Добрива та підживлення в саду
Обзор: Як приготувати рідку підгодівлю з коров'яку? Роблять це так. Діжку наполовину наповнюють коров'яком, потім майже доверху наливають в неї воду. Вміст діжки кілька разів перемішують.
Рейтинг: 4 - количество голосов за статью Рейтинг: 5,0
Публикация: 19.08.2012, в категории "Сад и огород"
Просмотр: эта статья прочитана 12033 раз

Добрива та підживлення в саду

Добрива та підживлення в садуЯк приготувати рідку підгодівлю з коров'яку?
Роблять це так. Діжку наполовину наповнюють коров'яком, потім майже доверху наливають в неї воду. Вміст діжки кілька разів перемішують. Виходить міцний розчин коров'яку. Розчин залишають у діжі на 1-2 тижні для бродіння. Міцний розчин (бовтанку) коров'яку перед внесенням у грунт зазвичай розбавляють водою. Чим сухіше грунт, тим більше води треба додавати, щоб одночасно з підгодівлею кілька зволожити грунт. На відро бовтанки з коров'яку зазвичай додають 3-4 відра. Якщо грунт вологий, то розчин можна робити більш міцним, розбавляють його водою в 2 рази. На 1 м2 вносять відро розчину. Якщо розчин коров'яку міцний (розбавлений в 2 рази), його дають менше. Взагалі треба давати стільки розчину, щоб на 1 м2 довелося 2-3 кг самого коров'яку (не рахуючи води).

Як приготувати рідку підгодівлю з пташиного посліду?
З пташиного посліду спочатку готують бовтанку, потім розводять її в 3-4 рази водою і відразу використовують для внесення в грунт. Дози внесення розчину курячого посліду ті ж, що і рідкої підгодівлі з коров'яку (відро розчину на 1 м2).

Чи можна рідку підгодівлю з коров'яку замінити підгодівлею гнойової рідиною?

Можна, хоча склад рідкого коров'яку кілька і відрізняється від гноївки. Гнойова рідина містить в основному азот і калій, фосфору в ній дуже мало. Щоб перетворити її в повне добриво, на відро рідоти треба додати 50-60 г суперфосфату. Гнойову рідину перед внесенням розбавляють в 2 рази водою.

Скільки підгодівель треба внести під плодове дерево або ягідний кущ за літо?

При гарній заправці ґрунту фосфорні та калійні добрива в підгодівлі зазвичай не вносять. Якщо влітку погода суха і сад не поливають, то немає сенсу давати і азотні підживлення, незважаючи на те, що рослини ростуть слабо. Вони страждають від нестачі води, а не від нестачі азоту. При хороших умовах зростання азотні підживлення вносять, враховуючи силу росту і забарвлення листя. Якщо листя недостатньо темно-зелені, то в червні - на початку липня варто давати одну або дві азотні підживлення. На піщаних грунтах підгодівлі вносять частіше, ніж на глинистих. До азоту додають калій.

На якій відстані від рослини, як і в якій кількості слід вносити рідкі підгодівлі?
Рідкі підгодівлі краще вносити в борозенки, зроблені близько рослини. Роблять їх по-різному. Чим більше їх зроблено, тим краще - велика частина коренів буде стикатися з добривом. Іноді роблять борозенки тільки навколо рослини по проекції крони. Для ягідних рослин цього достатньо, але для плодових дерев краще додатково до кільцевої борозенці (по периферії крони) зробити ще кілька борозенок і під кроною - в радіальному напрямку від штамба або ж кілька кругових борозен. Борозенки треба робити ширше, глибиною до кореневого шару. У борозенки наливають розчин добрив і, коли він вбереться, засипають ґрунтом. Кількість розчину розраховують з удобрення на всю площу пристовбурного кола. В якості середніх доз можна прийняти за 3-4 г кожного добрива (діючої речовини) на 1 м2 пристовбурного кола. Як за діючою речовиною розраховувати дозу того чи іншого добрива. Середня доза для плодовоягідних суміші - 50 г на 1 м2. Чим в більшій кількості розчинено добриво, тим краще. Якщо грунт вологий, можна робити міцні розчини, якщо суха - більш слабкі. Можна дати розчин добрив, а потім рясно полити рослини водою.

