Підв'язка винограду
Обзор: Важлива умова успішної обробки виноградника - підв'язка його рукавів і пагонів.
Рейтинг: 4 - количество голосов за статью Рейтинг: 5,0
Публикация: 20.08.2012, в категории "Сад и огород"
Просмотр: эта статья прочитана 3732 раз

Підв'язка винограду

Підв'язка винограду  Важлива умова успішної обробки виноградника - підв'язка його рукавів і пагонів. Багаторічні частини куща і однорічні визріли піднімають від землі і прикріплюють, до опори для рівномірного їх розміщення в площині шпалери, створення оптимальних умов фотосинтезу і асиміляції, фіто санітарного стану насаджень. Підв'язка надає стійкість кущам, рукавах і втечам, щоб уникнути їх поломок від вітру, утримує урожай в певному ярусі над ґрунтом, що зберігає грона від зіткнення з ґрунтом.

 Розрізняють два види підв'язки - визрілих пагонів (суху) і вегетуючу (зелену). При сухій підв'язці на шпалерці зміцнюють в певному положенні, передбаченому прийнятої форміровки куща, рукави і визріли перезимували пагони, обрізані на довжину, відповідну біологічним особливостям плодоношення Сортів. Способи підв'язки пов'язані з явищем полярності. На вертикально підв'язаних торішніх пагонах розвиваються лише верхні оченята. З нижніх вічок пагони або зовсім не розвинуться, або будуть слабкими, так як при вертикальному положенні лози поживні речовини спрямовуються в основному до верхніх очках. При такій підв'язці відбуватиметься подовження рукавів і оголення нижньої частини куща. Потенційно плодоносна зона таких втеч використовується лише частково. Такий спосіб підв'язки застосуємо при формуванні штамбів.

 При дугоподібною підв'язці лози найбільш сильні пагони будуть розвиватися перед верхнім вигином лози. Доцільніше підв'язувати плодові стрілки горизонтально. Особливо це важливо для сильнорослих сортів. При такій підв'язці пагони розвиваються більш рівномірно по всій довжині лози, тоді як слаборослі сорти можна підв'язувати похило - під кутом 45 °. При формуванні кущів за типом віяла багаторічні частини підв'язують рівномірно до першої та другої дроту шпалери, розташовуючи їх похило і горизонтально, зводячи до мінімуму прояв полярності. Плодові стрілки і довго обрізані лози розміщують також на першій і другій дротах. Рукава і плодові лози не повинні перехрещуватися. Не слід також підв'язувати разом кілька лоз. Тоді в процесі росту зелених пагонів вони не будуть затінювати один одного, в площині шпалери не буде скупченості і загущення.

 Довгі рукави і плодові лози підв'язують в декількох місцях. Особливо міцно слід прив'язувати кінці лоз, щоб під вагою врожаю і вегетативної маси вони не ковзали по дроті і не пошкоджували зелені пагони і грона. При шпалерці з козирком рукава підв'язують до першої та другої дроту вертикальної частини шпалери, а плодові стрілки до верхньої дроті вертикальної частини і до першої - другої дроту козирка. Деякі плодові стрілки можуть підв'язують і до другої дроті вертикальної частини шпалери. Підв'язку непокривних виноградників краще проводити з початку весни, покривних - відразу після відкриття кущів. Закінчувати роботу слід до набрякання вічок. Підв'язка в період набухання і розпускання вічок неприпустима через неминуче пошкодження нирок і як наслідок - загибелі частини врожаю. Для сухої підв'язки використовують віскозну і бавовняну нитку, поліетиленові стрічки, відходи текстильної промисловості, мочало, вербові гілки, шпагат, колишні у вживанні алюмінієвий дріт діаметром 1-2 мм, електропровід з поліетиленовим покриттям. М'яку дріт можна використовувати для підв'язки протягом декількох сезонів.

