Культури винограду
Обзор: Виноград можна обробляти біля стін будинків, на альтанках, галереях, у дворах і парках. Йому можна надати будь-яку форму.
Рейтинг: 1 - количество голосов за статью Рейтинг: 5,0
Публикация: 21.08.2012, в категории "Сад и огород"
Просмотр: эта статья прочитана 2537 раз

Культури винограду

Культури винограду  Виноград можна обробляти біля стін будинків, на альтанках, галереях, у дворах і парках. Йому можна надати будь-яку форму. З кожного пристінного або альтанкового куща можна отримати понад 80 кг винограду. Альтанки можуть бути різної форми - круглі, овальні, чотирикутні з різноманітним перекриттям - плоским, конусоподібних, пірамідальним; галереї - прямі, напівкруглі, з напівобхват дачного будиночка. Вздовж парканів можна влаштувати високі шпалери.

 Для альтанок, заплетене стін будинків, парканів, балконів, лоджій зеленню в першу чергу рекомендуються сорти, що володіють комплексною стійкістю до хвороб і відносної - до морозів (Ізабелла, Лідія, Сапераві північний, Суперник, Російський ранній, Молдова, Заладьендье, Грудневий, Квітковий і ін.). У альтанкової культурі можна використовувати сильнорослі середньоазіатські та європейські сорти різного строку достигання, але на зиму рукави і лози повинні бути зняті з опори і укриті (в покривної зоні).

 Виноград не любить затінення. Тому під деревами з густою кроною його садити не можна. З цієї ж при чині непридатні для винограду північні стіни будинків. Найкраща сторона - західна. Тут можна садити менш зимостійкі європейські та середньоазіатські сорти. Придатна і південна експозиція, але в цьому випадку рослини слід розташовувати на відстані 1,5-2 м від стін зважаючи різких температурних перепадів взимку, що може викликати ушкодження вічок, багаторічної деревини та лози. Якщо немає можливості витримати зазначену відстань, то краще посадити тут сорту Ізабелла або Лідія. Виноград, розміщений у східних стін будівель, піддається дії холодних північно-східних вітрів. Крім того, різка зміна температур на сході сонця небезпечна в період набухання і розпускання вічок. Тут доцільніше висаджувати більш морозостійкі сорти.

 Саджати рослини для альтанок, пристінний культури бажано восени. Це забезпечує більш сильний ріст коренів в рік посадки. Техніка закладки не відрізняється від звичайної рядовий. Відстань між кущами відповідає обраній формировки, силою росту сорту і коливається в межах 1,5-2,5 м. Ширина і довжина альтанок, галерей залежать від планування присадибних або дачних споруд. При влаштуванні галерей висоту каркаса витримують до 3 м, ширину - 2-3 м. Проміжні стовпи встановлюють на відстані 4-5 м один від одного. Дріт натягують: перший ярус на відстані 70 см від поверхні грунту, наступні - через 40-50 см. Для альтанок опору встановлюють відповідно до її конфігурацією, розміром і формою задуманого перекриття.

 Для пристінний культури натягують шпалеру на стіні. У стіну вбивають милиці на відстані до 1 м з отворами в зовнішніх кінцях для дроту і натягують її горизонтально. Відстань від дроту до стіни 20-30 см. Якщо будова дерев'яна або сама, виноград слід висаджувати, відступивши від стіни на 1,5 м. При більш близькому розташуванні створюються гірші умови для провітрювання, підвищується вологість повітря. Це сприяє появі цвілевих грибів, які уражають грона винограду, псують стіни. Існує кілька типів формировок виноградних кущів у альтанкової культурі: велика віялова, вертикальний високоштамбовий двуплечий або одноплечий і двох'ярусний кордони та ін.. Створення великих формировок для культури на шпалері з козирком і опорах альтанкового типу можливо при догляді - своєчасних поливах, добриві, розпушуванні. Тільки в цьому випадку можна сформувати потужні кущі.