Який граничний термін для літнього внесення азотних добрив?
Останній раз азотні добрива частіше вносять незабаром після червневого опадання зав'язей. Рясне азотне живлення в другу половину літа знижує зимостійкість рослин.

Коли краще вносити мінеральні добрива під плодові дерева - навесні, влітку чи восени?
Це залежить від виду добрив і мети, яку переслідують при їх внесенні. Калійні добрива, до складу яких входить хлор (калії хлористий, калійні солі), краще вносити восени після збору врожаю зимових сортів. У невеликих дозах ці добрива можна вносити і навесні під першу обробку ґрунту. Інші калійні добрива (калій сірчанокислий, деревну золу), фосфорні і гній вносять або восени, або навесні. На піщаних фрунтах калійні добрива можна вносити і влітку - у червні (в підгодівлю). Азотні добрива на легких ґрунтах восени вносять рідко, частіше вносять навесні (під першу весняну обробку ґрунту); на глинистих і суглинних (але не піщаних) ґрунтах добрива, що містять азот в аміачній формі, можна вносити і восени (після збору врожаю зимових сортів). Влітку для підгодівлі використовують переважно азотні добрива.

Коли добриво плодоносного дерева ефективніше?
У рік плодоношення рослина більше витрачає поживних речовин. Отже, в цей час більше треба давати добрив. Гній, фосфорні та калійні добрива зазвичай вносять як в урожайний, так і в неврожайний роки, азотні ж - по-різному. У той рік, коли плодів немає або їх мало, азотні добрива вносять один раз навесні. У тому випадку, якщо листя має світло-зелене забарвлення, дають ще одну азотну підгодівлю в кінці травня - початку червня. У рік з високим і середнім урожаєм дозу азотних добрив збільшують. Вносять його навесні і додатково після червневого осипання зав'язей, щоб забезпечити хороший ріст пагонів і плодів. На піщаних ґрунтах при поливі саду добрива вносять частіше влітку на всю площу пристовбурних кіл і міжрядь. Дози (включаючи калій), терміни і способи внесення добрив під грушу ті ж, що і під яблуню. Дозу калійних добрив збільшують на 10-15%.

Чи можна підгодівлями замінити основні добрива?
Не можна. Підгодівлі є доповненням до основного удобрення. Тільки кількість основного добрива зменшують, якщо дають підгодівлі, і навпаки. Особливо необхідні підгодівлі на легких піщаних ґрунтах.

Які підгодівлі більш ефективні?

Підгодівлі більш ефективні, якщо добрива вносять розчиненими у воді. Підгодівлю сухими добривами з підживленням може дати найкращий результат. Дози основного добрива можна проводити тільки при рясних дощах або поливах.

Які добрива найбільш придатні для рідкої підгодівлі?

З мінеральних добрив для цього придатні ті, які легко розчиняються у воді. Азотні добрива всі легко розчиняються у воді, але при можливості вибору краще використовувати ті з них, в яких азот знаходиться в нітратній формі - селітри. Калійні добрива також легко розчиняються у воді (швидше в гарячій). З фосфорних добрив до легко розчинним у воді відносяться суперфосфати і амофос. Їх зазвичай і використовують для підгодівлі рослин. Розчинними добривами є плодово-ягідні та інші готові суміші. З органічних добрив гарні для підгодівлі гнойова рідина, пташиний послід, коров'як, тобто ті, які розчиняються у воді або легко змішуються з нею. Фосфорні і калійні добрива на добре заправлених ґрунтах в якості літньої підгодівлі, як правило, не вносять. Виняток може бути тільки на легких ґрунтах за наявності рясних опадів або поливання.


