Лікувальні властивості обліпихи та аґрусу
Обзор: Якщо садівник є знавцем і цінителем варення, що володіє тонким смаком, він обов'язково виростить аґрус, тому що тільки з нього виходить варення з ніжним оригінальним смаком, зване «царським». Аґрус невибагливий.
Рейтинг: 1 - количество голосов за статью Рейтинг: 5,0
Публикация: 18.08.2012, в категории "Сад и огород"
Просмотр: эта статья прочитана 1760 раз

Лікувальні властивості обліпихи та аґрусу

Лікувальні властивості аґрусу  Якщо садівник є знавцем і цінителем варення, що володіє тонким смаком, він обов'язково виростить аґрус, тому що тільки з нього виходить варення з ніжним оригінальним смаком, зване «царським». Аґрус невибагливий. Висотою не більше 1 метра, він має округлі або витягнуті листя. Квіти в пучках по 1-2 пелюстки білі або біло-пурпурні. Плід - соковита ягода, зеленувата або жовтувата, зазвичай різною мірою забарвлена в червонуватий колір. Насіння численні з внутрішньої твердої і зовнішньої драглистої оболонкою. Хімічний склад аґрусу. В ягодах міститься до 13,5% цукру, органічні кислоти, вітаміни комплексу В, каротин, солі калію, кальцію, фосфору, заліза і міді. Застосування. Сік свіжих ягід аґрусу, варення, джеми володіють високою лікувальною активністю при недокрів'ї, загальному занепаді сил, при гастритах із зниженою кислотністю.

 Рекомендується дітям, що відстають в рості і розвитку, в тому числі при пізньому прорізуванні зубів. Ефективний при хворобах серця, гіпертонії, атеросклерозі, ожирінні. При хронічних запорах надає м'яку проносну дію. Свіжі ягоди в дозі 100 грам 3 рази на день до їжі вживаються як жовчогінний і сечогінний засіб. Отримання і застосування соку аґрусу. Сік з аґрусу через його високої кислотності не вживають, але розведений менш кислим соком з груші, вишні або 25% цукровим сиропом, стає приємним на смак. Крім того, ягоди аґрусу містять багато пектинів і без попередньої обробки сік витягти важко. Для виділення соку відсортовані і промиті ягоди потрібно подрібнити на м'ясорубці з великими отворами в решітці. Отриману суміш поміщають в емаліровану каструлю і туди ж додають воду з розрахунку 200 грам на 1 кг. Вода повинна бути попередньо нагріта до 80 градусів цельсія.

 Отриману масу витримують півгодини. Після цього її поміщають в рідкісний полотняний мішечок. Вичавлюють повільно на пресі. Після пресування в вичавки додають ще трохи води і пресують вдруге. Соки першого і другого пресування консервують окремо. Дуже смачні і не менш повноцінні як лікувальні засоби соки з аґрусу з м'якоттю. Для їх приготування нагріту до 80 градусів мезгу протирають на ситі і додають на 2 склянки отриманого соку 1 склянку 25% цукрового сиропу. Потім сік відразу ж розливають способом гарячого розливу. При всіх перерахованих захворюваннях сік аґрусу призначають по 1/2 склянки 3 рази на день до їжі. Все більше і більше привертає садівників ця рослина. І не тільки своїм оригінальним виглядом (восени буває обліплена ягодами), але цінними смаковими властивостями і цілющою силою. «Чи є у Вас масло обліпихи?». Таке питання часто задають відвідувачі аптек фармацевтам. Найчастіше за цим слід негативну відповідь. Мало ще культивується на наших лікарських плантаціях це чудове рослина.

