Цибуля ріпчаста і зелена та їх особливі і лікувальні властивості
Обзор: "Цибуля від семи недуг" - говорить прислів'я, яку застосовують, щоб підкреслити цілющу силу рослини.
Рейтинг: 3 - количество голосов за статью Рейтинг: 5,0
Публикация: 18.08.2012, в категории "Сад и огород"
Просмотр: эта статья прочитана 3548 раз

Цибуля ріпчаста і зелена та їх особливі і лікувальні властивості

Цибуля   "Цибуля від семи недуг" - говорить прислів'я, яку застосовують, щоб підкреслити цілющу силу рослини. Тим часом вона не зовсім точна, і більш доречно навести іншу, індійську, приказку: "Лук, в твоїх обіймах проходить всяка хвороба". Зараз не знайти на земній кулі людини, яка б не знала цієї рослини, що вважається чи не найстарішим городнім і лікарською рослиною. Цибуля знаходили ще в саркофагах з староєгипетськими муміями. Відомо, що ріпчаста цибуля становив істотну частину раціону будівельників пірамід. Розкопки в Помпеї показали, що древні розуміли толк в цибулі, його сушили, цілі або нарізані цибулини заливали вином, винним оцтом або просто солоною водою. Горацій рекомендував всім незаможним верствам суспільства більше вживати цибулі, щоб зберегти здоров'я. Римського імператора Нерона називали «живиться пореєм», т. к., прагнучи зберегти голос для виголошення. Тривалих промов, він сам садив цибулю і їв його у великих кількостях. Римські легіонери, вирушаючи в похід, обов'язково брали з собою цибулю і оцет.

 Ці кошти вважалися ліками від усіх хвороб. На Русі з незапам'ятних часів простий народ вживав цибулю з хлібом, сіллю і квасом. Знавець лікарських рослин В. В. Нікольський відзначав, що саме цибуля "надає здоров'я, повідомляє свіжість обличчю і зберігає зуби". Цибуля ріпчаста - дворічна трав'яниста рослина з великою сплюснуте-кулястої цибулиною, покритої білою, червонуватою або фіолетовою оболонкою. Листя має оригінальну трубчасту форму, дуже рідко зустрічається у світі рослин. Квіти білуваті, зібрані в велике багатоквіткове суцвіття - кулястий головчасте парасольку. Насіння дрібне. З посіяних насіння до кінця першого року виростають тільки дрібні цибулинки, так званий цибулю-севок. Повного росту цибулина досягає тільки на 2-й рік. Цибулю зберігають після просушування, обрізки і сортування в ящиках, корзинах або мішках. Бадилля можна не обрізати, а сплести у вигляді коси і зв'язки підвісити до стелі сховища.

 Хімічний склад цибулі ріпчастої. У голівці ріпчастої цибулі міститься майже вся таблиця Менделєєва. У різних сортах цибулі міститься від 13 до 20% сухої речовини, в тому числі білка до 4,5%, цукру до 11%. Особливо цінний цибулю вмістом біологічно активних речовин. Так, в цибулині знаходиться до 0,05% ефірної олії, що викликає сльозовиділення. У цибулинах також мається до 33 мг% аскорбінової кислоти, багато вітаміну B1, В2, B22, каротину, пектину, роданіди, залізо, мідь, марганець, цинк, фтор, миш'як, стронцій, хром, йод. Багата цибуля і летючими антимікробними речовинами, що вбивають мікроби - фітонцидами. Ці речовини вбивають більшість представників мікробного світу, в тому числі стафілококи, стрептококи і туберкульозну паличку.
Застосування. Цибулю як харчовий компонент надає чіткий лікувальний ефект при багатьох захворюваннях: при гіпертонічній хворобі, запорах, геморої, атонії кишечника, при водянці, при нестачі аскорбінової кислоти. Цибуля дає хороший ефект при лікуванні застуди і грипу.

 З цією метою вдихають летючі речовини зі свіжої, тільки що розрізаної цибулини протягом 2-3 хвилин кілька разів в день. При кашлі, захриплості, гугнявості голоси сік цибулі з медом застосовують для полоскання горла. Сік цибулі, змішаний з медом, є гарним засобом для запобігання розвитку більма на оці. Медово цибульна суміш рекомендується при склерозі кровоносних судин головного мозку. Цю ж суміш багато лікарі призначають хворим на цукровий діабет під контролем цукру крові. Кашку цибулі, загорнену в щільну тканину, накладають на погано загоюються виразки, рани, обморожені ділянки тіла. Печеною цебулею можна користуватися для прискорення дозрівання наривів. Лук використовується і як засіб проти глистів від гостриків і аскарид. У цих випадках цибулю їдять натщесерце з оселедцем, а потім приймають проносне. Цибуля широко використовується як косметичний засіб. Цибулинний сік, втирати два рази на тиждень в коріння волосся, надає їм блиск і шовковистість.

