Абітурієнти зараховані, але не ті
Обзор: Місця відмінників в провідних вузах Россії займають абітурієнти, які пройшли за цільовим набором. У приймальню кампанію-2012 кожен п'ятий абітурієнт, який зумів вступити в російський вуз, йшов за цільовим набору.
Рейтинг: 1 - количество голосов за статью Рейтинг: 5,0
Публикация: 20.08.2012, в категории "СМИ"
Просмотр: эта статья прочитана 1800 раз

Абітурієнти зараховані, але не ті

  АбітурієнтиМісця відмінників в провідних вузах Россії займають абітурієнти, які пройшли за цільовим набором. У приймальню кампанію-2012 кожен п'ятий абітурієнт, який зумів вступити в російський вуз, йшов за цільовим набору. Навчання таких студентів оплачує певний регіон, відомство або компанія. При цьому результати ЄДІ у «цільовиків» нижче, ніж у інших вступників. З урахуванням призерів олімпіад і пільговиків, які також мають переваги при вступі, кращі вузи країни часто виявляються закриті навіть для абітурієнтів-відмінників.

 Політичний активіст Володимир Волохонський вже другий рік пильно стежить за прийомом «цільовиків» на найпрестижніший юрфак Санкт-Петербурзького держуніверситету (там вчилися Володимир Путін і Дмитро Медведєв). У списках надійшли, які він публікує у своєму блозі, Володимир постійно знаходить дітей і онуків високих чиновників і прокурорів.

 У цьому році близько 20% всіх надійшли до вузів йшли за цільовим набору. Як правило, результати Єдиного держіспиту (ЄДІ) у «цільовиків» нижче, ніж у інших вступників. «Приблизно на 10-15 балів. У нас у вузі середній бал по першій хвилі надходять близько 90, а у «цільовиків» - 68 », - розповів« МН »ректор Фінансового університету Михайло Ескіндаров.

 Частка таких абітурієнтів у ВНЗ розрізняється. Наприклад, у Фінансового університету - їх 48 (на майже тисячу бюджетних місць), у РДГУ - 60 (з 754), у Російського економічного університету ім. Плеханова 50 (з 881), а в Московському медико-стоматологічному університеті (МДМСУ) - кожен четвертий надійшов за цільовим прийомом (253 з 980). Схожа ситуація (20%) у столичному технічному університеті радіотехніки, електроніки та автоматики (МІРЕА).

 Більшість ректорів, опитаних «МН», впевнені, що існуючу систему цільового прийому слід міняти. Якщо їх позицію почує Мінобрнауки, то надалі абітурієнти-«цільовики» будуть обов'язково укладати угоду з оплачує навчання компанією або адміністрацією регіону і повертатися туди після навчання. В іншому випадку їм доведеться повертати гроші в бюджет. «У абітурієнтів, і тих, хто оплачує їх навчання, повинні бути фінансова та юридична домовленості. Це вимушена міра, ті, кого в Москву відправляють вчитися з регіонів, практично ніколи не повертаються », - заявив« МН »ректор МГМСУ Олег Янушкевич.

 Неповернення «цільовиків» став нормою для творчих вузів, - говорить ректор Вищого театрального училища ім. М.С. Щепкіна Борис Любимов. «Республіка Марій Ел профінансувала навчання цілої групи своїх хлопців, щоб потім вони склали кістяк головного республіканського театру. Всі залишилися в Москві і якось тут влаштувалися », - розповідає він. За даними Михайла Ескіндарова, в цьому році потік «цільовиків», а також пільговиків і призерів олімпіад значно збільшився. «Все це призводить до того, що відмінники з 230-250 балами за сумою трьох іспитів не можуть поступити в більшість провідних вузів. Вихолощується сама ідея ЄДІ - вільний доступ школярів всієї країни до кращим університетам », - відзначає він.

 Правила прийому в 2012 році начебто змінилися, кількість «цільовиків» тепер не має перевищувати 15% (раніше було 20%), - повідомили «МН» в прес-службі Міністерства освіти та науки. Але якщо вуз домовиться зі своїм засновником, частку можуть збільшити. Якщо врахувати, що право на безкоштовне навчання в будь-якому ВНЗ країни мають 1500 фіналістів Всеросійської олімпіади, 28500 фіналістів олімпіад, що проводяться Спілкою ректорів, і неподраховані поки пільговики, то місць для відмінників дійсно не залишається.

 Найбільший ефект дає цільовий прийом від компаній і підприємств. А сама суперечлива і нерідко скандальна історія - зі студентами, які проходять за квотами регіональних і федеральних відомств. Як правило, за держрахунок вчать і переучують свої кадри силовики - ФСБ, ФМС, МВС, ГИБДД. Часто замість відмінників служби на бюджетне місце визначають дітей начальників.