 Обліпиха - це невисоке дерево, рідко перевищує 5 метрів, унизані колючками. Є чоловічі і жіночі особини. Листя рослини вузькі, зверху сіро-зелені, знизу буро-сріблясті. Квітки дрібні жовтуваті. Плоди - ягоди, що мають форму кулі з однією кісточкою. Цвіте у квітні-травні одночасно з розпусканням листя. Плоди обліпихи дозрівають у вересні-жовтні і майже сидять на гілці, густо покривають кінці гілок, за що рослина і отримало відповідну назву. Смак плодів кисло-гіркий, що віддалено нагадує ананас. Обліпиха відома з глибокої давнини. В античні часи листям рослин годували коней для підвищення витривалості та поліпшення зовнішнього вигляду. Шерсть коней при годуванні їх листям обліпихи ставала гладкою і лискучою. Зрозуміло і грецьке походження назви рослини: Hyppophae (Нуррі - кінь, Phae - блискучий).

Лікувальні властивості обліпихи  У нашій країні основні масиви обліпихи знаходяться на Кавказі, в Західному і Східному Сибіру, в гірських районах середньої Азії. Добре росте в Архангельській області. Хімічний склад обліпихи. Найбільше цілющих компонентів містять плоди обліпихи. У них є до 9% олії, каротин, вітаміни В1, В2, В6, фолієва кислота, стерини. У корі обліпихи знаходиться алкалоїд гіппофеін, що володіє ранозагоювальні властивості. Збір плодів обліпихи. Краще збирати плоди на початку зими, збиваючи їх на розстелену папір. Обліпиха - корисні властивості. Всі частини рослини цілющі. Найчастіше застосовують масло обліпихи, плоди і кору. Обліпихова масло застосовують як місцево, так і всередину. Його використовують для лікування опіків, обморожень, при ранах і виразках з поганою епітелізаціей, а також при екземі, вовчаку, лускатим лишаї, Хейлі.

 Найчастіше застосовують мазь з 5% вмістом обліпихової олії. У гінекологічній практиці масло застосовують при лікуванні кольпітів, ерозії шийки матки, ендоцервіцитів. Всередину обліпили ховое масло призначають при виразковій хворобі шлунка, дванадцятипалої кишки, гастритах, колітах, геморої, назофарингіту. Відвар кори сприяє загоєнню ран. Для отримання соку збирають тільки зрілі ягоди. Їх миють, подрібнюють на плодової дробарці. У суміш додають воду, підігріту до 40 градусів (200 г води на 1 кг соку), масу підігрівають і пресують. Вихід соку складає близько 70% від загальної ваги. Сік розфасовують і консервують шляхом гарячого розливу. При зберіганні на поверхні з'являється яскраво-помаранчеве масло. Видаляти його не слід, оскільки воно містить до 100 мг каротину і дуже ефективно. Призначають перед їжею по 1 ст. ложці 3 рази на день.

 Обліпихова олія. Найбільш раціональним і застосовним в домашніх умовах є спосіб, запропонований В. О. Казанцевим. Плоди подрібнюють і віджимають в пресі (двічі). Сік відстоюють, а спливла масло знімають. Так вдається отримати тільки 10-15% олії, що міститься в плодах. Тому основну масу масла отримують з макухи, отриманого шляхом пресування. Макуха висушують і поміщають по 0,5 кг в 3-х літрову скляну банку і наливають до заповнення рафінована соняшникова олія (можна застосовувати оливкова, кунжутна або лляна), підігріте до 50-60 градусів, і витримують 2 години. Обліпихова олія із макухи розчиняється в соняшниковій олії.

 Потім збагачене масло виливають в іншу банку, куди також поміщено 0,5 кг нової порції макухи, і витримують також 2 години. Цей процес потрібно повторювати 22 рази, що дозволить витягти 98% олії з плодів обліпихи. Це масло змішують з маслом обліпихи, отриманим шляхом пресування. Обліпихова олія - густа рідина специфічного червоно-оранжевого кольору з характерним для обліпихи смаком і запахом. Відвар кори обліпихи: 40 г свіжозібраної або висушеної кори заливають 100 г окропу і кип'ятять ще 10 хвилин і охолоджують. Можна наносити на ранову поверхню.


