Нагляд за виноградом
Обзор: У сортів винограду з функціонально-жіночим типом квітки (Пухляковскій, Чауш, Нимранг та ін) врожайність сильно коливається по роках залежно від умов запилення.
Рейтинг: 1 - количество голосов за статью Рейтинг: 5,0
Публикация: 21.08.2012, в категории "Сад и огород"
Просмотр: эта статья прочитана 3126 раз

Нагляд за виноградом

Нагляд за виноградомШтучне і додаткове запилення
У сортів винограду з функціонально-жіночим типом квітки (Пухляковскій, Чауш, Нимранг та ін) врожайність сильно коливається по роках залежно від умов запилення. Для забезпечення перехресного запилення і отримання високих врожаїв цих сортів їх висаджують в одному ряду з двостатеві сортами, чергуючи їх через кожні 2-3 куща. Це дає значну прибавку врожаю. Додаткове запилення двостатеві сортів також може забезпечити підвищення врожаю, особливо при несприятливих умовах в період цвітіння (туман, дощі, низька температура повітря та ін.) У розпал масового цвітіння в ранні ранкові (з 5 до 9) верб пізні вечірні години (з 17 до 22), коли на рильце маточки не висохла волога, по рядах виноградника слід пройти з незарядженим обприскувачем або опилювачем.

 Повітряний струмінь переносить пилок з одних кущів на: інші, сприяючи кращому запиленню квіток. Перенесення пилку можна здійснити струшуванням дротів шпалери. Своєчасно та якісно проведене додаткове запилення гарантує збільшення врожаю на 15-25%.

Проріджування листя

Проріджування листя, затінюють грона, сприяє прискоренню дозрівання врожаю, більшому накопиченню цукру в ягодах, а також охороняє їх від гниття. Особливо ефективний цей прийом в роки з недостатньою кількістю тепла і частими дощами в період дозрівання винограду сорту Галан в умовах Краснодара проріджування листя за 18 днів до збору врожаю забезпечило підвищення цукристості ягід з 15,4 до 16,8%. В насадженнях сорту Мускат гамбурзький найбільший ефект дає проріджування листя за 1-1,5 місяці до збору врожаю. Проріджування листя сприяє кращому провітрюванню куща, що полегшує боротьбу з мілдью, сірої та білої гнилями. Під впливом вітру і прямого сонячного світла шкірка ягід набуває інтенсивне забарвлення - у білих сортів золотисту з красивою засмагою, у Темна - інтенсивно виражений основний колір. Щоб не викликати появи опіків на ягодах, проріджування листя проводять у ранкові або вечірні години, у похмурі дні.

Карбування

Карбуванням - видаленням верхівок пагонів виноградар домагається дружного дозрівання ягід, визрівання пагонів і накопичення в них запасних поживних речовин, кращої диференціації зачатків суцвіть у зимуючих очках. Робота ця зазвичай проводиться при уповільненні росту пагонів. У цей період верхівки пагонів розпрямляються. Зазвичай це відбувається в серпні. Раніше закінчується інтенсивне зростання у сортів Перли Саба, Шасла, Кардинал і ін, пізніше у сортів Італія, Карабурну, Молдова, Нимранг та ін.. При карбуванні виноградників, які мають шпалерну опору, пагони зрізують на 25-30 см вище верхнього дроту. Пагони, призначені для укладання відводків, не карбують. На кущах, які повільно зростають, карбування також не робиться. Цей прийом сприяє кращій освітленості і провітрюванні кущів, зниженню захворювання грон. Як дуже рання, так і запізніла карбування марні. У роки з великою кількістю опадів в насадженнях сильнорослих сортів карбування роблять двічі - в кінці червня і початку серпня. Іноді застосовується багаторазова карбування. Вона проводиться, щоб утримати кущі в компактному стані при густій висадці або при необхідності збільшити навантаження за рахунок Пасинкова лоз при недовантаження кущів основними втечами. У першому випадку першу чеканку проводять на початку цвітіння, залишаючи на пагонах не менше 12 листків, потім при пасинкуванні залишають верхні 3 пасинка, другу, - коли пасинки досягнуть 20 - 30 см, залишаючи їх довжиною 8-10 см, і третю чеканку проводять в звичайні терміни, коли починає сповільнюватися ріст пагонів.

Прищипування верхівок пагонів
Початок цвітіння винограду збігається з найбільш інтенсивним зростанням пагонів. Швидке зростання верхівки втечі гальмує розвиток бічних органів - суцвіть, вічок і ін, відволікає велику кількість поживних речовин, погіршуючи умови харчування суцвіть. В результаті у багатьох сортів винограду обсипаються квітки, ягоди. Видалення верхівкової частини пагона призупиняє його зростання приблизно на 10-15 днів. У цей період збільшується приплив поживних речовин до квітучих суцвіттям, поліпшуються умови запліднення квіток і формування ягід. Грона виходять більш великі, повновагі, в ягодах накопичується більше цукру. Найкращі результати як за величиною, так і за якістю врожаю дає прищипування із залишенням 5-6 листків над верхнім суцвіттям. Прищипування покращує умови харчування не тільки грон, але і формуються в зимуючих вічках суцвіть. У першу, чергу прищипування треба проводити на сортах, схильних до осипання великої кількості зав'язей і ягід (Королева виноградників, Клерет, Сапераві, Мускат гамбурзький, Заладьендье та ін), а також на сортах з функціонально-жіночим типом квітки (Пухляковський, Нимранг). Прищипування піддають сильно розвинені пагони. У кущів, пошкоджених морозами, гризунами, плямистим некрозом, прищипують пагони з метою одержання врожаю на пасинках і прискореного відновлення формировки кущів. У цих випадках прищипування виробляють не на початку цвітіння, а раніше приблизно на 15 днів, коли на пагонах утворюється від 10 до 15 листків. При цьому видаляють частину верхівки, залишаючи втечу з 8 листям. При ранньому прищипування у ранніх Хорті урожай дозріває і на пасинках.

