Характеристики групи
Обзор: Кожна група має зовнішню структуру керування, що створюється на час роботи групи тьютором чи самою групою. Крім цього, група може мати внутрішню систему керування (неформальну), що с важливим соціальним аспектом.
Просмотр: эта статья прочитана 4104 раз

Краткий обзор
Полностью материал скачивается выше, предварительно выбрав язык

Характеристики групи.


Характеристики групи  Кожна група має зовнішню структуру керування, що створюється на час роботи групи тьютором чи самою групою. Крім цього, група може мати внутрішню систему керування (неформальну), що с важливим соціальним аспектом. При розбіжності систем керування можуть виникати проблеми, що заважають роботі групи. Тому зрозуміло, що в кращих умовах є мала група, де, як правило, структури збігаються, що сприяє появі синергетичного ефекту. Кожна група визначає свої норми поведінки, що означає, яку саме систему завантаження членів групи прийнято, як члени групи ставляться один до одного, який стиль спілкування прийнятий у групі.

 У процесі роботи над виконанням завдання групі доводиться приймати різні рішення - планування робіт, як виконувати їх, що робити після їхнього виконання. ІІри цьому в групі може формуватися альтернативна система прийняття рішень. Таким чином, основний груповий процес - це створення продукту. При цьому необхідно враховувати:
■соціальні умови;
■ролі;
■конформізм, групове мислення і відчуття;
■конфлікти.

 Група формує середовище, що впливає на кожного учасника групи. Соціальний клімат у такому середовищі, створений членами групи, буде виливати па роботу кожного учасника. Цей вплив може бути як позитивним, так і негативним, та залежати від базової підготовки кожного члена, якості наданої інформації та організації зворотного зв'язку. У складі групи особистість виконує роботу краще і якісніше, якщо:
■вона має необхідні базові знання й уміння для виконання роботи;
■усталений зворотний зв'язок, що говорить кожному учаснику про досягнення групи;
■планування роботи дає можливість кожному учаснику групи бачити результат їхньої роботи у кінцевому продукті. Ці умови можуть створити синергетичний ефект у групі.

 Роль - це поведінка члена групи стосовно своїх колег і членів інших груп. У групі можуть бути різні ролі, що залежать від розв'язуваної задачі (орієнтовані на завдання) і колективу (соціальні). У першому випадку в групі є лідер, секретар, розраховувач і т. д. залежно від типу розв'язуваної задачі. До соціальних ролей можна віднести такі: утішник, жертовник, конфліктів. Виконання всіх цих ролей не має бути примусовим ані щодо їх виконавців, ані щодо тих, до кого спрямована діяльність виконавців. Призначення ролей - активізувати спільну діяльність групи і кожного Сучасника, а також сприяти створенню позитивного психологічного клімату у групі. Учасники групи при спільній розробці продукту виконують ті ролі, що потрібні для виконання поставленої мети створення продукту. Якщо за деякими причинами це неможливо, робота і соціальний порядок у групі будуть порушені.

 Вагомість кожної ролі різна. Найбільш важливу роль грає особа, що відповідальна за якість результату. Інші ролі можуть теж сильно впливати на кінцевий результат, але не бути такими відповідальними за якість, бо вони створюють умови діяльності, але не саму діяльність. Призначення ролі може визначатися тьютором або учасниками групи згідно з потрібною діяльністю групи. Вибір особистістю тієї чи іншої ролі є складним процесом і може створювати якийсь час проблеми у групі. Особливо, якщо цей процес цілком переданий макрогрупі, де на кожну роль може претендувати декілька людей. У цьому випадку найбільш простий розподіл ролей здійснюється в малій групі, де одному учаснику доводиться виконувати декілька ролей і немає умов для появи лідера. Як зазначалося вище, у групі будуть формуватися певні норми поведінки (етикет), деякі з них надаються тьютором у вигляді інструкцій.

 Норми регулюють роботу групи, а учасники групи постійно працюють над їх адаптацією до нових умов. Норми можуть продукувати деякі наслідки, яких не було в намірах. Норми можуть говорити, що вірність групі - це життєво важливо. Це положення в деяких випадках може бути тлумачене як необхідність мати в групі тільки одну думку. Ми вважаємо, що в цьому випадку діяльність групи може стати формальною, а активність і творчість гальмуватимуться певною частиною групи, адже добре відомо, що наявність різних думок створює умови творчості в групі. Вибір маршрутів, можливість експериментувати і думати - це норма будь-якої групи. Використовуючи всі можливі дані створеного середовища, учасники групи обирають певну галузь, яка осмислюється ними з використанням міркування і розуміння на базі реального світу.

