за статью Рейтинг: 5,0
Публикация: 18.08.2012, в категории "Сад и огород"
Просмотр: эта статья прочитана 3963 раз

Капуста.

Капуста  Її по праву можна назвати нашою щоденною їжею. Регулярно вживаючи капусту свіжу, квашену, тушковану, у щах, борщ, голубці, солянках і як гарнір до м'ясних і рибних страв, ми не замислюємося про її цілющі властивості. Їх дуже важко перебільшити тим більше, що капуста в нашій країні розлучається на городах, і її застосування як харчового продукту сприймається як само собою зрозуміле. Сік з квашеної капусти одержують від заквашеного капусти, коли вона починає набувати внаслідок утворення молочної кислоти приємний кислуватий смак. Процес заквашування повинен проходити при температурі 18-24 градусів. Сік (розсіл) відокремлюють від нормально сброженої капусти, наливають в скляний балон, прикривають кришкою і дають відстоятися в холодному місці 2 години.

 Після цього його відділяють від осаду, швидко підігрівають в емальованій каструлі до 80 градусів. Потім сік негайно розливають в пляшки або банки і пастеризують. Сік гарної якості повинен містити 1,5-1,8% кухонної солі і 1,4% молочної кислоти, тому при засолюванні капусти найбільше 1,8% солі вживати не рекомендується.

 Посадка капусти. Термін висадження розсади залежить від сорту капусти. У центральних областях ранні сорти можна висаджувати з кінця квітня, слідом за ранніми сортами висаджують пізні сорти з великим періодом зростання. Висадку розсади цих сортів закінчують до 20 травня, висадка середніх сортів повинна бути закінчена до 5-10 червня. Якщо підгрунтові води на ділянці залягають глибоко, капусту садять на рівній поверхні, а якщо ділянка вологий, то перед посадкою капусти влаштовують гребені або гряди, на які і висаджують розсаду.

 При висадці розсади потрібно дотримуватись певної густоту розміщення рослин на ділянці, яка залежить від родючості грунту і сорти капусти. Ранні сорти, що утворюють невеликий качан, висаджують на 40-50 см ряд від ряду і на 35-40 см рослина від рослини в ряду. Середні сорти капусти висаджують на 50-60 см ряд від ряду і на таку ж відстань в ряду. Пізні сорти капусти, що утворюють великі качани висаджують на 70-80 см ряд від ряду і на 60-70 см у ряду.

Можна висаджувати розсаду капусти квадратним способом:

    ранні сорти - 40 на 40 див
    середні - 50 на 50 см
    пізні - 60 на 60 або 70 на 70 см

 Ряди повинні бути прямолінійними, це полегшить роботи з розпушування грунту і підгортання рослин. Лунки для розсади роблять таких розмірів, щоб можна було вільно розмістити коріння. Перед висадкою, на ділянці за допомогою шнура намічають рядки і місця, де будуть робити лунки. Розсада має бути здоровою, кремезної, з листям темно-зеленого кольору, з добре розвиненою кореневою системою. Розсада качанової капусти повинна бути з 4-6 справжніми листочками, а цвітної капусти з 3-4 листочками.

 Бажано вирощувати розсаду капусти в торфонавозних горщиках, які висаджують на дільницю разом з рослинами. Розсада краще приживається, якщо поливання виробляють до висадження розсади в лунки і рослини висаджують в мокру землю. Перед посадкою розсади, коріння умочують в розчин коров'яку з глиною. Треба звернути особливу увагу на те, щоб розсада була правильно посаджена - не було засипано «сердечко». Не можна садити і занадто дрібно. Спускати розсаду в лунку потрібно до першого справжнього листка, засипати землею і потім землю ретельно обжати, щоб розсада щільно сиділа в грунті. Бажано перед посадкою внести в лунку одну-дві жмені перегною. У суху погоду розсаду поливають щодня, поки вона остаточно не приживеться, поливають рясно, щоб волога дійшла до коренів капусти. Розсаду слід висаджувати в похмуру погоду або в другій половині дня, до вечора.