Пасинкування
Пасинкування - це видалення або укорочення пасинків, що утворилися влітку в пазухах листків пагонів поточного року. На сортах з високою пасинкоутворюючей здатністю (Королева виноградників, Італія та ін) утворилися пасинки затінюють крону куща, створюючи умови для розвитку грибкових хвороб. На цих сортах важливо своєчасно провести пасинкування, пасинки краще прищипувати над другим-третім листом, щоб залишилися листя пасинків були додатковим джерелом живлення для зимуючих вічок основного пагона. Прищипування пасинків проводять, коли вони досягнуть довжини 20-25 см або мають 5-6 листків. На сортах з більшою пасинкоутворюючей здатністю, а також при потужному зростанні кущів цей прийом повторюють 2 - 3 рази. Кущі лозами і вічками під час обрізки можна залишати для плодоношення добре визріли пасинки, так як у більшості сортів вони відрізняються досить високою плодоносний. З довгих, добре розвинених Пасинкова пагонів можна формувати плодові стрілки, а короткі обрізати на 3-5-глазковиє сучки (ріжки), залишаючи на плодової лозі по 2 таких сучка. На виноградниках, пошкоджених весняними заморозками або градом, застосовують раннє прищипування пагонів (за 15-20 днів до цвітіння), що викликає зростання пасинків, використовуваних для відновлення формировки кущів і одержання на них врожаю. Прискорене плодоношення молодих виноградників також досягається за рахунок використання спеціально для цього вирощених, добре доспілих потужних пасинків.


Получить RSS Еще статьи по теме


 На главную страницу
Как Вы оцениваете эту статью?

Комментарии пользователей

Оставьте свои комментарии
Имя:
Адрес электронной почты:
Комментарии:
Insert Cancel
Полезная информация

14.10.2015
Подготовка к Вознесению. С чего начать?
Важная информация и инструменты, которые можно применять сразу сейчас! Попробуйте все, что считаете необходимым. Применяйте это в своем собственном темпе, однако, будьте последовательны и старательны, и вы почувствуете многие улучшения, такие как ментальное и эмоциональное освобождение. Статья Лизы Ренее С чего начать?

11.10.2015
Что такое Вознесение?
Это основное пособие для начинающих, в котором рассматриваются основное значение и механика «Вознесения» и обсуждаются различные симптомы, с которыми мы, как люди, можем столкнуться в процессе нашего развития. - - Статья Лизы Ренее Что такое Вознесение?

4.10.2015
Расшифровка кириллицы
Поистине, наша азбука дана нам Богом. Какой смысл несут буквы алфавита, размещенные в таблицу 7х7?

1.10.2015
Как вести себя, сталкиваясь в агрессией
Абсолютно железное правило в ситуациях, когда агрессивный человек или падшая сущность стремится вас запугать, состоит в том, чтобы всегда оставаться спокойным и сохранять хладнокровие. - Статья Лизы Ренее Как вести себя, сталкиваясь в агрессией

27.09.2015
Кого и что вы любите?
Этим летом усилилось давление новых уровней скрытой технологии управления сознанием, которая направлена на более сконцентрированные усилия военно-промышленного комплекса и включает в себя сотрудничество вооруженных сил человечества и многих группировок других измерений, управляющих секретной космонавтикой. - Статья Лизы Ренее Кого и что вы любите?

Наиболее эффективный способ охлаждения
Каждый любит в жаркий день выпить холодный напиток. Часто, чтобы его остудить, емкость с напитком ставят на лед. Действительно ли это самый эффективный способ охлаждения?

Инфракрасный пирометр – устройство и принцип работы
Современный инфракрасный пирометр измеряет силу теплового излучения, которое исходит от измеряемого объекта и лежит в интервале между длинами волн инфракрасного излучения и дневного света.




Оцените
Последние статьи

16.10.2015
История военных берцев
Берцы - вид военной обуви, который появился в 1944 году и до сих пор остаётся классикой обуви для военнослужащих по всему миру.

16.10.2015
Покупка автоподъемника – выгодное вложение денежных средств
Для проведения высотных работ покупка автоподъемника станет просто незаменимой. С его помощью можно выполнять поставленные задачи в самых труднодоступных местах, к которым добраться другим способом невозможно.

16.10.2015
Железные входные двери: критерии надежности
В настоящее время железные входные двери устанавливаются практически на каждое жилье – от квартир до частных домов.

15.10.2015
Фундамент на винтовых сваях и другие его разновидности
В основу свайного фундамента входят в качестве основных составляющих отдельные сваи. Потом их мастера перекрывают бетонными или железобетонными плитами.

15.10.2015
Лишение родительских прав отца ребенка
Когда доводится в суде, что ответчик, не имея уважительной причины, больше 6 месяцев не принимает участия в жизни малыша, не хочет выплачивать алименты и есть хоть какое-то документальное подтверждение, то тоже есть смысл говорить о возможном лишении родительских прав.

Партнёрские программы без санкций от поисковых систем
Начиная сотрудничать с какой-либо партнёрской программой, вы должны на сто процентов быть уверены, что не последуют санкции от поисковых систем и ваш сайт не потеряет позиции с посетителями.

Раскрутка сайтов
Раскрутка сайтов довольно сложный процесс и выполнять необходимо его постепенно, переходя от меньшего к большему.