Планети сонячної системи.
Обзор: З цієї статті ви дізнаєтеся, скільки зараз планет в Сонячній системі, докладніше дізнаєтесь про кожну планеті, починаючи від Меркурія до Нептуна.
Рейтинг: 10 - количество голосов за статью Рейтинг: 4,5
Публикация: 18.10.2012, в категории "Образование"
Просмотр: эта статья прочитана 20109 раз

Планети сонячної системи.

Планети Сонячної системи   З цієї статті ви дізнаєтеся, скільки зараз планет в Сонячній системі, докладніше дізнаєтесь про кожну планеті, починаючи від Меркурія до Нептуна. Планета Плутон, яка раніше розташовувалася після Нептуна, була виключена вченими зі списку планет у 2006 році. Таке рішення було прийнято 2.5 тисячами учасників конгресу Міжнародного астрономічного Союзу 26 серпня 2006 року. 76 років, після відкриття, Плутон вважався планетою, а потім вчені вирішили не вважати його такої, оскільки він не відповідає вимогам, що пред'являються до планет.

 Ці вимоги встановили самі вчені. Якщо раніше на питання, скільки планет в Сонячній системі можна було відповісти дев'ять і бути правим, то зараз це буде неправильне рішення, в силу виключення планети Плутон із списку вище. Зараз у сонячній системі 8 планет. Від Сонця вони розташовуються в наступному порядку: Меркурій, Венера, Земля, Марс, Юпітер, Сатурн, Уран, Нептун. Вченими постійно відкриваються космічні об'єкти, як великі, так і дрібні, які літають за Нептуном, але поки, жодному офіційно не присвоїли звання - Планета. Зараз офіційно в сонячній системі 8 космічних об'єктів визнаються планетами.

Що таке планета?
Раніше планетою вважалося будь космічне тіло, що обертається навколо зірки, що світиться світлом, відбитим від зірки і має розміри більше ніж у астероїдів.
Про сім планетах згадували ще у Стародавній Греції як про святять тілах, що рухаються по небу на тлі нерухомих зірок. Ці космічні об'єкти: Сонце, Меркурій, Венера, Місяць, Марс, Юпітер і Сатурн. Примітно, що в цей список увійшли Сонце (зірка) і Місяць (супутник Землі), а Землю не включили, так як стародавні греки вважали, що Земля є центром всього сущого. У 15 столітті Микола Коперник прийшов до висновку, що центром системи планет є не Земля (як вважалося раніше), а саме Сонце. Свої висновки він відобразив у роботі «Про обертання небесних сфер». Тому Сонце і Місяць прибрали із списку, а внесли в нього планету Земля. Коли з'явилися телескопи, відкрили ще 3 планети. У 1781 році Уран. У 1846 році Нептун. У 1930 році відкрили Плутон, який тепер планетою не вважається. Зараз вчені дають нове визначення планеті. Планета - це небесне тіло, яке задовольняє 4 умовам:
1. Звернення навколо зірки (планети сонячної системи обертаються навколо Сонця);
2. Тіло повинно мати сферичну або близьку до сфери форму, а щоб це відбулося, воно повинно мати достатню гравітацією.
3. Тіло не повинне вважатися зіркою.
4. Інших великих тел поблизу своєї орбіти небесне тіло не повинно мати.

Що таке зірка?
Зірка - це випромінює світло космічне тіло, що володіє потужним джерелом енергії. Такими властивостями зірка може мати, якщо, по-перше, в ній відбуваються термоядерні реакції, а по-друге, існують процеси гравітаційного стиснення, в результаті чого може виділятися дуже велика кількість енергії.

Планети сонячної системи. Сонячна система - це система, що складається з планет і інших природних об'єктів, що обертаються навколо Сонця. Сонячна система складається на сьогодні з восьми планет, які умовно ділять ще на дві групи. Перша група - планети земної групи (чотири внутрішніх) - Меркурій, Венера, Земля і Марс. Вони в основному складаються з металів та силікатів. Друга група - чотири зовнішні планети (іменовані газовими гігантами) - Юпітер, Сатурн, Уран і Нептун. Складаються планети гіганти головним чином з гелію і водню. Планети мають різні розміри як у порівнянні між собою, так і в порівнянні між двома основними групами. Газові планети, відносяться до другої групи, набагато масивніший і крупніше планет земної групи. Всіх ближче до Сонця знаходиться Меркурій, а далі за всіх Нептун. Перш ніж характеризувати планети Сонячної Системи потрібно приділити увагу головного об'єкту цієї системи - зірку на ім'я Сонце.