 Правильна підв'язка - вісімкою. Шпагат спочатку обертається навколо дроту, а потім зміцнює лозу. Такий спосіб надійніший, при цьому на лозі не утворюється перетяжок, що перешкоджають руху соку. На високоштамбових виноградниках із застосуванням форміровок, що передбачають вільне розподіл приросту, зелені підв'язки не проводяться. Звисаючі вниз пагони в силу порушення полярності ростуть слабкіше, а закладка врожаю майбутнього року в нирках базальної частини підвищується. До підв'язці зелених пагонів приступають, коли вони досягають довжини 35-40 см і переростають другому дроті шпалери. Приріст розподіляють рівномірно по площині шпалери з відстанню між пагонами 3 - 5 см. Не можна пов'язувати пагони пучками по кілька штук разом, утворюючи на шпалерці просвіти. Скучування пагонів призводить до пожовтіння листя, осипання квіток і зав'язі, горошиною ягід, так як листя і суцвіття, розташовані в глибині пучка, отримують мало світла. Другу зелену підв'язку проводять через 3-4 тижні після першої, коли пагони досягають довжини 75 - 80 см. У районах з достатньою вологозабезпеченістю, високородючих ґрунтах, а також при поливі роблять три підв'язки. Якщо натягнути по черзі з двох сторін стовпа дріт через 20-25 см, підв'язка замінюється заведенням пагонів між ними. Витрати праці при цьому скорочуються в 2-3 рази.

 При обрізанні на кущах остається запас очок з урахуванням, часткової їх загибелі в зимовий період. Навесні, після появи пагонів і суцвіть, на кущах необхідно видалити зайві пагони-слаборозвинені, двійники, що розвинулися на штамбі, рукавах, так як відомо, що чим більше пагонів на кущі, тим гірше умови розвитку кожного з них. Видалення непотрібних пагонів досягається уламків - дуже важливою операцією, яка має не менше значення, ніж обрізка виноградних кущів, так як при обрізанні не можна визначити, який глазок дасть плодоносний пагін, а який безплідний. Від правильно проведеної уламки залежать величина врожаю і його якість, сила росту куща і його форма. Якщо уламка проведена недбало, на кущі залишиться багато зайвих пагонів і при обрізку куща буде нанесено багато непотрібних ран. Щоб пом'якшити несприятливу дію уламки, її проводять у два строки. Перша уламка, основна мета якої - виправлення недоліків при формуванні кущів, проводиться незабаром після розпускання вічок, коли пагони досягнуть довжини 5-7 см. На штамбі, голові куща і рукавах видаляють не потрібні для формування порослеві - пагони і дзиги.

 Пагони, які потрібні для виправлення форми куща, наприклад, для укорочування рукавів або омолодження їх, або порослеві втечі, потрібні для заміни рукавів, видаляти при уламку не слід. Якщо кущ недовантажений пагонами через пошкодження морозами або випрівання вічок, то залишають всі пагони або частину їх на старих частинах куща і нічого не виламують. Друга уламка - через 10-12 днів після першої, коли на пагонах вже ясно позначені суцвіття. У цей період встановлюють навантаження окремих рукавів і кущів в цілому пагонами і врожаєм. На штамбі голові куща і рукавах видаляють знову розвинулися, не використовувані при формуванні, порослеві втечі і дзиги. На сучках заміщення, щоб уникнути нанесення зайвих ран при обрізанні, видаляють кутові пагони, що ростуть всередину куща, так як вони не можуть бути використані при формуванні плодового ланки. На плодових лозах видаляють пагони, що перевищують рекомендовану норму навантаження.

На плодових стрілках і сучках заміщення при розвитку двійників та трійників (по два або три втечі з одного очка) залишають один пагін із суцвіттям або більш сильний з них, якщо суцвіття немає. Якщо на плодової стрілкою є двійники і обидва з суцвіттями, то їх можна залишити, коли ж це на сучку заміщення, то також залишають один більш сильний пагін, а другий виламують. Якщо кущ перевантажений, іноді доводиться видаляти і частина пагонів із суцвіттями. Якщо число плодоносних пагонів виявиться менше рекомендованої норми навантаження, на кущі залишають частину найбільш добре розвинених безплідних пагонів. На плодових стрілках у сортів з високою плодоносний (Шасла біла і рожева, Заладьенде та ін) можна обламувати всі безплідні пагони, не потрібні для формування плодових ланок майбутнього року.

 У крупногроздних сортів з невисокою плодоносний (Італія, Карабурну, Нимранг та ін) обламують всі слабкі і частина сильнорозвинутих безплідних пагонів, залишаючи половину добре розвинених. При великому навантаженні кущів високоплодоносних сортів для отримання повноцінних грон можна видаляти і слабкі пагони з суцвіттями. Необхідно видаляти частину плодоносних пагонів на кущах, сильно перевантажених суцвіттями, якщо немає можливості забезпечити хороший догляд за ними, особливо добриво і зрошування. Щоб не допускати утворення великих ран на кущі і витрат поживних речовин на ріст непотрібних пагонів, як першу, так і другу уламку треба проводити в короткий термін (6-7 днів).