 Для попередження утворення зморшок на обличчі застосовують мазь, отриману при нагріванні на повільному вогні рівних частин цибульного соку, білого воску і соку білої лілії. З успіхом можна застосовувати суху цибулинних оболонку. Її використовують у кулінарії, забарвлюючи бульйон, щоб він був золотистим. Якщо користуватися відваром або екстрактом в косметиці, то волосся добре зміцнюються, стають менш ламкими, більш товстими і блискучими. Відвар сухих цибулинних оболонок покращує серцеву діяльність, знижує підвищений кров'яний тиск, надає сечогінний ефект, сприяє видаленню з організму зайвих солей, зміцнює стінки кровоносних судин. Успішно застосовують цибулю і у ветеринарії для профілактики захворювань шлунка у телят, ягнят і лошат. Настої цибулинної лушпиння призначають як засіб при хворобах рослин. Промисловість випускає препарат аллілчеп, який вдає із себе спиртову витяжку з 160 г подрібненої цибулі на 1 літр спирту.

 Застосовують цей препарат при атонії кишечника, колітах, схильностях до запорів, атеросклерозі і склеротичній формі гіпертонії. Застосовують аллілчеп по 20-30 крапель 3 рази на день за 15 хвилин до їжі з молоком або водою. Курс лікування 3-4 тижні. Аллілгліцерін - випускається промисловістю спиртове витягання цибулі, змішане навпіл з гліцерином, призначене для лікування трихомонадних захворювань. Препаратом просочується стерильний тампон, який вводиться в піхву при трихомонадних захворюваннях на 6-12 годин. Курс лікування складається з 20-25 сеансів. Запропоновано також інгаляції (вдихання) ефірного масла подрібнених цибулин. При цьому гарний лікувальний ефект спостерігається при нагноїтельних процесах в легенях, абсцесах і бронхоектатичної хвороби. Свіже листя цибулі накладають на нариви для якнайшвидшого дозрівання.

Приготування препаратів. Складний склад соку цибулі з медом. 500 г очищеного і подрібненого цибулі, 50 г меду і 400 г цукру варити в літрі води протягом трьох годин на слабкому вогні. Рідина остудити і злити в пляшку, щільно закупорив. Приймають при захворюваннях легенів по 1 столовій ложці 3 рази на день. Медово-цибульна суміш при склерозі мозку. Стакан цибульного соку змішують зі склянкою меду. Приймають по одній столовій ложці три рази на день до їжі. Курс лікування два місяці. Після двотижневої перерви можна проводити новий курс. Луково-яблучна суміш при захворюваннях сечового міхура. Протертий цибулю змішується в рівних кількостях з протертими яблуками. Приймають по 2 столові ложки 3 рази на день до їжі. Настій цибулинної лушпиння. 20 г цибулинної лушпиння заливають склянкою окропу і настоюють 30 хвилин, проціджують і застосовують по 1 столовій ложці 3 рази на день або зовнішньо.

 Екстракт цибулинної лушпиння готується, як попередній препарат, з тією лише різницею, що його випарюють на вогні до чверті початкового об'єму. Застосовують як зовнішній засіб. Печену цибулю для прискорення дозрівання наривів. Цибулю печуть звичайним способом, і цибулину, коли вона ще гаряча (не обпектися), прикладають до місця нариву. Здавалося б, що вирощування зеленої цибулі в теплиці - це досить просто. Все так і є, проте далеко не завжди при цьому ви отримуєте бажаний результат. Зелень начебто росте, але за всю зиму вашого врожаю від сили вистачило на пару салатів. Що ж робити? Як виростити цибулю на перо в домашніх умовах так, щоб зусилля дійсно були виправдані? Перше на що слід звернути увагу - це вибір сорту. Намагатися отримати гарний врожай від ріпчастої цибулі, придбаного в звичайному супермаркеті, не варто. Найбільш популярними є цибуля батун і цибулю шалот.

 Відрізняються вони типом пера - у шалота вони більш витончені. Лук батун зручний тим, що він може давати врожай упродовж двох трьох років. Оскільки цибуля не вимагає великої кількості грунту, в саморобних теплицях його можна вирощувати не тільки традиційно на грядках, але й на спеціально облаштованих стелажах.
Для сприятливого росту зелені цибулі необхідно:

    Підтримувати температуру від 15 до 25 градусів за Цельсієм.
    Світловий режим повинен складати близько 12-14 годин на добу.
    При вирощуванні на балконі слід уникати прямих променів сонця.
    Оптимальний грунт - це суміш перегною з піщаним грунтом і торфом.