Получить RSS Еще статьи по теме


 На главную страницу
Как Вы оцениваете эту статью?

Комментарии пользователей

Оставьте свои комментарии
Имя:
Адрес электронной почты:
Комментарии:
Insert Cancel
Полезная информация

14.10.2015
Подготовка к Вознесению. С чего начать?
Важная информация и инструменты, которые можно применять сразу сейчас! Попробуйте все, что считаете необходимым. Применяйте это в своем собственном темпе, однако, будьте последовательны и старательны, и вы почувствуете многие улучшения, такие как ментальное и эмоциональное освобождение. Статья Лизы Ренее С чего начать?

11.10.2015
Что такое Вознесение?
Это основное пособие для начинающих, в котором рассматриваются основное значение и механика «Вознесения» и обсуждаются различные симптомы, с которыми мы, как люди, можем столкнуться в процессе нашего развития. - - Статья Лизы Ренее Что такое Вознесение?

4.10.2015
Расшифровка кириллицы
Поистине, наша азбука дана нам Богом. Какой смысл несут буквы алфавита, размещенные в таблицу 7х7?

1.10.2015
Как вести себя, сталкиваясь в агрессией
Абсолютно железное правило в ситуациях, когда агрессивный человек или падшая сущность стремится вас запугать, состоит в том, чтобы всегда оставаться спокойным и сохранять хладнокровие. - Статья Лизы Ренее Как вести себя, сталкиваясь в агрессией

27.09.2015
Кого и что вы любите?
Этим летом усилилось давление новых уровней скрытой технологии управления сознанием, которая направлена на более сконцентрированные усилия военно-промышленного комплекса и включает в себя сотрудничество вооруженных сил человечества и многих группировок других измерений, управляющих секретной космонавтикой. - Статья Лизы Ренее Кого и что вы любите?

Наиболее эффективный способ охлаждения
Каждый любит в жаркий день выпить холодный напиток. Часто, чтобы его остудить, емкость с напитком ставят на лед. Действительно ли это самый эффективный способ охлаждения?

Инфракрасный пирометр – устройство и принцип работы
Современный инфракрасный пирометр измеряет силу теплового излучения, которое исходит от измеряемого объекта и лежит в интервале между длинами волн инфракрасного излучения и дневного света.




Оцените
Последние статьи

16.10.2015
История военных берцев
Берцы - вид военной обуви, который появился в 1944 году и до сих пор остаётся классикой обуви для военнослужащих по всему миру.

16.10.2015
Покупка автоподъемника – выгодное вложение денежных средств
Для проведения высотных работ покупка автоподъемника станет просто незаменимой. С его помощью можно выполнять поставленные задачи в самых труднодоступных местах, к которым добраться другим способом невозможно.

16.10.2015
Железные входные двери: критерии надежности
В настоящее время железные входные двери устанавливаются практически на каждое жилье – от квартир до частных домов.

15.10.2015
Фундамент на винтовых сваях и другие его разновидности
В основу свайного фундамента входят в качестве основных составляющих отдельные сваи. Потом их мастера перекрывают бетонными или железобетонными плитами.

15.10.2015
Лишение родительских прав отца ребенка
Когда доводится в суде, что ответчик, не имея уважительной причины, больше 6 месяцев не принимает участия в жизни малыша, не хочет выплачивать алименты и есть хоть какое-то документальное подтверждение, то тоже есть смысл говорить о возможном лишении родительских прав.

Партнёрские программы без санкций от поисковых систем
Начиная сотрудничать с какой-либо партнёрской программой, вы должны на сто процентов быть уверены, что не последуют санкции от поисковых систем и ваш сайт не потеряет позиции с посетителями.

Раскрутка сайтов
Раскрутка сайтов довольно сложный процесс и выполнять необходимо его постепенно, переходя от меньшего к большему.