Сонце.
Сонце - це зірка, що дала початку всьому живому і неживому, що є в Сонячній системі. Її можна охарактеризувати як розпечений, сферичний плазмовий кулю. Безліч космічних об'єктів обертається навколо нашого світила - це планети, супутники, комети, астероїди, метеорити і космічний пил. Виникло Сонце приблизно 5 млрд. років тому. Його маса перевищує масу Землі в 300 000 разів. Температура ядра Сонця - 13 млн. градусів Кельвіна, а на поверхні понад 5000 градусів Кельвіна. 5000 градусів Кельвіна це 4727 градусів Цельсія. 13 млн. градусів Кельвіна це майже також 13 млн. градусів Цельсія. У галактиці Чумацького шляху, куди входить і наша Сонячна система, Сонце вважається однією з найбільш яскравих і великих зірок. Від центру Галактики Сонце знаходиться на відстані приблизно 26 тис. світлових років і за 230-250 млн. років робить повний оборот навколо нього. Для порівняння, Земля всього за 1 рік робить повний оборот навколо Сонця.

Меркурій.
Меркурій знаходиться найближче до Сонця і є найменшою за розмірами планетою сонячної системи. Супутників в Меркурія немає. На поверхні планети безліч кратерів, утворених масованих кількістю метеоритів, які впали на планету 3, 5 млрд. років тому. Діаметр таких кратерів самий різний, починаючи від кількох метрів і досягаючи розмірів, більше 1000 км. У Меркурія сильно розряджена атмосфера, що складається в основному з гелію і роздувається вітром від Сонця. Температура на поверхні вдень і вночі сильно розрізняється, оскільки в Меркурія немає атмосфери, яка б зберігала тепло, що отримується від Сонця. Шкала температури коливається від - 180 до + 440 градусів Цельсія. Повний оберт навколо Сонця Меркурій робить за 88 земних діб. Меркуріанський добу дорівнюють 176 земній годинах.

Венера.
Венера розташувалася за Меркурієм і вважається другою планетою Сонячної системи, виходячи з близькості до Сонця. Розміри Венери близькі до Землі, хоча і поступаються їй. Цю планету іноді називають «сестрою Землі». Супутників у Венери немає. Атмосфера складається з вуглекислого газу з домішками кисню та азоту. Тиск повітря в 35 разів більше ніж на Землі і складає 90 атмосфер. Венера носить титул «найгарячішою планети» через те, що вуглекислий газ, ущільнена атмосфера, парниковий ефект, близькість Сонця в сукупності допомагають досягти на її поверхні дуже високих температур. Температура може досягати 460 градусів за Цельсієм. Якщо, будучи на Землі, дивитися на небо, то можна побачити Венеру. Вона, один з найбільш яскравих космічних об'єктів, після Сонця і Місяця, яку можна побачити на Землі. Це через близьке розташування.

Земля.
Це єдина планета, на якій існує життя. Можливо, що життя є і на інших планетах, але про це поки ніхто не знає точно. Серед планет земної групи Земля володіє найбільшою масою, розмірами та щільністю. Вік Землі приблизно 4,5 млрд. років. Життя зародилося на планеті приблизно 3,5 млрд. років тому. Єдиним супутником Землі є Місяць, і це найбільший супутник серед планет земної групи. Кардинально відрізняється атмосфера Землі від атмосфер інших планет Сонячної системи. Головним чином через присутність життя. З азоту складається велика частина атмосфери. Також до її складу входить кисень, вуглекислий газ, аргон і водяний пар. Захисні механізми Землі, а саме магнітне поле і озоновий шар зменшують рівень космічної і сонячної радіації. Так як в атмосфері міститься вуглекислий газ, то через це на Землі утворюється парниковий ефект. Але він нам навіть необхідний. Оскільки без нього температура на планеті була на 40 градусів нижче. Якщо б у Землі не було атмосфери, то, за підрахунками вчених, температура б коливалася від -100 градусів вночі до 160 градусів вдень. Світовий океан займається 71% поверхні Землі, а континенти й острови решта 29%.