Получить RSS Еще статьи по теме


 На главную страницу
Как Вы оцениваете эту статью?

Комментарии пользователей

Оставьте свои комментарии
Имя:
Адрес электронной почты:
Комментарии:
Insert Cancel
Полезная информация

14.10.2015
Подготовка к Вознесению. С чего начать?
Важная информация и инструменты, которые можно применять сразу сейчас! Попробуйте все, что считаете необходимым. Применяйте это в своем собственном темпе, однако, будьте последовательны и старательны, и вы почувствуете многие улучшения, такие как ментальное и эмоциональное освобождение. Статья Лизы Ренее С чего начать?

11.10.2015
Что такое Вознесение?
Это основное пособие для начинающих, в котором рассматриваются основное значение и механика «Вознесения» и обсуждаются различные симптомы, с которыми мы, как люди, можем столкнуться в процессе нашего развития. - - Статья Лизы Ренее Что такое Вознесение?

4.10.2015
Расшифровка кириллицы
Поистине, наша азбука дана нам Богом. Какой смысл несут буквы алфавита, размещенные в таблицу 7х7?

1.10.2015
Как вести себя, сталкиваясь в агрессией
Абсолютно железное правило в ситуациях, когда агрессивный человек или падшая сущность стремится вас запугать, состоит в том, чтобы всегда оставаться спокойным и сохранять хладнокровие. - Статья Лизы Ренее Как вести себя, сталкиваясь в агрессией

27.09.2015
Кого и что вы любите?
Этим летом усилилось давление новых уровней скрытой технологии управления сознанием, которая направлена на более сконцентрированные усилия военно-промышленного комплекса и включает в себя сотрудничество вооруженных сил человечества и многих группировок других измерений, управляющих секретной космонавтикой. - Статья Лизы Ренее Кого и что вы любите?

Наиболее эффективный способ охлаждения
Каждый любит в жаркий день выпить холодный напиток. Часто, чтобы его остудить, емкость с напитком ставят на лед. Действительно ли это самый эффективный способ охлаждения?

Инфракрасный пирометр – устройство и принцип работы
Современный инфракрасный пирометр измеряет силу теплового излучения, которое исходит от измеряемого объекта и лежит в интервале между длинами волн инфракрасного излучения и дневного света.




Оцените
Последние статьи

16.10.2015
История военных берцев
Берцы - вид военной обуви, который появился в 1944 году и до сих пор остаётся классикой обуви для военнослужащих по всему миру.

16.10.2015
Покупка автоподъемника – выгодное вложение денежных средств
Для проведения высотных работ покупка автоподъемника станет просто незаменимой. С его помощью можно выполнять поставленные задачи в самых труднодоступных местах, к которым добраться другим способом невозможно.

16.10.2015
Железные входные двери: критерии надежности
В настоящее время железные входные двери устанавливаются практически на каждое жилье – от квартир до частных домов.

15.10.2015
Фундамент на винтовых сваях и другие его разновидности
В основу свайного фундамента входят в качестве основных составляющих отдельные сваи. Потом их мастера перекрывают бетонными или железобетонными плитами.

15.10.2015
Лишение родительских прав отца ребенка
Когда доводится в суде, что ответчик, не имея уважительной причины, больше 6 месяцев не принимает участия в жизни малыша, не хочет выплачивать алименты и есть хоть какое-то документальное подтверждение, то тоже есть смысл говорить о возможном лишении родительских прав.

Партнёрские программы без санкций от поисковых систем
Начиная сотрудничать с какой-либо партнёрской программой, вы должны на сто процентов быть уверены, что не последуют санкции от поисковых систем и ваш сайт не потеряет позиции с посетителями.

Раскрутка сайтов
Раскрутка сайтов довольно сложный процесс и выполнять необходимо его постепенно, переходя от меньшего к большему.