На добре удобрених ділянках можна ущільнювати пізні сорти капусти посадкою ранніх сортів, які утворюють качан через 50-60 днів після висадки розсади, в той час коли пізня капуста ще не розвинула качана. За даними ряду дослідних станцій, позитивні результати дає безрозсадні спосіб вирощування капусти - посів насіння безпосередньо в грунт. Цей спосіб дає найкращі результати в південних районах Росії, але можна вирощувати безрассадним способом капусту і в центральних областях.

 При безрассадному способі вирощування капусти, у багатьох випадках підвищується врожай і якість качанів, зменшуються затрати праці, скорочується вегетаційний період на 5-10 днів. Вирощування капусти безрассадним способом вимагає ретельної передпосівної обробки грунту. Сухі насіння загортають на глибину 1-2 см в лунки по 5-8 штук (надалі в лунці залишають одну рослину). Дно лунок перед посівом насіння потрібно злегка обжати рукою. Закладати насіння рекомендується у вологий грунт, в суху погоду грунт перед посівом потрібно полити. Строки сівби насіння капусти на 10-15 днів раніше терміну висадки розсади. Сходи капусти з'являються на 3-4-й день після посіву. Догляд за безрассадной капустою звичайний, але особливу увагу нужяо приділити захисту посівів від пошкодження блішками під час появи сходів і в перший період їх развітія.Капуста належить до сімейства хрестоцвітних, розділяється на наступні групи:

    листових - білокачанна, червонокачанна, брюссельська, савойська і китайська
    побегових - кольорова
    капустастеблевих - кольрабі

Найбільш поширений вид капусти - білокачанна.

Капуста містить білки, вуглеводи, необхідні для людського організму мінеральні солі, різні групи вітамінів. Капуста належить до найбільш холодостійких овочевих рослин. Вона починає рости при температурі 2-3 градусів тепла, навесні переносить заморозки до 7-8 градусів, а восени і більш високі. Найкраща температура для вирощування капусти становить 14-16 градусів. Капустяні рослини вимогливі до вологи п належать до групи рослин "довгого дня" (за винятком китайської капусти).

 Розміщувати капусту краще на ділянках з пониженим рельєфом і з родючими грунтами: наносними, суглинними, чорноземними, торф'янисті. Кращі попередники для капусти - картопля, коренеплоди, огірки, горох, помідори. Не можна вирощувати капусту після хрестоцвітних овочевих рослин. Обробка грунту для вирощування капусти. Восени ділянку слід скопати на глибину 20-25 см і залишити неразрихленним під зиму. Навесні ділянку слід розрівняти граблями. Перед висадкою розсади ділянку перекопують на глибину три чверті від основної обробки восени і відразу розрівнюють.

 Якщо обробка грунту з осені не була проведена, ранньою весною ділянку скопують на повну глибину і відразу розрівнюють граблями. Другий раз скопують на глибину три чверті від основної обробки безпосередньо перед посадкою рассади. Добрива для капусти. Високі врожаї капусти можна отримати тільки за умови внесення добрив. Добре капуста росте при внесенні органічних добрив.

На 10 квадратних метрів вносять:

    гною 40-60 кг
    торфофекальні мас 20-40 кг
    провітреній торфу 60-80 кг
    помийного сміття 80-100 кг

На добре окультурених грунтах капусту можна вирощувати і з внесенням мінеральних добрив. На 10 квадратних метрів грунту потрібно:

    сульфату амонію 200-250 г
    суперфосфату 400-450 г
    калійної солі 250-300 г

Найвищі врожаї капусти виходять при поєднанні органічних добрив з мінеральними, приблизно половинні дози одних і інших. Якщо добрива не були внесені з осені, при обробці грунту (за винятком сульфату амонію і селітри, які слід вносити навесні), то добрива вносять під весняну оранку або перекопування. Підживлення капусти під час росту гнойової рідиною, пташиним послідом, фекаліями з убиралень також підвищує врожай. Можна підгодовувати капусту і мінеральними добривами.