Велика віялова

Зелені операції в рік посадки не проводять. Восени рослини вкривають на зиму без обрізки. На другий рік навесні вибирають 2 більш сильні лози, обрізають їх на 3-4 вічка, інші повністю видаляють. Як тільки пагони досягнуть 20-25 см, залишають 4-6, а решта обламують. Протягом літа рослини переглядають, видаляють біля основи знов з'явилися пагони. Пасинки прищипують над другим-третім листом. У перших числах серпня проводять карбування верхівок пагонів з метою припинення росту і кращого їх визрівання. Восени кущі також вкриваються без обрізки.

 На третій рік рослини обрізають з урахуванням сили росту пагонів: сильні - на 6-8, слабкі - на 3-4 вічка. Під час уламки видаляють слабкі, безплідні пагони і двійники. Орієнтовна навантаження на одне рослина 10-15 пагонів. Якщо сорт покривний, то обрізку проводять восени, непоривний - в березні, коли мине небезпека низьких температур. На кожному рукаві формують по 2 плодових ланки - сучок ріжуть на 2-3 вічка, плодову лозу - на 8-12. Плодові стрілки не вирізують, на них створюють плодову ланку. Таким чином, на четвертий рік є по 4 розгалужених рукави з подвійною кількістю стрілок. При уламку видаляють в кроні рослини всі безплідні, слабкі і подвійні пагони. Восени після плодоношення вирізують верхню плодову стрілку на кінці рукава зі; усіма пагонами на ній. Розташовану нижче обрізають на 8-12 вічок, наступну нижче по лозі - на сучок заміщення - на 3-4 вічка.

 Якщо верхня однорічна лоза розвинена слабо, її видаляють зовсім разом з частиною дворічна деревини до нижче розташованої більш сильною лози. На дві однорічні лози залишають один сучок заміщення. Виходить чергування лоз з сучками заміщення. Слабкі пагони на плодоношення не залишають, так як на них утворюються пухкі, дрібні, неповноцінні кетяги. Коли площа, відведена для куща, освоєна однорічним приростом і на одну рослину доводиться достатня кількість багаторічної деревини, проводять проріджування скелета (видалення рукавів, що дають слабкий приріст), вкорочують подовжуючи рукави і зменшують навантаження вічками при обрізці і пагонами при уламку. У підстави куща заздалегідь, готують заміну старіючим рукавах, залишаючи при уламку 1-2 порослевих втечі. Орієнтовна навантаження на кущ 80-100 пагонів.

 Велику багаторукавну віялову формировку можна обрізати за типом кордонів, тобто застосувати коротку обрізку на 4-5-глазкових рижків. Рукава в цьому випадку слід розташовувати на 1,5-2 м один від одного і по обидві сторони їх створювати ріжки - з плодовими ланками. При такому способі обрізки полегшується догляд за формировки, поліпшується провітрювальність куща, що знижує захворювання грон і підвищує визрівання лози.

Пристінна культура
Трохи інакше формується кущ, якщо лоза високо піднімається по стіні. Операції навесні другого року аналогічні попередньому варіанту. На третій рік вибирають 3 найбільш сильні лози, у кожної дроту шпалери залишають на них по 2-3 зелених втечі, решта виламують. Наступної весни на рівні кожного дроту виділяється по одній лозі, підв'язують горизонтально, - а верхній (центральний) втечу йде вертикально до другого, поверху. Піднімати ще далі верхній втечу рукава не слід через його навантажене на перших двох поверхах. Якщо необхідно озеленити балкони третього, четвертого поверхів, то рукав до них повинен підходити оголеним, тобто ніякі нижні відгалуження неприпустимі. Формування крони куща біля балкона здійснюється тим же способом, що і на альтанках.

 Для озеленення ліхтарних стовпів, а також для створення альтанок з виноградних кущів типу гриба, парасольки підходить формування олехнарі. Для виведення цієї формировки навесні на третій рік після посадки на рослині вибирають найкращий втечу, інші вирізують повністю біля основи. Залишений втечу підв'язують до кілка, на вершині якого прибито хрестовина. Всі пагони по довжині лози виламують, верхні 5 - 6 залишають і підв'язують горизонтально до поперечин хрестовини. Навесні наступного року на кущі залишають 4-5 верхніх пагонів, з яких будуть сформовані рукава. Обрізають їх на 7-8 вічок і підв'язують до поперечини. Зелені пагони, що розвинулися з однорічних лоз, вільно звисають вниз.

