Типи формировок виноградних кущів
Обзор: Для покривних районів виноградарства застосовуються: віялова бесштамбова, одностороння напіввіялна і с довгими рукавами формировки.
Рейтинг: 1 - количество голосов за статью Рейтинг: 5,0
Публикация: 21.08.2012, в категории "Сад и огород"
Просмотр: эта статья прочитана 4822 раз

Типи формировок виноградних кущів

Типи формировок виноградних кущів  Для покривних районів виноградарства застосовуються: віялова бесштамбова, одностороння напіввіялна і с довгими рукавами формировки. У районах непокривної культури винограду, а також на сортах, які не потребують укриття на зиму, - кордонні формировки з різною висотою штамба. Дуже важливо, правильно вивести формировку з перших років життя виноградного куща.

Віялова бесштамбове формування.
Виноградний кущ, сформований за цим типом, має від 4 до 6 рукавів довжиною від 50 до 60 см. На кожному з них залишають одно-плодову ланку, яка складається з 1 - 2 лоз різної довжини і сучка заміщення. Крайня лоза обрізується на рекомендовану довжину, нижче допустимого - на 2-3 вічка коротше. Слабка лоза (діаметром 4-5 мм) підрізується на 4-5 бруньок. Для сучка заміщення вибирається втечу, розташований із зовнішнього боку рукава на відстані 35-40 см від його початку, обрізується на 2-3 нормально розвинених вічка.

Одностороння напіввіялна.

Плодове: ланка (сучок + лоза), створюється на кінці кожного рукава. Для заміни поламаних багаторічних частин куща біля основи рослини залишають сучок відновлення. Рукава і плодові лози підв'язують до першої та другої дроту, в сторону нахилу кущів. Пагони, що розвинулися в протилежну сторону, щорічно видаляють. Виведення формировки просте. У перші 2 роки вирощують 3-4 втечі - майбутні рукава. У наступні 2 роки на кожному з них створюють по одному плодові ланки.

С довгими рукавами
Сформований кущ має 2-3 рукава довжиною 150 см з 2-3 плодовими стрілками на них, лозу заміщення і сучок, відновлення. Опора однодротова. Висота натягування дроту над рівнем ґрунту 120 см. Спосіб ведення приросту-вільне звисання пагонів. У перший рік вегетації вирощують 2 сильних втечі. Навесні другого року кожен з них обрізується на 4-5 вічок. При уламку в період вегетації залишають на кущ 3-4 зелених втечі, які при першій підв'язці прикріплюються з нахилом у бік укриття до тимчасово натягнутою дроті на висоті 60 - 80 см. При другій підв'язці ці пагони прикріплюються до дроту шпалери, натягнутої на висоті 120 см .

 Навесні третього року 2 верхні лози обрізають на висоті 150-170 см, а решта на 4 - 5 очок. При сухій підв'язці лози прикріплюються, вертикально з невеликим вигином у верхній їх частині уздовж дроту шпалери. Пагони, що розвинулися на вертикальній частині стрілок на висоті до 130 см, виламують, а у верхній частині залишають 3-4 сильних втечі. З сучків відновлення протягом вегетації вирощують також 3-4 втечі.

 Навесні четвертого року на кожному рукаві при обрізанні залишають 2-3 плодові лози. З пагонів, вирощених з сучків відновлення, два залишають на сучки. Рукава підв'язують до шпалерної дроті з нахилом приблизно 70 °, верхню частину їх і лози - горизонтально по дроті. Зелені пагони, що розвинулися на стрілках, ростуть вільно і не вимагають підв'язки.

 Восени 2 рукави разом з стрілками відокремлюють від дроту і вирізають повністю. Частину, що залишилася куща (нові рукави з ліз заміщення і знову вирощені з сучків відновлення) укладають уздовж ряду і вкривають. Якщо знову сформовані рукава слабко розвинені, їх залишають ще на рік. Більше. 3 років рукава використовувати недоцільно, зважаючи на те, що вони подовжуються і це ускладнює їх розміщення в площині шпалери.

 Високоштамбовий вертикальний кордон
Високоштамбовий вертикальний кордон  застосовується в непокривної зоні. Багато садівники-любителі висаджують на дачних ділянках сорту, що відрізняються відносною стійкістю до морозів (Квітковий, Сапераві північний, Дойна і ін). Їм можна порекомендувати цей тип формування і в покривної зоні. Різниця полягає лише в тому, що у підстави штамба залишається сучок відновлення на випадок підмерзання надземної частини куща і місце щеплення підгортати горбком землі висотою 15-20 см. Обрізку проводити по набряклих вічка, коли мине небезпека низьких температур.

 Штамб висотою 120 см. Довжина плечей кордону дорівнює половині відстані між кущами. На кожному плечі створюють від 2 до 4 ріжків, на яких формують плодові ланки, що складаються з сучка заміщення, обрізаного на 2 очка, і плодової лози - на 4-5 очок - Шпалера двох'ярусна висотою 160-180 см. Кожен ярус складається з двох дротів . Дроту другого ярусу натягують на 20-25 см вище першого. Біля кожного куща встановлюється пріштамбовий кол.

Перший рік вегетації. Всі розвинулися пагони залишають для створення максимальної листкової поверхні і потужної кореневої системи.

