Вирощування картоплі
Обзор: Дотримуючись зазначені умови вирощування картоплі, можна одержати врожай картоплі 300-400 кг зі 100 квадратних метрів землі, досвідчені городники нерідко отримують по 500-600 кг
Рейтинг: 1 - количество голосов за статью Рейтинг: 5,0
Публикация: 19.01.2014, в категории "Сад и огород"
Просмотр: эта статья прочитана 2531 раз

Вирощування картоплі

Вирощування картоплі  Лише на початку минулого століття у Франції стали вирощувати цей коренеплід для їжі. У цьому заслуга аптекаря Антуана Пармантье, якому поставлений пам'ятник у місті Мондідье. У Росії спробу культивувати картоплю зробив Петро I, який привіз з Голландії мішок посадкового матеріалу. Однак розводити для їжі картоплю стали тільки в середині минулого століття. До цього населення піддавалося садити коренеплід, називаючи його чортовим яблуком. Виникали «картопляні бунти». В даний час це надбання історії. У нашій країні і за кордоном відомо багато сортів картоплі. Селекція культури продовжується.

 Слід пам'ятати, що картоплю треба зберігати правильно. Найкраще в підвальному приміщенні при температурі +3, -4 градусів цельсія. Примітка крохмалю. У зв'язку з тим, що з крохмалю картоплі утворюється цукор, введення цього коренеплоду в раціон хворих на діабет потребує обережності. Картопля має велику цінність як смачний і поживний продукт. Недарма в народі його називають другим хлібом. У північній і особливо в центральній смузі він займає одне з перших місць серед вирощуваних сільськогосподарських культур. Бульби картоплі містять крохмаль (від 14 до 24 відсотків), білки, за змістом амінокислот більш цінні, ніж у пшениці та кукурудзі, мінеральні солі фосфору, кальцію, заліза, сірки і вітаміни. Хімічний склад картоплі різний і залежить від сорту, грунтово-кліматичних умов і прийомів вирощування. Картопля належить до сімейства пасльонових (до того ж сімейства, що і помідори, баклажани, перці). Бульби його ростуть на підземних пагонах (столонах), що утворюються з листових пазух підземній частині стебла. Колір і форма бульб бувають різні, в залежності від сорту.

 Сільськогосподарськими дослідними установами виведені сорти картоплі, пристосовані для різних грунтово-кліматичних зон нашої країни. Картоплю вирощують на різних грунтах, але краще всього він вдається на більш легких грунтах. Для отримання високого врожаю треба робити своєчасну посадку районованих сортовим насіннєвим матеріалом в глибоко оброблену восени землю (на 20-25 см), заправлену органічними добривами. При цьому важливо дотримуватися норму витрати посадкового матеріалу і необхідну площу живлення для кожної рослини. Сортовий посадковий матеріал забезпечує при рівних умовах вирощування картоплі більш високий урожай, ніж безпородний. Тому про сортовому насіннєвому картоплі кожному городникові треба подбати заздалегідь і купувати його, якщо немає свого, по можливості в колгоспах, радгоспах та інших сільськогосподарських підприємствах і організаціях, де є перевірені сортові посіви. Купуючи сортову картоплю, потрібно восени залишати на насіння бульби з власного врожаю, відбираючи їх від найбільш урожайних кущів.

 На всіх грунтах і у всіх зонах країни, при вирощуванні картоплі, потрібна велика кількість різних добрив. У сухій речовині його виявлено до 26 різних хімічних елементів. У більшості зон картопля найбільш часто відчуває потребу в азоті, фосфорі і калії. Картопля поглинає більшу частину поживних речовин в першу половину вегетаційного періоду. Тому добрива треба вносити до посадки, місцево під час посадки або в обидва ці терміну в залежності від типу грунту, виду добрива і його дози. Особливу цінність у підвищенні врожаю картоплі мають органічні добрива. Вони містять всі поживні речовини, необхідні для рослин, сприяють накопиченню гумусу в грунті, покращують її водний, повітряний і тепловий режими. Гній бажано вносити під картоплю восени. При весняному внесенні гною в грунт, рекомендується це робити під час обробки ділянки, до посадки картоплі. Вносити потрібно добре перепрілий гній або компост. Потрібно забезпечити ретельний і своєчасний догляд за насадженнями:

    розпушування і знищення бур'янів
    підгортання
    підгодівля місцевими і мінеральними добривами
    боротьба з шкідниками та хворобами

 Дотримуючись зазначені умови вирощування картоплі, можна одержати врожай картоплі 300-400 кг зі 100 квадратних метрів землі, досвідчені городники нерідко отримують по 500-600 кг. Картопля вимагає гарного догляду, починаючи від посадки до його прибирання. Треба підтримувати найбільш сприятливі умови протягом усього періоду росту та розвитку картопляних рослин. Догляд за помадки картоплі складається з боронування посадок, розпушування грунту в міжряддях і в рядах, підгортання, підгодівлі, поливу і боротьби зі шкідниками і хворобами рослин. Сходи картоплі, посадженого бульбами, з'являються на 18, 22-й день. Ще до появи сходів картоплі, потрібно граблями або бороною 2-3 рази провести суцільне розпушування ділянки для знищення кірки і зійшов бур'янів. Розпушування особливо необхідно на важких грунтах. Після появи сходів картоплі, до початку цвітіння проводиться три-чотири розпушування між рядками і всередині рядка між рослинами. Розпушують грунт мотиками на глибину 6-8 см.

