Чи потрібна літня обрізка?
Обзор: Обрізку плодових дерев проводять не тільки в період їх зимового відносного або вимушеного спокою, але і влітку - у червні-липні.
Рейтинг: 2 - количество голосов за статью Рейтинг: 3,5
Публикация: 19.08.2012, в категории "Сад и огород"
Просмотр: эта статья прочитана 7405 раз

Чи потрібна літня обрізка?

літня обрізка  Обрізку плодових дерев проводять не тільки в період їх зимового відносного або вимушеного спокою, але і влітку - у червні-липні. Вона включає як проріджування, так і укорочення пагонів, а в деяких випадках (після суворих зим) і більш сильну обрізку на багаторічну деревину (при вирізці або укорочуванні до здорової деревини підмерзлих гілок). При літньому проріджуванні видаляють конкуренти і частина небажаних пагонів (в основному жирових), загущаючих крону. Укорочення пагонів яблуні в кінці червня - початку липня на 1/3-1/2, проведене в маловрожайні рік, може послабити надмірну закладку квіткових бруньок і пом'якшити періодичність плодоношення.

 У свій час професором П.Г. Шітту була запропонована річна обрізка абрикоса, що підвищує його зимостійкість. Проводять її в середині - наприкінці червня. Ростові пагони підрізають на 1/3-1/2. На що з'явилися після укорочування нових розгалуженнях квіткові бруньки закладаються пізніше і зберігаються більш тривалий час в стані спокою, значно рідше знищуються низькими температурами в несприятливі зими. Така обрізка результативна і для такої породи, як алича.

 Однак у наших умовах річна обрізка не повинна бути надмірною, оскільки може викликати помітне зменшення листової поверхні з можливим подальшим порушенням процесів визрівання тканин різних органів дерева. Тому в помірних межах вона найбільш прийнятна переважно в південних районах республіки з більш тривалим періодом вегетації рослин.

 Нахили гілок. Як це робиться? На додаток до обрізку шляхом укорочення і проріджування нахили гілок є ефективним способом регулювання росту і плодоношення дерев і знаходять широке застосування в формовому садівництві, в садах при формуванні не тільки площинних, але і сферичних крон. Вибір оптимальних кутів нахилу гілок, особливо першого порядку, вельми важливий вже в початковий період формування крони дерева, так як в значній мірі обумовлює біологічну рівновагу між його вегетативної та генеративної функціями. Зміна кута нахилу гілок першого порядку має багатоцільове призначення: зменшення кута нахилу при підв'язування гілок до стовбура підсилює їх ріст; навпаки, збільшення кута нахилу, стримуючи поступальне зростання гілок, дозволяє підсилити їх обростання укороченими пагонами, прискорити диференціацію генеративних бруньок, формування листового апарату, особливо в першій половині вегетації, поліпшити світловий режим в кроні і більш ніж в 2 рази підвищити інтенсивність фотосинтезу у молодих дерев яблуні. Раннє закінчення росту пагонів при нахилах гілок супроводжується прискореним визріванням деревини, підвищенням на 14-19% водо утримуюча  здатність тканин, а в підсумку - стійкістю дерев до несприятливих факторів середовища на початку зими. Крім того, експериментальним шляхом встановлено, що 4-річні нахили гілок першого порядку призводять до зниження висоти молодих дерев на 80-100 см і зміщення вниз (до 2-2,3 м) основної зони плодоношення, що помітно полегшує догляд за кроною і прибирання врожаю плодів.

 Встановлено, що нахили гілок найбільш ефективні в насадженнях сортів, пізно вступають в період плодоношення. Товарне плодоношення у таких сортів при відгинанні основних гілок починається на 2-3 роки раніше звичайних термінів. Згинання однорічних гілок і пагонів не приводить до прискорення плодоношення дерев. Генеративну функцію молодих дерев підсилюють нахили гілок першого порядку поряд з ослабленням обрізки, підбір скороплідного підщепу і сортів.

 Ступінь прискорення плодоношення багато в чому залежить від величини кута нахилу гілок (у міру наближення до прямого). Однак реакція яблунь, особливо сильнорослих сортів, на нахили гілок до горизонтального положення може бути різко негативною, проявляючись у появі маси сильних пагонів волічкового типу, що може затримати строк набрання дерева у плодоношення і створювати труднощі в обрізанні. Встановлено, що оптимальний кут нахилу основних суччя від стовбура повинен становити 50-60 °. Він сприяє створенню біологічної рівноваги в кроні дерева, забезпечуючи рівномірне розміщення по довжині гілок обростає і ростової деревини.

 Кути відходження гілок першого порядку виправляють переважно в молодих садах. Роботу проводять зазвичай ранньою весною і влітку, в липні. Суміщення терміну відгинання гілок з річним загасанням зростання не викликає дугоподібного витягування втеч продовження, яке часто спостерігається після нахилів, виконаних навесні і на початку літа.