Марс.
Марс ще називають «червоною планетою", так як в її грунті багато оксиду заліза. За розмірами Марс сьома планета Сонячної Системи. Два супутника літають поряд з Марсом - Фобос і Деймос. З далекої відстані від Сонця (воно в 1.5 рази більше, ніж у Землі), а також через сильно розрядженою атмосфери середньорічна температура Марса дорівнює мінус 60 градусів. В деяких місцях перепади температур протягом доби досягають 40 градусів. Відмінні риси Марса в наявності на її поверхні ударних кратерів і вулканів, крижаних полярних шапок (чимось схожі на земні), долин та пустель. На Марсі знаходиться найвища гора, якщо порівнювати серед планет Сонячної Системи. Це досягає 27 км згаслий вулкан Олімп. Також на Марсі найбільший каньйон - Долина Маринера, протяжністю 4500 км і глибиною в 11 км.

Юпітер.
Юпітер є найбільшою планетою Сонячної системи. Він важче Землі в 318 разів і в порівнянні з усіма іншими сімома планетами вмести взятими в 2.5 рази масивніше. Також як і Сонце, Юпітер в основному складається з водню і гелію. Випромінює він величезну кількість тепла - 4 * 1017 Вт Але, щоб, як і Сонце, йому стати зіркою, він повинен бути ще важче в 70-80 разів. У Юпітера найбільше супутників - 63. Найбільші-Ганімед, Каллісто, Іо та Європа. Ганімед не тільки найбільший супутник Юпітера, але і найбільший супутник, серед усіх супутників у Сонячній системі, і він навіть перевершує планету Меркурій за розмірами. В силу процесів відбуваються у внутрішній атмосфері Юпітера, в його атмосфері зовнішньої виникає безліч вихорів, приміром, мають коричнево-червоний відтінок смуги хмар, а також гігантський шторм - Велика червона пляма, відоме ще з 17 століття.

Сатурн.
Сатурн теж, як і Юпітер, велика планета і розташовується за розмірами слідом за Юпітером. Тобто, серед усіх планет Сонячної системи вона друга за розмірами. Відмітна особливість Сатурна - система кілець, що складається в основному з частинок льоду різноманітного розміру (від дрібних частинок в кілька часток міліметра, до великих часток у кілька метрів), а також складається з пилу і гірських порід. У Сатурна трохи менше супутників, ніж у Юпітера. На один супутник поменше. Всього у Сатурна 62 супутника. Найбільші - Титан і Енцелад. Сатурн за своїм складом нагадує Юпітер, проте він поступається за щільністю навіть найпростішої воді. Досить спокійною і однорідної виглядає зовнішня планета атмосфери. Це пояснюється щільним шаром туману. Швидкість вітру на Сатурні величезна і може досягати 1800 км/ч.

Уран.
Уран - це планета, яка була першою виявлена за допомогою телескопа. І це також єдина планета Сонячної системи, яка «лежачи на боці» обертається навколо Сонця. Уран має 27 супутників, названих на честь шекспірівських героїв. Найбільші з них - Оберон, Титанія і Умбріель. На відміну від газових гігантів складу Урана відрізняється присутністю великої кількості високотемпературних модифікацій льоду. Тому, вчені визначили Уран, до речі разом з Нептуном, в категорію «крижаних гігантів». Особливість Урана полягає в тому, що це найхолодніша планета Сонячної системи. Мінімальна температура досягає мінус 224 градуси за Цельсієм.

Нептун.
Нептун - сама далека від Сонця планета. Хоча раніше цей титул до 2006 року належав Плутона. Нептун відкрили не за допомогою телескопа, а за допомогою математичних розрахунків вирахували її розташування на небі. Підказку в цих розрахунках їм дав Уран, у якого були виявлені незрозумілі зміни при русі по власній орбіті. Вченим відомо, що у Нептуна 13 супутників. Найбільший - Тритон, у якого така особливість: він рухається в напрямку, протилежному обертанню планети. Також проти обертання Нептуна дмуть найсильніші вітру в Сонячній системі, досягаючи швидкості в 2200 км / ч. Так як склад Нептуна і Урану майже схожий, то його теж віднесли до числа «крижаних гігантів». Але також Нептун схожий з Сатурном і Юпітером тим, що володіє внутрішнім джерелом тепла, від якого він виходить енергії в 2.5 рази більше, ніж доходить від Сонця. Сліди метану в зовнішніх шарах атмосфери надають планеті синій колір.