 7 серпня стало відомо, що син сіті-менеджера Калінінграда Світлани Мухомор - Артем вступив в Балтійський федеральний університет ім. Кантана буде вчитися за бюджетний рахунок. Навчання на відділенні менеджменту в БФУ коштує 31 тисяча рублів в семестр. Син чиновниці був зарахований за цільовим прийомом, договір з університетом підписав окружної рада депутатів Калінінграда. При цьому Артем Мухомор набрав за три іспити в рамках ЄДІ всього 153 бали (з них 36 балів - з математики), а мінімальний прохідний бал на його спеціальності становить 220 балів. Коли вибухнув скандал, мати нереалізованого «цільовики» подала у відставку.


Получить RSS Еще статьи по теме


 На главную страницу
Как Вы оцениваете эту статью?

Комментарии пользователей

Оставьте свои комментарии
Имя:
Адрес электронной почты:
Комментарии:
Insert Cancel
Полезная информация

14.10.2015
Подготовка к Вознесению. С чего начать?
Важная информация и инструменты, которые можно применять сразу сейчас! Попробуйте все, что считаете необходимым. Применяйте это в своем собственном темпе, однако, будьте последовательны и старательны, и вы почувствуете многие улучшения, такие как ментальное и эмоциональное освобождение. Статья Лизы Ренее С чего начать?

11.10.2015
Что такое Вознесение?
Это основное пособие для начинающих, в котором рассматриваются основное значение и механика «Вознесения» и обсуждаются различные симптомы, с которыми мы, как люди, можем столкнуться в процессе нашего развития. - - Статья Лизы Ренее Что такое Вознесение?

4.10.2015
Расшифровка кириллицы
Поистине, наша азбука дана нам Богом. Какой смысл несут буквы алфавита, размещенные в таблицу 7х7?

1.10.2015
Как вести себя, сталкиваясь в агрессией
Абсолютно железное правило в ситуациях, когда агрессивный человек или падшая сущность стремится вас запугать, состоит в том, чтобы всегда оставаться спокойным и сохранять хладнокровие. - Статья Лизы Ренее Как вести себя, сталкиваясь в агрессией

27.09.2015
Кого и что вы любите?
Этим летом усилилось давление новых уровней скрытой технологии управления сознанием, которая направлена на более сконцентрированные усилия военно-промышленного комплекса и включает в себя сотрудничество вооруженных сил человечества и многих группировок других измерений, управляющих секретной космонавтикой. - Статья Лизы Ренее Кого и что вы любите?

Наиболее эффективный способ охлаждения
Каждый любит в жаркий день выпить холодный напиток. Часто, чтобы его остудить, емкость с напитком ставят на лед. Действительно ли это самый эффективный способ охлаждения?

Инфракрасный пирометр – устройство и принцип работы
Современный инфракрасный пирометр измеряет силу теплового излучения, которое исходит от измеряемого объекта и лежит в интервале между длинами волн инфракрасного излучения и дневного света.




Оцените
Последние статьи

16.10.2015
История военных берцев
Берцы - вид военной обуви, который появился в 1944 году и до сих пор остаётся классикой обуви для военнослужащих по всему миру.

16.10.2015
Покупка автоподъемника – выгодное вложение денежных средств
Для проведения высотных работ покупка автоподъемника станет просто незаменимой. С его помощью можно выполнять поставленные задачи в самых труднодоступных местах, к которым добраться другим способом невозможно.

16.10.2015
Железные входные двери: критерии надежности
В настоящее время железные входные двери устанавливаются практически на каждое жилье – от квартир до частных домов.

15.10.2015
Фундамент на винтовых сваях и другие его разновидности
В основу свайного фундамента входят в качестве основных составляющих отдельные сваи. Потом их мастера перекрывают бетонными или железобетонными плитами.

15.10.2015
Лишение родительских прав отца ребенка
Когда доводится в суде, что ответчик, не имея уважительной причины, больше 6 месяцев не принимает участия в жизни малыша, не хочет выплачивать алименты и есть хоть какое-то документальное подтверждение, то тоже есть смысл говорить о возможном лишении родительских прав.

Партнёрские программы без санкций от поисковых систем
Начиная сотрудничать с какой-либо партнёрской программой, вы должны на сто процентов быть уверены, что не последуют санкции от поисковых систем и ваш сайт не потеряет позиции с посетителями.

Раскрутка сайтов
Раскрутка сайтов довольно сложный процесс и выполнять необходимо его постепенно, переходя от меньшего к большему.