 Не слід запізнюватися з проведенням уламки. При пізній уламку рослина марно витрачає на що видаляються пагони поживні речовини. Крім того, при виламування пагонів будуть великі рани. Тому, як тільки позначаться суцвіття, необхідно приступити до уламку. Як визначити, що втеча безплідний? Якщо на втечу немає суцвіть, а з'явився вусик, значить, він безплідний, так як вище вусика суцвіть не буває. Закінчити уламку слід приблизно за два тижні до початку цвітіння винограду.


Получить RSS Еще статьи по теме


 На главную страницу
Как Вы оцениваете эту статью?

Комментарии пользователей

Оставьте свои комментарии
Имя:
Адрес электронной почты:
Комментарии:
Insert Cancel
Полезная информация

14.10.2015
Подготовка к Вознесению. С чего начать?
Важная информация и инструменты, которые можно применять сразу сейчас! Попробуйте все, что считаете необходимым. Применяйте это в своем собственном темпе, однако, будьте последовательны и старательны, и вы почувствуете многие улучшения, такие как ментальное и эмоциональное освобождение. Статья Лизы Ренее С чего начать?

11.10.2015
Что такое Вознесение?
Это основное пособие для начинающих, в котором рассматриваются основное значение и механика «Вознесения» и обсуждаются различные симптомы, с которыми мы, как люди, можем столкнуться в процессе нашего развития. - - Статья Лизы Ренее Что такое Вознесение?

4.10.2015
Расшифровка кириллицы
Поистине, наша азбука дана нам Богом. Какой смысл несут буквы алфавита, размещенные в таблицу 7х7?

1.10.2015
Как вести себя, сталкиваясь в агрессией
Абсолютно железное правило в ситуациях, когда агрессивный человек или падшая сущность стремится вас запугать, состоит в том, чтобы всегда оставаться спокойным и сохранять хладнокровие. - Статья Лизы Ренее Как вести себя, сталкиваясь в агрессией

27.09.2015
Кого и что вы любите?
Этим летом усилилось давление новых уровней скрытой технологии управления сознанием, которая направлена на более сконцентрированные усилия военно-промышленного комплекса и включает в себя сотрудничество вооруженных сил человечества и многих группировок других измерений, управляющих секретной космонавтикой. - Статья Лизы Ренее Кого и что вы любите?

Наиболее эффективный способ охлаждения
Каждый любит в жаркий день выпить холодный напиток. Часто, чтобы его остудить, емкость с напитком ставят на лед. Действительно ли это самый эффективный способ охлаждения?

Инфракрасный пирометр – устройство и принцип работы
Современный инфракрасный пирометр измеряет силу теплового излучения, которое исходит от измеряемого объекта и лежит в интервале между длинами волн инфракрасного излучения и дневного света.




Оцените
Последние статьи

16.10.2015
История военных берцев
Берцы - вид военной обуви, который появился в 1944 году и до сих пор остаётся классикой обуви для военнослужащих по всему миру.

16.10.2015
Покупка автоподъемника – выгодное вложение денежных средств
Для проведения высотных работ покупка автоподъемника станет просто незаменимой. С его помощью можно выполнять поставленные задачи в самых труднодоступных местах, к которым добраться другим способом невозможно.

16.10.2015
Железные входные двери: критерии надежности
В настоящее время железные входные двери устанавливаются практически на каждое жилье – от квартир до частных домов.

15.10.2015
Фундамент на винтовых сваях и другие его разновидности
В основу свайного фундамента входят в качестве основных составляющих отдельные сваи. Потом их мастера перекрывают бетонными или железобетонными плитами.

15.10.2015
Лишение родительских прав отца ребенка
Когда доводится в суде, что ответчик, не имея уважительной причины, больше 6 месяцев не принимает участия в жизни малыша, не хочет выплачивать алименты и есть хоть какое-то документальное подтверждение, то тоже есть смысл говорить о возможном лишении родительских прав.

Партнёрские программы без санкций от поисковых систем
Начиная сотрудничать с какой-либо партнёрской программой, вы должны на сто процентов быть уверены, что не последуют санкции от поисковых систем и ваш сайт не потеряет позиции с посетителями.

Раскрутка сайтов
Раскрутка сайтов довольно сложный процесс и выполнять необходимо его постепенно, переходя от меньшего к большему.