 Виноградні кущі на альтанках, галереях, шпалері можна сформувати за типом двохплечового кордону. Рослини розташовують один від одного на відстані 1,5-2 м. Висота штамба різна. Плечі кордону формують починаючи з першого ярусу дроту. Принцип виведення не відрізняється від штамбових.


Получить RSS Еще статьи по теме


 На главную страницу
Как Вы оцениваете эту статью?

Комментарии пользователей

Оставьте свои комментарии
Имя:
Адрес электронной почты:
Комментарии:
Insert Cancel
Полезная информация

14.10.2015
Подготовка к Вознесению. С чего начать?
Важная информация и инструменты, которые можно применять сразу сейчас! Попробуйте все, что считаете необходимым. Применяйте это в своем собственном темпе, однако, будьте последовательны и старательны, и вы почувствуете многие улучшения, такие как ментальное и эмоциональное освобождение. Статья Лизы Ренее С чего начать?

11.10.2015
Что такое Вознесение?
Это основное пособие для начинающих, в котором рассматриваются основное значение и механика «Вознесения» и обсуждаются различные симптомы, с которыми мы, как люди, можем столкнуться в процессе нашего развития. - - Статья Лизы Ренее Что такое Вознесение?

4.10.2015
Расшифровка кириллицы
Поистине, наша азбука дана нам Богом. Какой смысл несут буквы алфавита, размещенные в таблицу 7х7?

1.10.2015
Как вести себя, сталкиваясь в агрессией
Абсолютно железное правило в ситуациях, когда агрессивный человек или падшая сущность стремится вас запугать, состоит в том, чтобы всегда оставаться спокойным и сохранять хладнокровие. - Статья Лизы Ренее Как вести себя, сталкиваясь в агрессией

27.09.2015
Кого и что вы любите?
Этим летом усилилось давление новых уровней скрытой технологии управления сознанием, которая направлена на более сконцентрированные усилия военно-промышленного комплекса и включает в себя сотрудничество вооруженных сил человечества и многих группировок других измерений, управляющих секретной космонавтикой. - Статья Лизы Ренее Кого и что вы любите?

Наиболее эффективный способ охлаждения
Каждый любит в жаркий день выпить холодный напиток. Часто, чтобы его остудить, емкость с напитком ставят на лед. Действительно ли это самый эффективный способ охлаждения?

Инфракрасный пирометр – устройство и принцип работы
Современный инфракрасный пирометр измеряет силу теплового излучения, которое исходит от измеряемого объекта и лежит в интервале между длинами волн инфракрасного излучения и дневного света.




Оцените
Последние статьи

16.10.2015
История военных берцев
Берцы - вид военной обуви, который появился в 1944 году и до сих пор остаётся классикой обуви для военнослужащих по всему миру.

16.10.2015
Покупка автоподъемника – выгодное вложение денежных средств
Для проведения высотных работ покупка автоподъемника станет просто незаменимой. С его помощью можно выполнять поставленные задачи в самых труднодоступных местах, к которым добраться другим способом невозможно.

16.10.2015
Железные входные двери: критерии надежности
В настоящее время железные входные двери устанавливаются практически на каждое жилье – от квартир до частных домов.

15.10.2015
Фундамент на винтовых сваях и другие его разновидности
В основу свайного фундамента входят в качестве основных составляющих отдельные сваи. Потом их мастера перекрывают бетонными или железобетонными плитами.

15.10.2015
Лишение родительских прав отца ребенка
Когда доводится в суде, что ответчик, не имея уважительной причины, больше 6 месяцев не принимает участия в жизни малыша, не хочет выплачивать алименты и есть хоть какое-то документальное подтверждение, то тоже есть смысл говорить о возможном лишении родительских прав.

Партнёрские программы без санкций от поисковых систем
Начиная сотрудничать с какой-либо партнёрской программой, вы должны на сто процентов быть уверены, что не последуют санкции от поисковых систем и ваш сайт не потеряет позиции с посетителями.

Раскрутка сайтов
Раскрутка сайтов довольно сложный процесс и выполнять необходимо его постепенно, переходя от меньшего к большему.