Другий рік. При обрізанні вибирають одну лозу в площині ряду і вкорочують до 2-3 очок. Інші видаляють. При уламку залишають один зелений пагін, який, у міру зростання підв'язується строго вертикально до пріштамбовому колу. Коли він досягне довжини 130 см, його прищипують, щоб прискорити розвиток розташованих у верхній частині пасинків. З них нижні по штамбу обламують, два верхніх використовують для формування плечей кордону. Пасинки першого порядку направляють в різні боки по опорі і підв'язують горизонтально до дроту. При досягненні 60 см їх прищипують, щоб викликати зростання пасинків другого порядку. Під час уламки на плечах кордону через 25-30 см залишають пасинки, решта виламують.

Третій рік.
При обрізанні пасинки вкорочують на двоочні ріжки. На плечі кордону в залежності від сорту і площі живлення повинно бути до 4 таких ріжків, на кущ.

Четвертий рік. З ліз, розвинулися на ріжках, формують плодові ланки - нижній втечу обрізають на сучок заміщення, верхній - на плодову стрілку (на 4-5 очок).

 Пагони, що розвинулися на штамбі і між ріжками на плечах кордону, щорічно видаляють при уламку. Процес формування відгалужень горизонтальних плечей кордонів можна прискорити глибокої прищіпкою обраних для цієї мети при уламку зелених пагонів. З'явилися 2 пасинка першого порядку на кожному підданому прищіпки встигають до осені визріти і стати повноцінними пагонами, придатними для формування з них сучка заміщення - стрілки плодоношення.
Високоштамбовий звисаючий кордон

 Формування являє собою двохплечовий кордон на штамбі висотою 140 см. Плодові ланки створені з ріжків, розташованих з нижньої сторони плеча. Система ведення приросту - вільне звисання пагонів. Шпалера одноярусна, ярус складається з двох дротів. Виведення звисає кордону аналогічно виведенню вертикального. Різниця полягає лише в тому, що ріжки мають не вертикальне, а протилежний напрямок.


Получить RSS Еще статьи по теме


 На главную страницу
Как Вы оцениваете эту статью?

Комментарии пользователей

Оставьте свои комментарии
Имя:
Адрес электронной почты:
Комментарии:
Insert Cancel
Полезная информация

14.10.2015
Подготовка к Вознесению. С чего начать?
Важная информация и инструменты, которые можно применять сразу сейчас! Попробуйте все, что считаете необходимым. Применяйте это в своем собственном темпе, однако, будьте последовательны и старательны, и вы почувствуете многие улучшения, такие как ментальное и эмоциональное освобождение. Статья Лизы Ренее С чего начать?

11.10.2015
Что такое Вознесение?
Это основное пособие для начинающих, в котором рассматриваются основное значение и механика «Вознесения» и обсуждаются различные симптомы, с которыми мы, как люди, можем столкнуться в процессе нашего развития. - - Статья Лизы Ренее Что такое Вознесение?

4.10.2015
Расшифровка кириллицы
Поистине, наша азбука дана нам Богом. Какой смысл несут буквы алфавита, размещенные в таблицу 7х7?

1.10.2015
Как вести себя, сталкиваясь в агрессией
Абсолютно железное правило в ситуациях, когда агрессивный человек или падшая сущность стремится вас запугать, состоит в том, чтобы всегда оставаться спокойным и сохранять хладнокровие. - Статья Лизы Ренее Как вести себя, сталкиваясь в агрессией

27.09.2015
Кого и что вы любите?
Этим летом усилилось давление новых уровней скрытой технологии управления сознанием, которая направлена на более сконцентрированные усилия военно-промышленного комплекса и включает в себя сотрудничество вооруженных сил человечества и многих группировок других измерений, управляющих секретной космонавтикой. - Статья Лизы Ренее Кого и что вы любите?

Наиболее эффективный способ охлаждения
Каждый любит в жаркий день выпить холодный напиток. Часто, чтобы его остудить, емкость с напитком ставят на лед. Действительно ли это самый эффективный способ охлаждения?

Инфракрасный пирометр – устройство и принцип работы
Современный инфракрасный пирометр измеряет силу теплового излучения, которое исходит от измеряемого объекта и лежит в интервале между длинами волн инфракрасного излучения и дневного света.




Оцените
Последние статьи

16.10.2015
История военных берцев
Берцы - вид военной обуви, который появился в 1944 году и до сих пор остаётся классикой обуви для военнослужащих по всему миру.

16.10.2015
Покупка автоподъемника – выгодное вложение денежных средств
Для проведения высотных работ покупка автоподъемника станет просто незаменимой. С его помощью можно выполнять поставленные задачи в самых труднодоступных местах, к которым добраться другим способом невозможно.

16.10.2015
Железные входные двери: критерии надежности
В настоящее время железные входные двери устанавливаются практически на каждое жилье – от квартир до частных домов.

15.10.2015
Фундамент на винтовых сваях и другие его разновидности
В основу свайного фундамента входят в качестве основных составляющих отдельные сваи. Потом их мастера перекрывают бетонными или железобетонными плитами.

15.10.2015
Лишение родительских прав отца ребенка
Когда доводится в суде, что ответчик, не имея уважительной причины, больше 6 месяцев не принимает участия в жизни малыша, не хочет выплачивать алименты и есть хоть какое-то документальное подтверждение, то тоже есть смысл говорить о возможном лишении родительских прав.

Партнёрские программы без санкций от поисковых систем
Начиная сотрудничать с какой-либо партнёрской программой, вы должны на сто процентов быть уверены, что не последуют санкции от поисковых систем и ваш сайт не потеряет позиции с посетителями.

Раскрутка сайтов
Раскрутка сайтов довольно сложный процесс и выполнять необходимо его постепенно, переходя от меньшего к большему.