Одне відро розчину рідоти, посліду, фекалій розбавляють 8-10 відрами води і вносять по 1-1,5 л під кожну рослину в лунку. Мінеральні добрива вносять розчиненими у воді або в порошкоподібному стані в борозенки, які роблять на відстані 10-12 см від рядка або лунки. Після внесення розчину борозенки засипають. Першу підгодівлю роблять через 12-16 днів після висадки розсади, другу через 15-20 днів після першої. Підгодівлю, особливо нерозчинених мінеральними добривами, вносять у вологу землю - після дощу або рясного поливання.


Получить RSS Еще статьи по теме


 На главную страницу
Как Вы оцениваете эту статью?

Комментарии пользователей

Оставьте свои комментарии
Имя:
Адрес электронной почты:
Комментарии:
Insert Cancel
Полезная информация

14.10.2015
Подготовка к Вознесению. С чего начать?
Важная информация и инструменты, которые можно применять сразу сейчас! Попробуйте все, что считаете необходимым. Применяйте это в своем собственном темпе, однако, будьте последовательны и старательны, и вы почувствуете многие улучшения, такие как ментальное и эмоциональное освобождение. Статья Лизы Ренее С чего начать?

11.10.2015
Что такое Вознесение?
Это основное пособие для начинающих, в котором рассматриваются основное значение и механика «Вознесения» и обсуждаются различные симптомы, с которыми мы, как люди, можем столкнуться в процессе нашего развития. - - Статья Лизы Ренее Что такое Вознесение?

4.10.2015
Расшифровка кириллицы
Поистине, наша азбука дана нам Богом. Какой смысл несут буквы алфавита, размещенные в таблицу 7х7?

1.10.2015
Как вести себя, сталкиваясь в агрессией
Абсолютно железное правило в ситуациях, когда агрессивный человек или падшая сущность стремится вас запугать, состоит в том, чтобы всегда оставаться спокойным и сохранять хладнокровие. - Статья Лизы Ренее Как вести себя, сталкиваясь в агрессией

27.09.2015
Кого и что вы любите?
Этим летом усилилось давление новых уровней скрытой технологии управления сознанием, которая направлена на более сконцентрированные усилия военно-промышленного комплекса и включает в себя сотрудничество вооруженных сил человечества и многих группировок других измерений, управляющих секретной космонавтикой. - Статья Лизы Ренее Кого и что вы любите?

Наиболее эффективный способ охлаждения
Каждый любит в жаркий день выпить холодный напиток. Часто, чтобы его остудить, емкость с напитком ставят на лед. Действительно ли это самый эффективный способ охлаждения?

Инфракрасный пирометр – устройство и принцип работы
Современный инфракрасный пирометр измеряет силу теплового излучения, которое исходит от измеряемого объекта и лежит в интервале между длинами волн инфракрасного излучения и дневного света.




Оцените
Последние статьи

16.10.2015
История военных берцев
Берцы - вид военной обуви, который появился в 1944 году и до сих пор остаётся классикой обуви для военнослужащих по всему миру.

16.10.2015
Покупка автоподъемника – выгодное вложение денежных средств
Для проведения высотных работ покупка автоподъемника станет просто незаменимой. С его помощью можно выполнять поставленные задачи в самых труднодоступных местах, к которым добраться другим способом невозможно.

16.10.2015
Железные входные двери: критерии надежности
В настоящее время железные входные двери устанавливаются практически на каждое жилье – от квартир до частных домов.

15.10.2015
Фундамент на винтовых сваях и другие его разновидности
В основу свайного фундамента входят в качестве основных составляющих отдельные сваи. Потом их мастера перекрывают бетонными или железобетонными плитами.

15.10.2015
Лишение родительских прав отца ребенка
Когда доводится в суде, что ответчик, не имея уважительной причины, больше 6 месяцев не принимает участия в жизни малыша, не хочет выплачивать алименты и есть хоть какое-то документальное подтверждение, то тоже есть смысл говорить о возможном лишении родительских прав.

Партнёрские программы без санкций от поисковых систем
Начиная сотрудничать с какой-либо партнёрской программой, вы должны на сто процентов быть уверены, что не последуют санкции от поисковых систем и ваш сайт не потеряет позиции с посетителями.

Раскрутка сайтов
Раскрутка сайтов довольно сложный процесс и выполнять необходимо его постепенно, переходя от меньшего к большему.