Відмінним грунтом для вирощування також є відпрацьований компост. При виборі матеріалу для посадки слід вибирати невеликі за розміром цибулини в межах п'яти сантиметрів у діаметрі. Якщо ви вибрали до посадки цибулю шалот, то його й зовсім висаджують зубками, попередньо заготовленими у весняний період шляхом відділення від цибулин. Перед висадкою цибулини необхідно зволожити. Виконують це двома способами:

За добу до посадки цибулини поміщають в ємність з теплою водою. Цибулини укладають в ємність з дренажними отворами, потім рясно поливають теплою водою, накривають плівкою і залишають у темному місці на три - п'ять днів. Перед посадкою, грунт також слід гарненько зволожити, однак, не варто допускати стоялой води - це може спровокувати загнивання. Висадку здійснюють рядами на відстані 10-15 сантиметрів. Глибина посадки залежить від цибулини, вона повинна бути занурена в грунт рівно до початку росту пір'їнок. Найбільш поширена помилка - це частий полив. Звичайно, цибуля дійсно любить вологу, однак поливати необхідно рясно, але не часто. Оптимальний період 4-5 днів. При дотриманні технології вирощування зеленої цибулі в теплиці, гарантує збір врожаю вже через 25-30 днів.


Получить RSS Еще статьи по теме


 На главную страницу
Как Вы оцениваете эту статью?

Комментарии пользователей

Оставьте свои комментарии
Имя:
Адрес электронной почты:
Комментарии:
Insert Cancel
Полезная информация

14.10.2015
Подготовка к Вознесению. С чего начать?
Важная информация и инструменты, которые можно применять сразу сейчас! Попробуйте все, что считаете необходимым. Применяйте это в своем собственном темпе, однако, будьте последовательны и старательны, и вы почувствуете многие улучшения, такие как ментальное и эмоциональное освобождение. Статья Лизы Ренее С чего начать?

11.10.2015
Что такое Вознесение?
Это основное пособие для начинающих, в котором рассматриваются основное значение и механика «Вознесения» и обсуждаются различные симптомы, с которыми мы, как люди, можем столкнуться в процессе нашего развития. - - Статья Лизы Ренее Что такое Вознесение?

4.10.2015
Расшифровка кириллицы
Поистине, наша азбука дана нам Богом. Какой смысл несут буквы алфавита, размещенные в таблицу 7х7?

1.10.2015
Как вести себя, сталкиваясь в агрессией
Абсолютно железное правило в ситуациях, когда агрессивный человек или падшая сущность стремится вас запугать, состоит в том, чтобы всегда оставаться спокойным и сохранять хладнокровие. - Статья Лизы Ренее Как вести себя, сталкиваясь в агрессией

27.09.2015
Кого и что вы любите?
Этим летом усилилось давление новых уровней скрытой технологии управления сознанием, которая направлена на более сконцентрированные усилия военно-промышленного комплекса и включает в себя сотрудничество вооруженных сил человечества и многих группировок других измерений, управляющих секретной космонавтикой. - Статья Лизы Ренее Кого и что вы любите?

Наиболее эффективный способ охлаждения
Каждый любит в жаркий день выпить холодный напиток. Часто, чтобы его остудить, емкость с напитком ставят на лед. Действительно ли это самый эффективный способ охлаждения?

Инфракрасный пирометр – устройство и принцип работы
Современный инфракрасный пирометр измеряет силу теплового излучения, которое исходит от измеряемого объекта и лежит в интервале между длинами волн инфракрасного излучения и дневного света.




Оцените
Последние статьи

16.10.2015
История военных берцев
Берцы - вид военной обуви, который появился в 1944 году и до сих пор остаётся классикой обуви для военнослужащих по всему миру.

16.10.2015
Покупка автоподъемника – выгодное вложение денежных средств
Для проведения высотных работ покупка автоподъемника станет просто незаменимой. С его помощью можно выполнять поставленные задачи в самых труднодоступных местах, к которым добраться другим способом невозможно.

16.10.2015
Железные входные двери: критерии надежности
В настоящее время железные входные двери устанавливаются практически на каждое жилье – от квартир до частных домов.

15.10.2015
Фундамент на винтовых сваях и другие его разновидности
В основу свайного фундамента входят в качестве основных составляющих отдельные сваи. Потом их мастера перекрывают бетонными или железобетонными плитами.

15.10.2015
Лишение родительских прав отца ребенка
Когда доводится в суде, что ответчик, не имея уважительной причины, больше 6 месяцев не принимает участия в жизни малыша, не хочет выплачивать алименты и есть хоть какое-то документальное подтверждение, то тоже есть смысл говорить о возможном лишении родительских прав.

Партнёрские программы без санкций от поисковых систем
Начиная сотрудничать с какой-либо партнёрской программой, вы должны на сто процентов быть уверены, что не последуют санкции от поисковых систем и ваш сайт не потеряет позиции с посетителями.

Раскрутка сайтов
Раскрутка сайтов довольно сложный процесс и выполнять необходимо его постепенно, переходя от меньшего к большему.