 Одночасно з розпушуванням знищують всю бур'янисту рослинність. При розпушуванні не треба засипати рослини землею, а випадково засипані кущі потрібно звільняти від землі руками. У районах достатнього зволоження, крім розпушування, треба підгортати картоплю, так як підгортання дозволяє регулювати повітряно-водний режим, сприяє утворенню додаткових бульб, попереджає позеленіння бульб, зменшує можливість ураження їх фітофторою. Перше підгортання картоплі виробляють, коли бадилля досягне висоти 12-15 см, друге підгортання проводиться через 12-15 днів після першого. Підгортають картоплю при вологій землі мотикою або окучником, плугом, сапкою. Підгортати (присипати до рослини землю) перший раз треба на висоту 10-12 см, другий раз на висоту 15-20 см. У посушливих районах і в центральних областях в суху погоду підгортати не треба, особливо на легких грунтах, а можна обійтися тільки розпушуванням грунту.

 Під посадку картоплі проводять глибоку обробку грунту, переважно восени, вносячи при цьому добрива. Глибина обробітку грунту залежить від величини гумусового шару і проводиться приблизно па глибину 20-25 см. Правильна обробка грунту забезпечує краще проникнення вологи та повітря і створює умови для гарного росту бульб. Звичайно, можлива і допустима глибока обробка грунту і навесні. Другу обробку грунту проводять за 4-5 днів до садіння картоплі. На легких грунтах можна обійтися однією глибокої обробкою грунту, особливо якщо стоїть суха погода. На всіх грунтах і у всіх зонах, картопля дуже чуйний на внесення добрива і дає значне збільшення врожаю. Найвищі прибавки врожаю виходять при внесенні одночасно органічних і мінеральних добрив для картоплі. Органічні добрива: гною, торфу, компостів вносять 40-60 кг, пташиного посліду 1,5-2 кг, золи 1,5-2 кг на 10 квадратних метрів. Мінеральних добрив на 100 квадратних метрів вносять: суперфосфату 3-5 кг, азотистих 2-3 кг, калійних солей 1,5-2,5 кг. Змішаних мінеральних добрив для картоплі ("овочевої суміші") вносять 8-10 кг. Якщо органічні і мінеральні добрива вносяться спільно, то кількість тих і інших може бути зменшено приблизно наполовину.


Получить RSS Еще статьи по теме


 На главную страницу
Как Вы оцениваете эту статью?

Комментарии пользователей

Оставьте свои комментарии
Имя:
Адрес электронной почты:
Комментарии:
Insert Cancel
Полезная информация

14.10.2015
Подготовка к Вознесению. С чего начать?
Важная информация и инструменты, которые можно применять сразу сейчас! Попробуйте все, что считаете необходимым. Применяйте это в своем собственном темпе, однако, будьте последовательны и старательны, и вы почувствуете многие улучшения, такие как ментальное и эмоциональное освобождение. Статья Лизы Ренее С чего начать?

11.10.2015
Что такое Вознесение?
Это основное пособие для начинающих, в котором рассматриваются основное значение и механика «Вознесения» и обсуждаются различные симптомы, с которыми мы, как люди, можем столкнуться в процессе нашего развития. - - Статья Лизы Ренее Что такое Вознесение?

4.10.2015
Расшифровка кириллицы
Поистине, наша азбука дана нам Богом. Какой смысл несут буквы алфавита, размещенные в таблицу 7х7?

1.10.2015
Как вести себя, сталкиваясь в агрессией
Абсолютно железное правило в ситуациях, когда агрессивный человек или падшая сущность стремится вас запугать, состоит в том, чтобы всегда оставаться спокойным и сохранять хладнокровие. - Статья Лизы Ренее Как вести себя, сталкиваясь в агрессией

27.09.2015
Кого и что вы любите?
Этим летом усилилось давление новых уровней скрытой технологии управления сознанием, которая направлена на более сконцентрированные усилия военно-промышленного комплекса и включает в себя сотрудничество вооруженных сил человечества и многих группировок других измерений, управляющих секретной космонавтикой. - Статья Лизы Ренее Кого и что вы любите?

Наиболее эффективный способ охлаждения
Каждый любит в жаркий день выпить холодный напиток. Часто, чтобы его остудить, емкость с напитком ставят на лед. Действительно ли это самый эффективный способ охлаждения?

Инфракрасный пирометр – устройство и принцип работы
Современный инфракрасный пирометр измеряет силу теплового излучения, которое исходит от измеряемого объекта и лежит в интервале между длинами волн инфракрасного излучения и дневного света.




Оцените
Последние статьи

16.10.2015
История военных берцев
Берцы - вид военной обуви, который появился в 1944 году и до сих пор остаётся классикой обуви для военнослужащих по всему миру.

16.10.2015
Покупка автоподъемника – выгодное вложение денежных средств
Для проведения высотных работ покупка автоподъемника станет просто незаменимой. С его помощью можно выполнять поставленные задачи в самых труднодоступных местах, к которым добраться другим способом невозможно.

16.10.2015
Железные входные двери: критерии надежности
В настоящее время железные входные двери устанавливаются практически на каждое жилье – от квартир до частных домов.

15.10.2015
Фундамент на винтовых сваях и другие его разновидности
В основу свайного фундамента входят в качестве основных составляющих отдельные сваи. Потом их мастера перекрывают бетонными или железобетонными плитами.

15.10.2015
Лишение родительских прав отца ребенка
Когда доводится в суде, что ответчик, не имея уважительной причины, больше 6 месяцев не принимает участия в жизни малыша, не хочет выплачивать алименты и есть хоть какое-то документальное подтверждение, то тоже есть смысл говорить о возможном лишении родительских прав.

Партнёрские программы без санкций от поисковых систем
Начиная сотрудничать с какой-либо партнёрской программой, вы должны на сто процентов быть уверены, что не последуют санкции от поисковых систем и ваш сайт не потеряет позиции с посетителями.

Раскрутка сайтов
Раскрутка сайтов довольно сложный процесс и выполнять необходимо его постепенно, переходя от меньшего к большему.