Планети Сонячної системи – висновок.
Такий ось він загадковий світ Космосу. У багатьох планет і навіть у деяких супутників є свої особливості. В цей загадковий світ Космосу зміни вносять і вчені. Приміром, вони внесли зміни, виключивши Плутон з числа планет. Вивчайте планети Сонячної системи - це цікаво!


Получить RSS Еще статьи по теме


 На главную страницу
Как Вы оцениваете эту статью?

Комментарии пользователей

Оставьте свои комментарии
Имя:
Адрес электронной почты:
Комментарии:
Insert Cancel
Полезная информация

14.10.2015
Подготовка к Вознесению. С чего начать?
Важная информация и инструменты, которые можно применять сразу сейчас! Попробуйте все, что считаете необходимым. Применяйте это в своем собственном темпе, однако, будьте последовательны и старательны, и вы почувствуете многие улучшения, такие как ментальное и эмоциональное освобождение. Статья Лизы Ренее С чего начать?

11.10.2015
Что такое Вознесение?
Это основное пособие для начинающих, в котором рассматриваются основное значение и механика «Вознесения» и обсуждаются различные симптомы, с которыми мы, как люди, можем столкнуться в процессе нашего развития. - - Статья Лизы Ренее Что такое Вознесение?

4.10.2015
Расшифровка кириллицы
Поистине, наша азбука дана нам Богом. Какой смысл несут буквы алфавита, размещенные в таблицу 7х7?

1.10.2015
Как вести себя, сталкиваясь в агрессией
Абсолютно железное правило в ситуациях, когда агрессивный человек или падшая сущность стремится вас запугать, состоит в том, чтобы всегда оставаться спокойным и сохранять хладнокровие. - Статья Лизы Ренее Как вести себя, сталкиваясь в агрессией

27.09.2015
Кого и что вы любите?
Этим летом усилилось давление новых уровней скрытой технологии управления сознанием, которая направлена на более сконцентрированные усилия военно-промышленного комплекса и включает в себя сотрудничество вооруженных сил человечества и многих группировок других измерений, управляющих секретной космонавтикой. - Статья Лизы Ренее Кого и что вы любите?

Наиболее эффективный способ охлаждения
Каждый любит в жаркий день выпить холодный напиток. Часто, чтобы его остудить, емкость с напитком ставят на лед. Действительно ли это самый эффективный способ охлаждения?

Инфракрасный пирометр – устройство и принцип работы
Современный инфракрасный пирометр измеряет силу теплового излучения, которое исходит от измеряемого объекта и лежит в интервале между длинами волн инфракрасного излучения и дневного света.




Оцените
Последние статьи

16.10.2015
История военных берцев
Берцы - вид военной обуви, который появился в 1944 году и до сих пор остаётся классикой обуви для военнослужащих по всему миру.

16.10.2015
Покупка автоподъемника – выгодное вложение денежных средств
Для проведения высотных работ покупка автоподъемника станет просто незаменимой. С его помощью можно выполнять поставленные задачи в самых труднодоступных местах, к которым добраться другим способом невозможно.

16.10.2015
Железные входные двери: критерии надежности
В настоящее время железные входные двери устанавливаются практически на каждое жилье – от квартир до частных домов.

15.10.2015
Фундамент на винтовых сваях и другие его разновидности
В основу свайного фундамента входят в качестве основных составляющих отдельные сваи. Потом их мастера перекрывают бетонными или железобетонными плитами.

15.10.2015
Лишение родительских прав отца ребенка
Когда доводится в суде, что ответчик, не имея уважительной причины, больше 6 месяцев не принимает участия в жизни малыша, не хочет выплачивать алименты и есть хоть какое-то документальное подтверждение, то тоже есть смысл говорить о возможном лишении родительских прав.

Партнёрские программы без санкций от поисковых систем
Начиная сотрудничать с какой-либо партнёрской программой, вы должны на сто процентов быть уверены, что не последуют санкции от поисковых систем и ваш сайт не потеряет позиции с посетителями.

Раскрутка сайтов
Раскрутка сайтов довольно сложный процесс и выполнять необходимо его постепенно, переходя от меньшего к большему.