 При нахилах важливо зберегти прямолінійність гілок. Недотримання цього правила призводить до нерівномірного обростанню відхиленої гілки і до утворення сильних жирових пагонів на вершині вигину. Відхилені гілки підв'язують до стовбура, шпалерної дроті, іншим гілкам або кілків, забитих у землю. При виведенні сферичних крон скелетні гілки найчастіше відхиляють розпірками, які готують з гілок різних деревних порід товщиною до 1 см і на кінцях загострюють. Вістря  зрізів обов'язково повинні знаходитися в одній площині і бути перпендикулярними осі гілки, а не скошеними. Розпірку встановлюють так, щоб вона стала підставою рівнобедреного трикутника, утвореного осями стовбура і відхиляється гілки.

Виломки пагонів. Це один з варіантів проріджування пагонів, виконуваний на самому початку їхнього росту. У кроні зазвичай виламують зайві тендітні зростаючи пагони, розташовані на внутрішній стороні відхилених гілок і поблизу великих ран. Своєчасне їх видалення попереджає утворення сильних вертикально зростаючих волічкових пагонів, на проріджування яких витрачають багато часу і сил при зимово-весняної обрізування.


Получить RSS Еще статьи по теме


 На главную страницу
Как Вы оцениваете эту статью?

Комментарии пользователей

Оставьте свои комментарии
Имя:
Адрес электронной почты:
Комментарии:
Insert Cancel
Полезная информация

14.10.2015
Подготовка к Вознесению. С чего начать?
Важная информация и инструменты, которые можно применять сразу сейчас! Попробуйте все, что считаете необходимым. Применяйте это в своем собственном темпе, однако, будьте последовательны и старательны, и вы почувствуете многие улучшения, такие как ментальное и эмоциональное освобождение. Статья Лизы Ренее С чего начать?

11.10.2015
Что такое Вознесение?
Это основное пособие для начинающих, в котором рассматриваются основное значение и механика «Вознесения» и обсуждаются различные симптомы, с которыми мы, как люди, можем столкнуться в процессе нашего развития. - - Статья Лизы Ренее Что такое Вознесение?

4.10.2015
Расшифровка кириллицы
Поистине, наша азбука дана нам Богом. Какой смысл несут буквы алфавита, размещенные в таблицу 7х7?

1.10.2015
Как вести себя, сталкиваясь в агрессией
Абсолютно железное правило в ситуациях, когда агрессивный человек или падшая сущность стремится вас запугать, состоит в том, чтобы всегда оставаться спокойным и сохранять хладнокровие. - Статья Лизы Ренее Как вести себя, сталкиваясь в агрессией

27.09.2015
Кого и что вы любите?
Этим летом усилилось давление новых уровней скрытой технологии управления сознанием, которая направлена на более сконцентрированные усилия военно-промышленного комплекса и включает в себя сотрудничество вооруженных сил человечества и многих группировок других измерений, управляющих секретной космонавтикой. - Статья Лизы Ренее Кого и что вы любите?

Наиболее эффективный способ охлаждения
Каждый любит в жаркий день выпить холодный напиток. Часто, чтобы его остудить, емкость с напитком ставят на лед. Действительно ли это самый эффективный способ охлаждения?

Инфракрасный пирометр – устройство и принцип работы
Современный инфракрасный пирометр измеряет силу теплового излучения, которое исходит от измеряемого объекта и лежит в интервале между длинами волн инфракрасного излучения и дневного света.




Оцените
Последние статьи

16.10.2015
История военных берцев
Берцы - вид военной обуви, который появился в 1944 году и до сих пор остаётся классикой обуви для военнослужащих по всему миру.

16.10.2015
Покупка автоподъемника – выгодное вложение денежных средств
Для проведения высотных работ покупка автоподъемника станет просто незаменимой. С его помощью можно выполнять поставленные задачи в самых труднодоступных местах, к которым добраться другим способом невозможно.

16.10.2015
Железные входные двери: критерии надежности
В настоящее время железные входные двери устанавливаются практически на каждое жилье – от квартир до частных домов.

15.10.2015
Фундамент на винтовых сваях и другие его разновидности
В основу свайного фундамента входят в качестве основных составляющих отдельные сваи. Потом их мастера перекрывают бетонными или железобетонными плитами.

15.10.2015
Лишение родительских прав отца ребенка
Когда доводится в суде, что ответчик, не имея уважительной причины, больше 6 месяцев не принимает участия в жизни малыша, не хочет выплачивать алименты и есть хоть какое-то документальное подтверждение, то тоже есть смысл говорить о возможном лишении родительских прав.

Партнёрские программы без санкций от поисковых систем
Начиная сотрудничать с какой-либо партнёрской программой, вы должны на сто процентов быть уверены, что не последуют санкции от поисковых систем и ваш сайт не потеряет позиции с посетителями.

Раскрутка сайтов
Раскрутка сайтов довольно сложный процесс и выполнять необходимо его постепенно, переходя от меньшего к большему.