 Робота групи визначається роботою кожного учасника групи, тому узгоджувальна поведінка може привести до того, що з розгляду буде виключена інформація, необхідна групі для критичного осмислення досліджуваного процесу. Як результат у хід будуть пущені фантазії, неперевірена інформація. У цьому випадку починають працювати стереотипи. Задача тьютора - організувати роботу групи в такий спосіб, щоб запобігти таким процесам. У процесі роботи групи можуть виникати виробничі і соціальні конфлікти. У реальній ситуації конфлікти, як правило, розвиваються як внутрішні (незгода з робочими пріоритетами) та можуть перетворитися на соціальні. Конфлікт, що може виникнути у процесі дистанційного навчання, може стосуватися всієї групи чи її частини, іноді і тьютора. Для тьютора важливо розуміти, який конфлікт має місце, тому що виробничий конфлікт подеколи заважає досягти цілі групи, тоді як соціальний конфлікт може порушити навчальний процес. Види діяльності у групі

Источник: "Дистанційний навчальний процесс" за редакциєю В.Ю Бикова та В.М. Кухаренка.

Дистанційний курс на - http://dm.bcoreanda.com

Получить RSS Еще публикации по теме

Больше статей...

 На главную страницу

Оцените сайт

Примеры расчетов
Пример расчета прямозубой цилиндрической передачи
Пример расчета прямозубой цилиндрической передачи. Выполнен выбор материала, расчет допускаемых напряжений, расчет на контактную и изгибную прочность.

Пример решения задачи на изгиб балки
В примере построены эпюры поперечных сил и изгибающих моментов, найдено опасное сечение и подобран двутавр. В задаче проанализировано построение эпюр с помощью дифференциальных зависимостей, провелен сравнительный анализ различных поперечных сечений балки.

Пример решения задачи на кручение вала
Задача состоит в проверке прочности стального вала при заданном диаметре, материале и допускаемых напряжениях. В ходе решения строятся эпюры крутящих моментов, касательных напряжений и углов закручивания. Собственный вес вала не учитывается

Пример решения задачи на растяжение-сжатие стержня
Задача состоит в проверке прочности стального стержня при заданных допускаемых напряжениях. В ходе решения строятся эпюры продольных сил, нормальных напряжений и перемещений. Собственный вес стержня не учитывается

Применение теоремы о сохранении кинетической энергии
Пример решения задачи на применение теоремы о сохранение кинетической энергии механической системы

Определение реакций опор твердого тела
Исходные данные и примеры решения задачи Определение реакций опор твердого тела (задача С-2 из cборника заданий для курсовых работ по теоретической механике А.А. Яблонского)

Определение скорости и ускорения точки по заданным уравнениям движения
Пример решение задачи на определение скорости и ускорения точки по заданным уравнениям движения

Определение скоростей и ускорений точек твердого тела при плоскопараллельном движении
Пример решения задачи на определение скоростей и ускорений точек твердого тела при плоскопараллельном движении

Определение усилий в стержнях плоской фермы
Пример решения задачи на определение усилий в стержнях плоской фермы методом Риттера и методом вырезания узлов

Применение теоремы об изменении кинетического момента
Пример решения задачи на применение теоремы об изменении кинетического момента для определения угловой скорости тела, совершающего вращение вокруг неподвижной оси.


Учебники
А.А. Яблонский, В.М. Никифорова Курс теоретической механики, т.1 и 2
Курс теоретической механики для студентов высших учебных заведений в двух томах.

С.М. Тарг. Краткий курс теоретической механики
С.М. Тарг. Краткий курс теоретической механики. 10-е издание,1986 г.

Беляев Н.М. Сопротивление материалов
Учебник по сопротивлению материалов для студентов политехнических, транспортных, строительных, гидротехнических, энергетических и машиностроительных вузов

М.Н.Иванов, В.А. Финогенов - Детали машин
Учебник по дисциплине 'Детали машин и основы конструирования' в электронном формате. 12-е издание, исправленное, год издания 2008.

Н.Ф.Киркач, Р.А.Баласанян - Расчет и проектирование деталей машин Учебник по дисциплине Детали машин и основы конструирования в формате djvu

В.И.Анурьев. Справочник инженера конструктора Три тома cправочника инженера-конструктора. Приведены современные справочные сведения по расчету и конструкциям осей, валов,подшипников, муфт, механический передач, разъемных соединений. Материалы, допуски и посадки и др.

ГОСТ 19523-81 Двигатели трехфазные асинхронные короткозамкнутые серии 4А Выписка из ГОСТ 19523-81 Двигатели трехфазные асинхронные короткозамкнутые серии 4А мощностью 0,55 кВт до 15кВт, мощность, асинхронная частота вращения, геометрические размеры

ГОСТ 25347-82 «ЕСДП, поля допусков и рекомендуемые посадки» (СТ СЭВ 144-75) Настоящий стандарт распространяется на гладкие элементы деталей с номинальными размерами до 3150 мм и устанавливает поля допусков для гладких деталей в посадках и для несопрягаемых элементов.

ГОСТ 520-2002. Подшипники качения Стандарт устанавливает допуски на основные размеры и точность вращения подшипников и другие технические требования

Больше закачек...